
– Kuka tahansa oppii laulamaan! vakuuttaa KaMu-kuorojen uusi taiteellinen johtaja, 22-vuotias Iida Aarnio.
Maailmalla menestynyt kaarinalaiskuoro on kokeillut tänä keväänä starttiryhmätoimintaa kuorolaulusta kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Starttiryhmä on tarkoitettu harrastukseksi laulajille, joilla ei ole kokemusta kuorolaulamisesta ennestään.
Mutta miten ihmeessä kansainvälisiä kilpailuja voittaneeseen kuoroon voidaan ottaa laulajia pystymetsästä? Toisin kuin monissa muissa menestyneissä kuoroissa, KaMussa ei ole koskaan järjestetty laulajille pääsykokeita. Tämä on Aarnion mukaan osa KaMun filosofiaa.
Lapset oppivat puhumaan kuuntelemalla ja matkimalla. Laulutaito on Aarnion mukaan vain jatketta puheelle. Siksi kuka tahansa oppii laulamaan, jos on riittävän motivoitunut.
– Pääsykokeet rajaavat rankasti ihmisiä pois. Tämä sotii sitä ajatusta vastaan, että laulaminen kuuluu kaikille, Aarnio perustelee kuoron filosofiaa.
Korona-aika vei harrastajat
Korona-aika on koetellut kuoroja, myös KaMua. Aarnio toivoo, että riveihin saadaan syksyksi lisää laulajia, mikä mahdollistaisi toiminnan kehittämisen ja uusien kokoonpanojen perustamisen.
Parhaimmillaan KaMussa on laulanut yli 70 lasta ja nuorta. Pääkuoron lisäksi KaMussa on ollut kaksi alakuoroa. Tällä hetkellä laulajia on 25 ja kuoroja enää kaksi.
Harrastajamäärä on Aarnion mukaan laskenut, sillä KaMussa laulaneet lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja muuttaneet opintojen perässä toisille paikkakunnille.
Korona-aikana kuoroon ei ole tullut samoissa määrin uusia laulajia, koska harjoituksia ei ole voinut rajoitusten takia järjestää.
Koronan levitessä yhteislaulun julistettiin olevan suuri tartuntariski. Se jäi ihmisten mieliin.
– Oikeastihan laulaminen ei ole sen riskialttiimpaa kuin kovaan ääneen puhuminen. Viruksia erittyy ilmaan molemmissa suunnilleen saman verran, Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta opiskeleva Aarnio puuskahtaa.
Tulevana sunnuntaina KaMu-kuoroja voi kuulla pitkästä aikaa livenä Kaarina-talossa järjestettävässä, ilmaisessa kevätkonsertissa.
Esiintymistauon aikana keväällä 2020 KaMussa keskityttiin levyn tekemiseen. Tällä hetkellä levy on miksattavana.
– Koronan takia kokoontumiset oli kielletty, joten levy on äänitetty muutama laulaja kerrallaan ja äänet yhdistetty miksauspöydällä niin, että se kuulostaa kuorolta. Olen yllättänyt, miten aidolta lopputulos kuulostaa, Aarnio kehuu.
Poikkeuksellinen henki
Aarnio on itsekin vanhoja kamulaisia. Hän liittyi kuoroon 14-vuotiaana.
– Olin kuullut KaMun kisareissusta ja siitä, miten tavoitteellisesti kuorossa tehtiin musiikkia. Se oli se syy, jonka vuoksi liityin kuoroon, mutta ilmapiiri on se, miksi jäin, Aarnio sanoo.
Hänen mielestään KaMu-kuoron salaisuus on se, ettei siellä ole koskaan aliarvioitu lasten kykyjä.
– KaMussa on aina uskottu siihen, että lapset pystyvät mihin tahansa. Kun on porukka, jolla on hirveästi intoa ja joku uskoo heihin, niin silloinhan on mahdollisuudet vaikka mihin.
Aarnio nauraa, että hänestä tuli kuoronjohtaja oikeastaan sen takia, ettei hän malttanut lähteä pois KaMusta.
– Iän myötä kasvoin lauluteknisesti ulos lapsi- ja nuorisokuorosta, mutta tuntui todella haikealta luopua siitä. Sain tuurata edellistä taiteellista johtajaa aina silloin, kun hän ei päässyt paikalle. KaMun taustalla oleva kannatusyhdistys myös panosti saamillaan lahjoitusrahoilla siihen, että minulle mahdollistettiin kuoronjohtajakoulutusta, hän kertoo.
Viime syksystä lähtien Aarnio on toiminut kuoron taiteellisena johtajana. Taiteellisella johtajalla on KaMussa suurin päätösvalta kuoron toiminnasta, sen kokoonpanoista, ohjelmistosta ja toiminnan järjestämisestä.
Edellisen kuoronjohtajan aikana KaMu voitti lapsi- ja nuorisokuorokilpailun maailmanmestaruuden. Asettaako tämä Aarniolle paineita?
– Minusta tämä ei ole mikään kuoronjohtajien välinen kilpailu. Halun menestyä pitää lähteä kuorolaisista itsestään. KaMussa tärkeintä on aina ollut se, että kuorolaisilla on hyvä ja kiva olla.
KaMu-kuorojen kevätkonsertti Kaarina-talossa su 29.5. kello 17–18. Vapaa pääsy.
Tahra maineessa
Kaarina-mitalillakin palkittu KaMu-kuoro on ollut yksi kaupungin suurista ylpeydenaiheista. Juuri ennen koronaa kuoro sai kuitenkin ikävää julkisuutta osakseen. Kuoron pitkäaikainen taiteellinen johtaja tuomittiin loppuvuodesta 2020 virka-aseman väärinkäyttämisestä hänen toimiessaan Kaarinan lukion musiikinopettajana. Hänen katsottiin käyttäytyneen asiattomasti oppilaitaan kohtaan.
Kuoron nykyinen taiteellinen johtaja Iida Aarnio kertoo, että asiaa käsiteltiin KaMun sisällä perin pohjin, vaikka oikeudessa ei käsitelty kuoronjohtajan toimintaa KaMussa.
Asiasta keskusteltiin avoimesti ylimääräisessä jäsenkokouksessa, ja kuorolaisille lähetettiin kysely, johon he saivat vastata nimettömänä. Mitään negatiivista ei Aarnion mukaan tullut ilmi.
KaMu-kuorojen taustalla oleva jäsenyhdistys äänesti kuoronjohtajan luottamuksesta. Äänet jakautuivat 28 luottamuksen puolesta, 1 vastaan. Enemmistön päätöksellä hän sai jatkaa tehtävässään. Hän toimii edelleen kuoron hallituksen jäsenenä.
Aarnion mukaan oikeudenkäynnin aiheuttama negatiivinen julkisuus ei vaikuttanut kuoron harrastajamääriin.
– Syynä tämänhetkiseen laulajapulaamme on ehdottomasti korona ja tilanne on samanlainen monissa muissakin kuoroissa.