Kaarina suostui laihaan sopuun Kaarina-talonkivetyksistä – Lopputuloksena lisälasku

0
Kaarina-talon edustalle rakennettiin epäonnen kivetys. Kuva loppuvuodelta 2018, kun kivet olivat alkaneet lohkeilla. Lukijan kuva.

Kaarinan kaupunki ei saanut lopulta tahtoaan perille vaatiessaan Turun kaupungin omistamaa Kuntec Oy:tä korjaamaan Kaarina-talon edustan kivetyksen virheitä.

Tekninen lautakunta taipui yksimielisesti maksamaan Kuntecille kivetyksestä viimeisen jäljelläolevan erän, 92 000 euroa, jota kaupunki ei ollut maksanut, koska ei ollut katsonut työn tulleen valmiiksi. Lisäksi kaupunki maksaa Kuntecille 7200 euron verran asiamies- ja oikeudenkäyntikuluja.

Käytännössä Kuntecin virheiden vuoksi kaupunki sai nyt yli seitsemäntuhannen euron lisälaskun – omien, Kuntecin kanssa melko samansuuruisten oikeudenkäyntikulujensa lisäksi.

Vastineeksi Kuntec ei vaadi viivästyskorkoja, joita on kertynyt 15 000 euroa.

Loppulasku olisi voinut olla vielä isompi


Kaarina itse oli esittänyt kompromissisovintona, että kaupunki olisi viimeisenä eränä maksanut 65 000 euroa ja kumpikin osapuoli olisi pitänyt oikeudenkäyntikulut omana vahinkonaan. Tähän Kuntec ei taipunut. Kaarina suostui Kuntecin vastaehdotukseen lisäoikeuskulujen syntymisen välttämiseksi ja sillä uhalla, että käräjäoikeus päätyy Kuntecin kannalle.

– Omasta puolestani voisin luonnehtia tätä niin, että kaupungin rajalliset resurssit kannattaa kohdentaa sinne, missä ne parhaiten tuottavat. Parempi laiha sopu, kuin lihava riita, sanoittaa Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari.

Sovintoa yritetty aiemminkin


Kaarina-talon edustan kivetyksen ongelmien setviminen on työllistänyt kaupunkia pitkään.

Kivet alkoivat lohkeilla terävin paloin pian asentamisensa jälkeen, kesällä 2018, sillä ne oli ladottu liian tiiviisti. Kivetys ei kestänyt lämpölaajenemista ja painumista.

Elokuussa 2020 tekninen lautakunta katsoi, että korjaustyöt ovat riittävät urakan vastaanottoon, mutta takuuaikana tulee vielä korjata kivetyksen ja pyörätien välinen rako kapeammaksi ja seurattava, ilmaantuuko saumatäytteisiin korjattavaa. Kuntec veti kuitenkin alkuvuonna 2021 kaupungin oikeuteen urakkasopimuksen suoritusrikkomuksesta. Kuntec esitti, että urakka oli vastaanotettu jo vuonna 2019, sillä silloinen kaupungininsinööri oli allekirjoittanut vastaanottoasiakirjan. Kaupungin näkökulmasta viranhaltijalle ei tätä vastuuta kuulunut, vaan hän ainoastaan esitti urakan vastaanottamista tekniselle lautakunnalle

Oikeushaasteen jälkeen, huhtikuussa 2021 kaupunki koetti neuvotella Kuntecin kanssa, mutta Kuntec hylkäsi sovintoehdotuksen. Saman vuoden elokuussa tuomioistuin yritti houkutella osapuolia tuomioistuinsovitteluun, mutta kumpikaan ei katsonut, että se kannattaisi. Kuluvan vuoden maaliskuussa pidetyn valmistelevan oikeudenkäynnin istunnon jälkeen Kaarinan tekninen lautakunta päätyi kuitenkin siihen, että riitelyn sijaan yritettäisiin vielä sopimusratkaisua.