Kaarina aiotaan sote-kimppaan Liedon, Paimion ja Sauvon kanssa

0
Mikäli malli toteutuu, Kaarinan terveyskeskusta johdettaisiin jatkossa Liedon, Paimion ja Sauvon kanssa yhteisestä sote-keskuksesta. Terveyskeskussairaaloita johdettaisiin kuitenkin Tyksistä.

Ensi vuoden alusta starttaavan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tulevista sotekeskuksista tehtäneen ratkaisuja lähipäivinä. Valmistelussa on palvelutuotannon järjestämismalli, jossa Varsinais-Suomessa on kahdeksan sotekeskusta, joiden kunkin väestöpohja olisi noin 60 000 asukasta. Yhtenä sotekeskusalueena olisi Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon alue, jossa olisi noin 70 000 asukasta.

Tämä on vt. hyvinvointialuejohtajan, kaarinalaisen Antti Parpon johdolla luonnosteltu virkamiesmalli. Ratkaisuja tehdään aluehallituksessa 13.5.

Aluehallituksen kaarinalainen puheenjohtaja Sanna Vauranoja (kok.) kertoo, että hallituksessa on haluttu seurata valmistelua ja käydä lähetekeskustelua, jotta mallista syntyy sellainen, minkä poliitikot voivat hyväksyä.

Vauranoja näkee, että Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon sotekeskus on hallittavissa oleva ja jopa luonteva kokonaisuus, koska nämä itäiset kunnat ovat jo aiemminkin tehneet paljon yhteistyötä.

– Ylipäätään on niin, että tällä neljän kunnan alueella kaupunkiseudulla haasteet ja tarpeet ovat hyvin samankaltaisia ja sekin yhdistää aluetta, hän kommentoi.

Hallintoa yritetään tiivistää


Sotekeskukset olivat ja ovat edelleen asukkaiden kannalta hyvinvointialueen rakentamisessa keskiössä, koska ne järjestävät alueillaan paikallisesti sosiaali-, terveys- ja vanhuspalvelut. Palvelut integroidaan siten, että asiakkaan ei tarvitsisi asioida monella luukulla.

Käytännössä sotekeskukset ja niiden palvelut rakentuvat alkuun pitkälti nykyisten kuntien järjestämien palvelujen pohjalle. Todennäköisesti sotekeskuksessa tiivistetään hallintoa.

Sanna Vauranoja korostaa, että nyt päätetään hallinnollisista alueista, ei siitä, missä palvelupisteissä perusterveydenhuollon ja sosiaalityön palvelut alueen väestölle toteutetaan.

– Lähtökohtaisesti vuoden vaihteessa muuttuu vain palkanmaksaja ja it-järjestelmätunnus, asukkaiden näkökulmasta ei juuri mikään. Nyt on tärkeää päästä tekemään nämä hallinnolliset ratkaisut, että päästään muodostamaan it-ratkaisuja ja muutenkin rakentamaan kokonaisuutta eteenpäin. Palveluverkkokysymyksiä pohditaan todennäköisesti vasta ensi vuonna, hän toteaa.

Terveysasemat voivat erikoistua


Palveluverkko ei alkuun välttämättä radikaalisti muutu, mutta täkäläisittäin olennainen kysymys kuuluu, johdetaanko jatkossa Kaarinassa itäisten kuntien sotekeskusta.

– Mietittävänä on myös, tuleeko yliopistollinen sotekeskus omanaan näiden kahdeksan päälle vai onko se osa kaikkia. Toivoisin itse, että kunnista ollaan aktiivisesti yhteydessä ja kerrotaan kantoja, mitä toivotaan ja mitä koetaan tärkeäksi, Sanna Vauranoja pohtii.

Nykyiset terveyskeskussairaalat, aiemmalta nimeltään terveyskeskusten vuodeosastot Kaarinassa ja Paimiossa eivät kuulu tähän sotekeskussuunnitelmaan. Terveyskeskussairaalat aiotaan keskittää Tyksin alle, samoin kuin kuvantaminen ja laboratoriopalvelut.

On mahdollista, että sotekeskusalueen eri terveysasemien vuodeosastot erikoistuvat niin, että esimerkiksi yhdessä terveyskeskussairaalassa hoidetaan akuuttipotilaita, toisessa geriatrista hoitoa tarvitsevia ja myös saattohoito olisi erillään.