Apteekin kauneushoitola muuttaa uusiin tiloihin – Kaarina sai uuden apteekkarin Turun Nummenmäeltä

0
Kaarinan apteekin pitkäaikainen apteekkari Helena Lehtinen siirtyy luotsaamaan kauneus- ja terveyspistettä. Uudeksi apteekkariksi valittiin Jaanan Vartiainen Turun Nummenmäen apteekista.

Kaarinan uudeksi apteekkariksi on valittu Jaana Vartiainen , joka on työskennellyt vuosia Turun Nummenmäen apteekissa. Vartiainen valittiin tehtävään 14 hakijan joukosta.

Kaarinassa häntä kiinnosti kaupungin yrittäjäystävällinen maine ja mahdollisuus uuden oppimiseen. Kaarinan apteekki on sekä asiakasmäärältään että tiloiltaan Nummenmäen apteekkia suurempi.

– Nummenmäen apteekki sijaitsee sairaalan vieressä, mikä asettaa tavaravaraston ja aukioloaikojen suhteen aikamoisia haasteita. Olen seurannut Kaarinan tapaa toimia ja ymmärtänyt, että täällä pidetään yrittäjistä huolta.

Vartiainen ei ainakaan alkuvaiheessa aio toteuttaa Kaarinan apteekissa suuria uudistuksia, vaan jää odottamaan asiakkailta palautetta ja mahdollisia kehityskohteita.

Asiakkaiden kannalta näkyvin muutos on kauneus- ja terveyspisteen siirtyminen pois apteekin tiloista. Apteekkarin tehtävästä eläkkeelle siirtynyt Helena Lehtinen alkaa luotsata hoitolaa omissa tiloissaan toisella puolella Puntarikatua, Silmäaseman entisissä tiloissa.

Ratkaisu palvelee naisten mukaan sekä apteekkia että hoitolaa.

– Apteekissa seinät tulevat vastaan, eikä hoitolan kehittäminen enää nykyisissä tiloissa olisi ollut mahdollista. Tämän ansiosta saamme apteekkiin lisää tilaa. Mitä hoitolan tilalle tulee, sitä en osaa vielä sanoa, Vartiainen kommentoi.

Pehmeä siirtymä eläkkeelleLehtisellä on vielä intoa jatkaa työelämässä, mutta lääkelakiin on kirjattu, että apteekkilupa päättyy, kun apteekkari täyttää 68 vuotta. Uuden liikkeen avaaminen on merkinnyt hänelle pehmeää laskua eläkepäiviin. Hänen tarkoituksenaan on jättäytyä jossakin vaiheessa pois ja siirtää vetovastuu liikkeestä työntekijöille.

Lehtisen mukana Kaarinan apteekista siirtyvät kauneus- ja terveyspisteen kolme työntekijää. Hoitola avaa ovensa kesäkuun alussa.

– Vuosi sitten ajatus eläkkeelle jäämisestä tuntui paljon raskaammalta, mutta nyt jätän apteekin Jaanalle hyvillä mielin. Kauneuspuoli on aina kiinnostanut minua. Kypsyttelin tätä ajatusta, ja tilojen löytyminen ratkaisi asian. Jos olisimme joutuneet jonnekin toiselle puolelle keskustaa, en varmaankaan olisi lähtenyt tähän, Lehtinen toteaa.

Sijainti apteekin vieressä mahdollistaa Lehtisen mukaan synergian, ja asiakkaat voivat poiketa vastedeskin samalla reissulla sekä hoitolassa että apteekissa.

Osa asiakkaista voi kokea jopa miellyttävämpänä asioida hoitolassa, kun sinne ei tarvitse kulkea apteekin läpi.

– Toisaalta apteekin hoitola on ollut nykyisissä tiloissaan monille matalan kynnyksen paikka.

Perinteisistä kauneushoitoloista kauneus- ja terveyspiste poikkeaa siten, että kauneushoitojen lisäksi saatavilla on sairaanhoitajan palveluja, kuten haavanhoitoja, tikkien poistoja, korvahuuhteluita ja rokotuksia. Lehtinen arvelee, että terveyspalvelujen kysyntä voi jopa kasvaa nyt, kun terveyskeskukset ovat pahasti ruuhkautuneita.

Lehtisen suunnitelmissa on myös laajentaa kosmetologipuolta nyt, kun tilat eivät ole enää esteenä.

– Kauneusala on kehittynyt ja erityisesti laitehoidot ovat nykyisin kysyttyjä, mutta emme ole yksinkertaisesti voineet hankkia nykyisiin tiloihin enempää laitteita.

Nykyistä enemmän annettavaaKaarinan apteekin perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Alun perin Kaarinan apteekki perustettiin Piikkiön apteekin lääkevarastoksi eli sivuapteekiksi vuonna 1963. Vuonna 1983 siitä tuli itsenäinen apteekki.

Parhaillaan käynnissä oleva soteuudistus vaikuttaa myös apteekkialan kehittymiseen. Vartiainen näkee, että apteekeilla olisi paljon nykyistä enemmän annettavaa terveydenhoidossa. Esimerkkinä hän mainitsee lääkehoitojen arvioinnit, joissa tarkistetaan asiakkaiden lääkkeiden yhteensopivuuksia.

– Niitä kyllä tehdään apteekeissa nykyisinkin, mutta voitaisiin tehdä huomattavasti enemmän. Apteekissa työskentelevät farmaseutit ovat nimenomaan lääkehoidon asiantuntijoita. Parhaimmillaan asiakkaat säästävät rahaa ja välttyvät ikäviltä sivuvaikutuksilta, kun lääkkeitä vaihdetaan sopivampiin.