Veneet kiilasivat moottoripyörien ohi: Bike & Boat World muutti Turusta Kaarinaan

0
Petri Romu kertoo, että suuren myymälän muutto on valtava projekti. Kestää vuoden päivät ennen kuin kaikki remontitkin on saatu tehtyä.

Veneilyharrastus on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta, kertoo Kaarinaan juuri muuttaneen Bike & Boat World -myymälän myymäläpäällikkö Petri Romu .

Hän näkee suunnalle useammankin syyn.

– Onhan tässä maapallon kaunein saaristo ympärillä, hän toteaa.

Veneilyn suosiota on vauhdittamassa myös suurien ikäluokkien ikääntyminen.

– Kesämökkejä on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Pikku hiljaa ihmisten elintaso on noussut ja uusi sukupolvi haluaa käyttää rahaa eri tavalla kuin aikaisemmat polvet, jotka eivät välttämättä samalla tavalla tohtineet, Romu sanoo.

Yhtenä syynä on myös korona-aika.

– Ihmiset eivät ole matkustaneet ulkomaille. Sitä vastoin esimerkiksi kesämökkeihin ja sitä myötä veneilyyn on käytetty matkustelusta säästynyttä rahaa. Uskon, että kotimaanmatkailun suosio tulee jäämäänkin suosituksi vielä korona-ajan jälkeenkin, Romu pohtii.

Traktorimönkijät nosteessaJos veneilyharrastus on nousussa, moottoripyöräily on sitä vastoin hiipunut vuosien varrella. Petri Romu on työskennellyt Bike & Boat World -myymälässä 21 vuoden ajan ja huomannut muutoksen selvästi.

– Harrastus on tietyllä tapaa ukkoutunut. Tämä johtuu pitkälti moottoripyöräuudistuksesta. Ennen auton ajokortilla sai ajaa moottoripyörääkin. Nyt ei enää hetken mielijohteesta päätetä lähteä kokeilemaan moottoripyörää, vaan se vaatii sen oman korttinsa, Romu sanoo.

Myös mopoilun suosio on jonkin verran hiipunut. 

– Sen sijaan kouluun halutaan mennä esimerkiksi traktorimönkijällä, Romu kertoo.

– Mopoautojen suosio oli suurimmillaan muutama vuosi sitten, mutta sitten alettiin puhua kevytautouudistuksesta. Vaikka sitä ei tullutkaan, mopoautojen suosio ei enää noussut entiselleen.

Moottoripyörä kulkee myös sähkölläRomu kertoo, että Bike & Boat World on perinteinen moottoripyöräliike, mutta valikoimaa muokataan koko ajan kysynnän ja tarpeen mukaan. Tästä esimerkkinä on venevalikoiman kasvu ja traktorimönkijöiden suosion nousu.

Uusia menopelejä ovat viime vuosina olleet myös sähköiset versiot mopoista, skoottereista ja moottoripyöristä.

– Sähköisiä skoottereita ja mopoja menee jonkin verran, mutta sähköiset moottoripyörät ovat monelle vielä aika vieraita. Se on kuitenkin todella kätevä kulkuneuvo esimerkiksi työmatkoilla, Romu toteaa.

Bike & Boat World kuuluu Otto Brandt -konserniin, ja se mainostaa olevansa Suomen johtava moottoripyörien, mönkijöiden ja veneiden vähittäismyyntiketju. Sillä on toimipisteet Kaarinan lisäksi Helsingissä, Tampereella ja Vantaalla.