40 000 euroa Tuorlan Tähtitornien uudelle museolle: Väisälä-museossa voi kokeilla optiikan hiontaa ja etsiä pikkuplaneettoja

0
Jaana Saarikoski maalaa planeettapolulle tulevaa Saturnusta.

Avaruuspuisto Väisälää pyörittävä Tuorlan Tähtitornit Oy on saanut 40 000 euron kärkihankeapurahan Varsinais-Suomen Kulttuurirahastolta. Apuraha myönnettiin uuden, Väisälä-aiheisen interaktiivisen tiedemuseon toteuttamiseen. Museo avataan näillä näkymin ensi talvena.

Tuorlan observatorion yhteyteen avautuva museo täydentää Aimo Sillanpään mukaan avaruuspuiston tiedekasvatustarjontaa.

Rahoituksella katetaan Tuorlan observatorion historiaan perustuvan, tähtitiedettä, kaukoputkien optiikan valmistusta sekä maailman tarkimpia maastomittauksia käsittelevän näyttelyn sisällöntuotantoa ja näyttelytekniikkaa. Yrjö Väisälä oli Tuorlan observatorion perustaja ja yksi merkittävimmistä suomalaisista tieteentekijöistä kautta aikojen.

– Kärkihankeapuraha on iso apu museon perusnäyttelyn rakentamisessa. Sen avulla pystymme panostamaan esimerkiksi laitteistoon, näyttelyn vaikuttavuuteen ja sisällön selkeyteen tavalla, joka ei olisi ollut muuten mahdollista tässä aikataulussa. Museo tulee lisäämään esimerkiksi koululaisten kiinnostusta tiedealoja kohtaan, joten toivottavasti pitkän ajan kuluessa sillä on laajempaakin vaikutusta yhteiskuntaamme, Tuorlan Tähtitornit Oy:n toimitusjohtaja Sillanpää kommentoi.

Museoon on hänen mukaansa tulossa perinteisten näyttelyesineiden lisäksi interaktiivisia osioita. Kävijät pääsevät kokeilemaan esimerkiksi optiikan hiontaa, pikkuplaneettojen etsimistä ja interferenssi-ilmiön tarkastelua.

Planeetat tutuiksi uudella polulla


Väisälä-museon lisäksi Tuorlan observatorion ympäristöön on rakentumassa noin puoli kilometriä pitkä planeettapolku. Tuorlan Majatalolta Avaruuspuisto Väisälään kulkeva reitti havainnollistaa aurinkokuntamme planeettojen kokoja ja etäisyyksiä.

– Polulla kääpiöplaneetta Ceres on halkaisijaltaan yhden sentin kokoinen, kun taas suurin planeettamme Jupiter on samassa skaalassa 140 senttiä, Sillanpää kuvailee.

Planeettapolun virallisia avajaisia vietetään syyskuussa, mutta Avaruuspuisto Väisälä on auki koko kesän.

Korona on Sillanpään mukaan edelleen näkynyt kävijämäärissä. Ryhmävierailujen osalta ei ole vielä palattu normaaliin ja varauksia tehdään hyvin lyhyillä varoitusajoilla.

– Toukokuussa kuitenkin näkyy selvää piristymistä ja kävijämäärä noussee yli tuhannen asiakkaan. Aluehan on hyvinkin suosittu ulkoilualue esteettömine polkuineen ja nuotiopaikkoineen. Meillä on laskeva kameravalvonta alueella, ja sen mukaan esimerkiksi tammi-huhtikuussa alueella kävi 3241 kävelijää ja 5079 autoa, Sillanpää kertoo.

1,4 miljoonaa tieteelle ja taiteelle


Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi kaikkiaan 1,4 miljoonaa euroa tieteelle ja taiteelle.

Rahastoon tuli runsaat tuhat apurahahakemusta, ja apurahoja myönnettiin yhteensä 96 kappaletta.

Apurahojen saajat julkistettiin tiistaina Turun VPK:n salissa järjestetyssä juhlassa.

Maakunnan kärkihankeapuraha myönnettiin Tuorlan Tähtitornit Oy:lle.