Kolme kysymystä aurinkolaseista – “Nykyään aurinkolasit räätälöidään golf-kenttiä varten”

0
Tuomas Rinteen omat kesälasit ovat monitehot, jotka tummuvat auringossa ja vaalenevat sisällä.

Kevätaurinko häikäisee silmiä ja saa siristelemään. Kaarina-lehti kävi Kaarinan keskustan optikkoliikkeissä kysymässä vinkkejä aurinkolasien hankkimiseen.

1) Yrittäjä Tuomas Rinne Kaarinan Silmälasista sekä myymäläpäällikkö Mirva Leinonen Instrumentarium Kaarinasta, mitä vääriä käsityksiä aurinkolaseista on liikkeellä?

Tuomas Rinne: Aiemmin osa aurinkolaseista saattoi olla haitallisia silmille päästäessään liikaa UV-säteitä läpi, mutta nykyisten EU-säännösten vuoksi näitä ei juuri enää löydy. Edullisetkin lasit voivat suojata hyvin.

Mirva Leinonen: Moni ei tiedä, miten paljon vaihtoehtoja aurinkolaseihin nykyään on. Esimerkiksi linssejä on eri värisiä, ja polarisoivilla laseilla saa poistettua vaakaheijastusta merenpinnasta ja märästä tienpinnasta, johon aurinko paistaa.

2) Millaiset aurinkolasit ovat nyt suosittuja?

Rinne: Optikolta ostetaan yleensä aurinkolasit omilla voimakkuuksilla ja monitehoina sekä tiettyä harrastusta varten räätälöitynä. Esimerkiksi golf ja veneily tarvitsevat eri optisia ominaisuuksia aurinkolaseilta.

Golfissa linssi optimoidaan erityisesti kaukonäölle ja värinsuodatus sellaiseksi, että valkoisen pienen pallon näkee vihreää taustaa vasten. Veneillessä polaroid on tarpeen. Silloin veden pintakiiltely häviää ja veden läpi näkee syvälle pohjaan.

Leinonen: Tämän vuoden trendejä ovat liuku- ja tasaväriset linssit sekä eteeriset ja vaaleat sävyt.

Aurinkolasikehykset ovat yhä suhteellisen isokokoisia. Isoimmat lasit tietenkin suojaavat parhaiten silmiä, mutta ainakin itseni tuli opittua kantapään kautta, että ei kannata hankkia sellaisia isoja laseja, jotka painavat poskipäitä.

Myös meiltä ostetaan enemmän aurinkolaseja omilla vahvuuksilla kuin tavallisia. Lisäksi hankitaan harrastuksiin räätälöityjä laseja. Uusimpana ovat golfin pelaamiseen tarkoitetut linssit.

3) Kerro jokin vinkki aurinkolasien hankkijalle.

Rinne: Keskustele ennen hankkimista optikon kanssa, jotta saat juuri omiin tarpeisiin personoidut aurinkolasit. Personoidut aurinkolasit voi tehdä mihin kehyksiin tahansa, myös vanhoihin kehyksiin. Hinta on sama kuin tavallisilla silmälaseilla.

Leinonen: Mitä tummempi linssi, sen suojaavampi.