Etanat saivat Kaarinassa omat roskiksensa

0
Kukka Hammarströmin ja Eeva-Riitta Gylenin mukaan etanahavaintoja on tehty jo tänä keväänä, mutta uuteen roskikseen ei ollut vielä päätynyt yhtään espanjansiruetanaa.

Kaarinan kaupunki on hankkinut kaksi espanjansiruetanoiden hävittämiseen tarkoitettua etanaroskista. Toinen uusista roskiksista sijaitsee Rauhalinnantien Rinki-ekopisteen yhteydessä ja toinen Piikkiön Tammisillassa Riihikujalla.

Viherasiantuntija Kukka Hammarströmin ja projektityöntekijä Eeva-Riitta Gylenin mukaan kaupunkilaisilta on tullut toiveita etanaroskisten hankkimisesta. Roskikset on sijoitettu paikkoihin, joista on tullut eniten havaintoja espanjansiruetanoista.

Etanaroskiksiin saa tuoda kuolleita ja kahteen päällekkäiseen muovipussiin suljettuja espanjansiruetanoita koko kaupungin alueelta. Pieniä määriä etanoita voi hävittää hyvin pakattuna myös kotitalouden polttokelpoisen jätteen mukana.

– Haluamme tällä tavalla kannustaa ihmisiä keräämään espanjansiruetanoita omilta asuinalueiltaan, jotta ne eivät pääsisi leviämään.

Espanjansiruetana on tehokas lisääntyjä. Yksi etana voi munia kesän aikana yli 200 munaa. Se on lajina kaksineuvoinen eli sama yksilö voi toimia sekä naaraana että koiraana. Espanjansiruetanoiden keräämisestä ja hävittämisestä on Gylenin mukaan kuitenkin hyötyä.

– Kyllä siitä on paljonkin apua. Poistetut etanat eivät pääse munimaan eivätkä lisääntymään. Paras aika hävittää espanjansiruetanat on keväällä ennen kuin talvehtineet etanat ehtivät munia.

Etanaroskiksiin saa tuoda vain kuolleita espanjansiruetanoita. Nopein ja kivuttomin tapa tappaa etana on joko tiputtaa se kiehuvaan veteen tai leikata etanan pää halki sarvien välistä esimerkiksi puutarhasaksilla.

– Poikittaissuunnassa leikatessa etupää saattaa jäädä henkiin. Vaikka espanjansiruetana on lajina haitallinen, ne ovat kuitenkin elollisia olentoja, eikä niille saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä, Hammarström muistuttaa.

Kaarinan kaupunki järjestää yhteistyössä Kaarinan luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa kaikille avoimet etanatalkoot keskiviikkona 25.5. kello 17.30 Rauhalinnan luontopolun ympäristössä. Espanjansiruetanahavainnoista voi halutessaan ilmoittaa Kaarinan kaupungin palautepalveluun Ympäristöasiat-otsikon alle.