Krossin paloasema kutistui kustannussyistä

0
Mikko Särmä. Arkistokuva.

Krossiin rakennettavaa Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen paloasemaa on jouduttu pienentämään rakennuskustannusten hurjan nousun vuoksi.

Noin 3400 bruttoneliön kokoisesta asemasta on tulossa neliöiltään viitisen prosenttia pienempi kuin alun perin ajateltiin. Pienentämisen vuoksi paloasemalle ei tule tilannekeskusta eikä harjoitustornia. Lisäksi muutama sisäautopaikka vaihdettiin ulkopaikoiksi ja pesuhallista autonpesukone jäi pois.

Aluepelastuslaitoksen tekninen päällikkö Mikko Särmä pitää kuitenkin muutoksia pieninä.

– Kyllä sinne saadaan edelleen se, mitä sinne on ajateltukin. Nämä olivat enemmänkin luksusta, mistä nyt jouduttiin luopumaan. Esimerkiksi autot pestään yleensä käsin letkuilla ja painepesurilla, hän toteaa.

Paloasemalle on nyt tulossa neljän auton talli aluepelastuslaitoksen paloautoille, kolme paikkaa vapaapalokunnalle sekä kaksi paikkaa ensihoidolle. Alun perin ensihoidolle haviteltiin myös kolmatta autopaikkaa, ja lisäksi olisi ollut varapaikka.

Paloaseman rakentamiseen on varattu 8,5 miljoonan euroa. Maaliskuussa tehdyn kustannusarvion mukaan paloasemasta tulisi 10,3 miljoonan euron hintainen. Karsimisten jälkeen ja huhtikuussa laaditun uuden kustannusarvion mukaan hinnaksi on tulossa 9 miljoonaa euroa.

Tämänhetkisessä maailmantilanteessa on arvoitus, riittääkö tämä. Materiaalien saantivaikeudet voivat mutkistaa asiaa.

– Lopullinen summa selviää vasta tarjouskilpailujen päätyttyä, toteaa Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari .

Krossin paloasema ei saanut Palosuojelurahaston avustusta leasing-rahoitusmuodon vuoksi. Tämä ei Haapasaaren mukaan tuota ongelmia: avustusta haettiin vain varmuuden vuoksi siksi, että se oli pienellä vaivalla haettavissa. Maksimiavustus olisi ollut vain 200 000 euron luokkaa.

Särmä ja Haapasaari arvelevat, että rakennustyöt voisivat alkaa aikaisintaan vuodenvaihteessa ja menee vuoteen 2024 ennen kuin uusi paloasema on käyttökunnossa.

Kaarinan kaupunki rakentaa paloaseman, ja se vuokrataan pelastuslaitoksen käyttöön.

Krossin paloaseman pääpiirustukset ja asemalle tehdyt karsinnat ovat tänään tiistaina Kaarinan teknisen lautakunnan käsittelyssä.