Häh: Miksi Kaarinan terveyskeskuksen laboratorio siirtyy sittenkin Tyksin alle?

0
Kaarinan laboratorion siirtyminen Tyksin osaksi herätti vastustusta sekä työntekijöissä että asiakkaissa, kirjoitti Kaarina-lehti lokakuussa 2020. Silloin yli 80 prosenttia Kaarinassa otetuista näytteistä analytoitiin omassa laboratoriossa. Kuvan laitteella tutkitaan muun muassa maksa-, sokeri- ja rasva-arvoja.

Kaarinalaisia kuohutti pari vuotta sitten ehdotus, että Kaarinan laboratoriopalvelut olisi liitetty TyksLabin osaksi. Runsas vuosi sitten kaupunki linjasi, että yhdistämistä ei tehdä.

Selvityksen mukaan liittyminen TyksLabiin voisi olla toiminnallisesti järkevää, mutta ei taloudellisesti. Laskelmien mukaan kokonaiskustannukset nousisivat Kaarinassa arviolta 200 000 euroa vuodessa.

Nyt Kaarinan terveyskeskuksen laboratorio on siirtymässä hallinnollisesti Tyksin alle, toisin kuin suuri osa muusta Kaarinan terveyskeskuksen toiminnasta. Aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja, miksi näin ja miten tilanne eroaa parin vuoden takaisesta?

– Kunnat ovat voineet aiemmin omalta kannaltaan tehdään laskelmia ja arvioida kannattavuutta, ja Kaarinan aiempi selvitys on varmaan ollut ihan paikallaan. Nyt ei kuitenkaan ole enää sellaista vaihtoehtoa, että näitä päätöksiä tehtäisiin vain Kaarinassa. Kokonaisuutena ratkaisun ei pitäisi tulla kalliimmaksi.

Tyks tulee vastaamaan koko alueen diagnostiikasta eli laboratorioista ja kuvantamisesta. Molemmat ovat jo valtaosin olleetkin Tyksin vastuulla. Kaarina ja Naantali ovat olleet poikkeus.

Mitä käytännössä tarkoittaa, että Kaarinan laboratoriosta vastaisi Tyks? Olisiko kyse vain hallinnon yhdistämisestä vai enemmästä?

– Kyse on tosiaan hallinnosta. Varsinaiset laboratorio- ja kuvantamispalvelut pysyvät palvelupisteissä, kuten tähänkin saakka.

Asiakkaiden näkökulmasta asiointi helpottuu, kun asiakkaat voivat jatkossa käydä esimerkiksi verikokeessa missä tahansa hyvinvointialueen palvelupisteessä. Arkeen tulee enemmän joustavuutta. Näin on toimittu nykyäänkin niissä kunnissa, joiden laboratoriopalveluista Tyks on vastannut.

Millaisella aikataululla Kaarinan laboratorio on siirtymässä Tyksin toiminnaksi?

– Nyt suunniteltu organisaatiomalli astuu voimaan 1.1.2023.

Milloin päätös laboratorioista tehdään?

– Hallitus päättää organisaatiomallista 13.5., eli silloin on tarkoitus myös päättää laboratorioiden hallinnosta.