Väestönsuoja kunnossa? Kaarinassa järjestetään tietoisku

0
Väestönsuojan huollosta ja käyttökuntoon laittamisesta vastaa taloyhtiön hallitus.

Ukrainan sota havahdutti monet taloyhtiöt siihen, että väestönsuojien huolto ja tietotaito niiden käyttökuntoon laittamisesta on vuosien saatossa jäänyt rempalleen. Nyt taloyhtiöille on luvassa tukea Kaarinassa: ensi viikolla Kaarina-talossa pidetään tietoisku siitä, miten väestönsuojat tulee tarkastaa ja miten laaditaan väestönsuojan käyttöönottosuunnitelma.

– Infotilaisuudessa kerrotaan esimerkiksi, miten suoja laitetaan käyttökuntoon, mitä sinne otetaan mukaan ja milloin suojaan mennään, vinkkaa varautumiskouluttaja Mikko Malmi Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistyksestä.

Yhdistys on toiminut Turun seudulla kuusikymmentä vuotta ja järjestää koulutuksia väestönsuojelusta. Tavallisesti koulutukset ovat maksullisia. Miten Kaarina-talon tietoisku eroaa niistä?

– No Kaarinassahan ei nyt todistuksia jaella, ja infotilaisuus on yleisesti hiukan suppeampi ja lyhyempi kuin varsinaiset koulutukset, Malmi luonnehtii.

Turussa asuva Malmi teki työuransa pelastuslaitoksella väestönsuojeluohjaajana ja innostui eläkkeellä mukaan väestönsuojeluyhdistykseen. Hän on yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Mitä yhdistykseltä useimmin kysytään?

– Missä oma väestönsuoja on. Ja siihen emme yleensä pysty vastaamaan. Väestönsuojapaikoista tiedottaa pelastusviranomainen, Malmi kommentoi.

Varsinais-Suomessa ei ole yleisiä väestönsuojia. Vaparia ei ole tarkoitettu kaikille kaarinalaisille vaan niille, joiden taloyhtiöt ovat ostaneet sieltä tilaa. Kerros- ja rivitaloilla sekä kouluilla on yleensä väestönsuojat, mutta ne on tarkoitettu niiden asukkaille tai käyttäjille.

Luento ”Väestönsuojan hoito ja käyttökuntoon laitto” ti 5.4. klo 18 Kaarina-talossa. Ilmoittautumalla varmistat paikkasi: kaarina.fi/luennot.