”Ei uudesta torista ainakaan huonompi voi tulla kuin nykyisestä”

0
Jari Hirvensalo muistuttaa, että torimyyjät tarvitsevat yhtenäistä laajaa tilaa. Liikaa sokkeloita ei saisi olla. Hän ajaa Kaarinan torille Pöytyältä myymään kesäkukkia.

Nykyinen Kaarinan tori sijaitsee hieman sivussa Kaarina-talosta, Naantalin Aurinkoisen ja Tori Pubin välissä.

Torilla näkyy myyjiä ja asiakkaita harvakseltaan. Eniten heitä ilmaantuu paikalle torstaisin, joka on vakiintunut epäviralliseksi toripäiväksi.

Ei uudesta torista ainakaan huonompi voi tulla kuin nykyisestä, tuumi moni viime torstaina, kun Kaarina-lehti kävi vaihtamassa ajatuksia torinkäyttäjien kanssa siitä, mitä uudelle torille pitäisi tulla.

Moitteita tuli monesta suusta: paikka on sokkeloinen, vimpula, umpinainen, piilossa.

– Ei tänne tiedä tulla, ellei valmiiksi tiedä, hymähti nakkeja ja ylikypsää uunikylkeä ostanut Esa Kotilainen, joka käy Kaarinan torilla joka päivä.

Lisäksi torista on viime aikoina sukeutunut epävirallinen parkkialue. Haastatteluhetkelläkin paikalle oli pysäköitynä viisi autoa, jotka eivät olleet torimyyjien.

– Vaikka toreille on kielletty pysäköimästä, ihmetteli leivonnaisia myynyt Jarkko Simola.

Uudelta torilta pitäisi saada siis autot pysymään poissa, ja torin pitäisi olla nykyistä näyttävämmin näkyvissä.

– Mainontaa ja kylttejä tarvitaan, lisäsi lihakauppias Harri Ruusunen.

Lisää myyjiä tarvitaan

Moni lehden jututtama torinkäyttäjä toivoi uudelle torille viihtyisyyttä tuovia asioita, kuten kukkaistutuksia. Toisaalta rajansa kaikella:

– Torin pitäisi olla laaja yhtenäinen alue, jonne pääsee helposti pakettiautolla ja perävaunulla. Korokkeita ei saisi olla, muistutti kukkia sesonkiaikana Kaarinassa myyvä Jari Hirvensalo.

– Moni tori on pilattu, kun ne on tehty niin hienoiksi, että torimyyjät eivät pääse niihin.

Vessoja peräänkuulutti moni.

– Eivät ihmiset jää oleilemaan, jos ei pääse vessaan, kommentoi Harri Ruusunen.

Tiedossa ei ollut, että läheisessä Kaarina-talossa voisi käydä helpotukselle. Vähintäänkin tarvetta olisi siis vessakyltille.

Myös sähkö on välttämätön myyjille. Kaarinan nykyisellä torilla oli hiljattain puolen vuoden tauko, kun sähköjä ei saanut, ja nyt niitä saa vain yhdestä tolpasta.

Ennen kaikkea lisää myyjiä tarvitaan, jotta torista tulisi kunnolla elävä, moni painotti.

Jäätelökioski ykkötoiveena

Asiakkaat muistelivat, että Kaarinan tori on vaihtanut usein paikkaa. Aiemmin se on ollut esimerkiksi Oskarinaukiolla.

– Vanhemmissa kaupungeissa tori on aina samassa paikassa, ja siksi ihmiset niihin osaavatkin, heitti Naantalista Kaarinan torille käymään tullut Jonny Henriksson.

Hän ja uunikylkeä ostamaan ilmaantunut kaarinalainen Jussi Valtonen kaipasivat uudelle torille kiinteää myyntipistettä, kuten kahviota, sekä eläviä esiintyjiä, tapahtumia ja lähelle ajavaa linja-autoa. Jäätelökioski olisi kaikkein tärkein, he miettivät. Sen sijaan nupukivet ja alkoholimyynnin saisi pitää poissa.

Kaikki lehden jututtamat torinkäyttäjät toivottivat muutokset tervetulleiksi.

– Kyllähän tori on kaupungin sydän, mietti Harri Ruusunen.

– Kun itse menen johonkin vieraaseen paikkaan, ensimmäiseksi minä torille suuntaan.

Kaarina selvittää parhaillaan asukaskyselyllä, mitä kaarinalaiset haluavat toriltaan. Kyselystä voit lukea lisää täältä.