Eläinjulkkis Seppo muutti Kaarinaan: Somen seuratuin sheltti näyttää arjen ilonpilkahdukset

0
Liikunnallisena ihmisenä Petteri Poukka halusi aktiivisen koiran. Parivaljakko käy usein lenkkeilemässä kotinsa lähellä Piikkiössä.

Shetlanninlammaskoira Seppo nuuhkii innoissaan sateen kastelemia tienpientareita. Jos nyt oltaisiin Turun keskustassa, Seppo ehkä pysäytettäisiin kaverikuvan toivossa, mutta Piikkiössä peltojen keskellä ei näy vastaantulijoita.

Kuukausi sitten Kaarinaan muuttaneella Seppo-koiralla on somessa satatuhatta seuraajaa. Se on paljon enemmän kuin esimerkiksi Paula Koivuniemellä.

Sepon somepäivitysten takana on viestintätoimisto Louhos Digitalin sisältöjohtaja Petteri Poukka . Poukka laatii työkseen viestintästrategioita, mutta Sepon suosio on syntynyt hänen mukaansa suunnittelematta.

Seppo kömpi Poukan syliin 8-viikkoisena sheltinpentuna ja Poukalle kävi niin kuin monille muillekin koiranomistajille: hänen Facebook-seinänsä täyttyi Sepon kuvista ja edesottamuksita.

– Seppo oli 1,5-vuotias, kun siltä leikattiin pallit. Olin kirjoittamassa siitä Facebook-seinälleni, mutta hetken mielijohteesta päätin perustaa Sepolle oman Facebook-sivun. Ajattelin, että säästän kaverini koirajutuilta.

Ensimmäisinä kuukausina Sepolla oli Facebookissa vain yksi seuraaja: Poukka itse. Hän oli aikaansa edellä, mutta pikkuhiljaa Seppo alkoi saada seuraajia shelttiryhmistä ja muista koiraihmisistä. Sittemmin somesta on noussut muitakin eläinjulkkiksia, kuten amerikanbuldoggi Kyösti ja Sämpy-kissa.

Onnea on hevosenkakka

Sepon edesottamukset saavat hyvälle tuulelle. Yhdellä videoilla Poukka huutelee koiraansa harjattavaksi. Seppo makaa liikkumatta lattian vieressä kuin yrittäisi maastoutua seinään.

Toisessa kuvassa ruokaa rakastavan Sepon kuono pilkistää jääkaapin oven takaa. Vieressä on teksti: ”Ohhoh! Melkoisella onnenkantamoisella satuin olemaan nurkilla, kun jääkaapin ovi aukesi.”

Koiraa ja omistajaa yhdistää tässä tapauksessa elämänmyönteinen asenne. Poukan mukaan Seppo on aina iloinen. Ainoastaan suihkureissut saavat sen tolaltaan. Suihkun jälkeen Seppoa pitää lepytellä juustopalalla.

Koiran kautta Poukkakin on alkanut kiinnittää huomiota arjen pieniin iloihin.

– Sepollehan päivän huippukohta on, jos se löytää lenkkireitin varrelta hevosenkakkaläjän. Samalla tavalla itse saatan nykyisin tulettaa yksikseni, jos onnistun vaikka repimään mandariinista kuoren irti yhdellä repäisyllä.

Valtaisan suosion myötä Seppoa on pyydetty vieraaksi radio- ja tv-lähetyksiin. Vuonna 2020 Mielenterveyden keskusliitto valitsi Sepon Hyvän mielen lähettilääksi. Seposta on ilmestynyt myös Poukan kirjoittama kirja Seppo – Hyvän mielen konsultti.

Elämä saattaa kuulostaa glamourilta, mutta Poukan mukaan Seppo elää täysin tavallista 11-vuotiaan koiran elämää. Monet fanit haluaisivat tavata koiran livenä, mutta niistä kutsuista Poukka on joutunut ajan puutteen vuoksi kieltäytymään. Oikeastaan kumpikaan ei välitä julkisuudesta, vaan somepäivitysten päätarkoituksena on tuottaa hyvää mieltä. Seppo saa paljon viestejä, joissa ihmiset kertovat saaneensa iloa hauskoista päivityksistä.

– Käytän somepäivityksiin muutaman tunnin viikosta. Jos ei huvita, saatan olla viikon postaamatta mitään. Tavoitteenamme on, ettei meillä ole mitään tavoitteita. Ehkä sen ansiosta se tuntuu muistakin ihmisistä niin aidolta, Poukka toteaa.

– Jos jonakin päivänä otan uuden koiran, en usko, että avaan sille mitään sometilejä. Tämä on minun ja Sepon yhteinen juttu.

Seppo jäänmurtajana

Poukka sanoo oppineensa Sepolta ennen kaikkea ystävällisyyttä. Sitä, että kaikkien ihmisten kanssa voi tulla toimeen.

Jo ennen koiran ottamista Poukka teki vapaaehtoistyötä yksinäisten ihmisten parissa ja kiersi juttelemassa esimerkiksi palvelutaloissa. Kohtaamisista on tullut entistä merkityksellisempiä, kun hän älysi ottaa Sepon vierailuille mukaan. Koira toimii jäänmurtajana kahden ihmisen välissä.

Parivaljakko kävi vuosien ajan tapaamassa palvelutalossa Osmo -nimistä, nyt jo edesmennyttä miestä. Kerran Osmo onnistui yllättämään heidät kunnolla ilmoittautumalla Sinulle on postia -ohjelmaan. Ohjelmassa ihmiset antavat kirjeen jollekulle tärkeäksi kokemalleen henkilölle.

Poukalta oli kysytty etukäteen, sopiiko jos eräs harjoittelija kuvaa heistä videon projektiinsa. Kun Poukka pääsi paikalle, vastassa olikin MTV3:n kuvausryhmä.

– Osmo oli yksinäinen, mutta sinä päivänä hänen pienessä yksiössään pyöri ainakin kymmenen ihmistä. Päivän päätteeksi hän totesi, että tämä oli hänen elämänsä onnellisin päivä.

Sepon lempparit

Lempiruoka? Kaikki ruoka. Esimerkiksi hevosenkakka on superhyvää, mutta popcorneissa menee raja. Niitä en syö. Siankorvat on luksusherkkua, jota saa suunnilleen kerran parissa viikossa.

Paras hetki päivässä? Kaikki ruokahetket. Aamut ovat myös aika kivoja, koska silloin voi hypätä sänkyyn herättämään muut.

Paras paikka Kaarinassa? Hulkkion pelto- ja metsämaisemat (kuukauden kokemuksella).