Kuka toisi boan Lemmikkikuvaan? Mikko Rajala ja Mika Eirtovaara perustivat studion Krossiin

0
Mikko Rajalan ensimmäinen työura päättyi työtapaturmaan parikymmentä vuotta sitten. Onnettomuuden jälkeen valokuvauksesta tuli hänelle henkireikä. Tänä keväänä Rajala toteutti unelmansa ja perusti valokuvaamon yhdessä Mika Eirtovaaran kanssa. Sylissä chihuahua Hilla.

Oven takaa kuuluu käskevää haukuntaa. Chihuahua Hilla on tottunut poseeraamaan kameran edessä, mutta juuri nyt sitä ei huvittaisi istua aloillaan.

Hillan omistaja Mikko Rajala perusti huhtikuussa lemmikkikuvaukseen erikoistuneen valokuvausstudion Lemmikkikuvan Krossiin. Yhtiökumppanina hänellä on valokuvauksesta pari vuotta sitten innostunut kaarinalainen stand up -koomikko ja näyttelijä Mika Eirtovaara .

Parivaljakko kertoo olleensa äskettäin yhdessä kuvaamassa lapinkoiranpentuja. Suloisempaa kuvauskohdetta on vaikea kuvitella paitsi, että eri suuntaan säntäilevien pentujen saaminen samaan kuvaan oli kahdelle kuvaajallekin aika hikinen homma.

Rajalalla on kokemusta erityisesti koirien kuvaamisesta, mutta hän toivottaa kaikki eläimet lämpimästi tervetulleiksi uudelle studiolle.

– No, norsu voi olla vähän vaikea, Eirtovaara huomauttaa.

– Käärmettä tai papukaijaa en ole koskaan kuvannut. Niitä olisi hienoa päästä kuvaamaan, Rajala haaveilee.

– Jos tänne tulee joku boa, niin minä en ole silloin auttamassa, käärmekammoinen Eirtovaara jatkaa sanailua.

Onnettomuus vei työkyvyn

Miehet tutustuivat toisiinsa aikoinaan kaarinalaisen näyttelijän Miska Kaukosen kautta. Molemmat ovat pyörineet teatteriporukoissa, mutta Rajala aina mieluummin kameran takana. Oman valokuvausstudion perustaminen on ollut hänelle haave, jonka toteutuminen ei näyttänyt vielä muutama vuosi sitten todennäköiseltä.

Alkuperäiseltä ammatiltaan Rajala on putkimies. Hänelle sattui parikymmentä vuotta sitten töissä tapaturma, jonka takia hänen selkänsä on jouduttu leikkaamaan kahdeksan kertaa. Onnettomuus jätti vasempaan jalkaan pahan hermovaurion. Kipujen takia Rajala on ollut monta vuotta työkyvyttömyyseläkkeellä.

– Valokuvaus on ollut minulle vuosien ajan henkireikä. Se on ollut ainoa asia, mitä olen pystynyt kivuiltani tekemään, hän kertoo.

Työkyvyn palautumisen kannalta käännekohta on ollut pari vuotta sitten selkärankaan asennettu kipustimulaattori. Sen ansiosta kivut ovat pysyneet hallinnassa ja Rajala pystyy tekemään töitä oman jaksamisensa ehdoilla.

– Sillä on minulle älyttömän suuri merkitys, että elämässä on jokin rytmi ja aamulla saa lähteä töihin. Täysiä työpäiviä en pysty tekemään vieläkään, mutta moneen vuoteen en pystynyt tekemään yhtään mitään.

Koronapandemian tyhjentäessä keikkakalenterin Eirtovaara heitti ilmoille ajatuksen yhteisestä valokuvausstudiosta, mutta Rajala tarvitsi aikaa asian kypsyttelyyn.

– Olen luonteeltani introvertti, mutta korona-ajan yksinäisyys oli jopa minulle vähän liikaa. Ihmisiä näki niin vähän, että aloin kaivata ihmisten kohtaamista. Kysyin Mikalta, vieläkö häntä kiinnostaa.

– Ja minullehan ei kannata ehdottaa mitään. Olen luonteeltani vähän impulsiivisempi, Eirtovaara virnistää, joka tunnetaan myös The Day off -skeittikaupastaan.

Eläinten kuiskaaja

Monet valokuvaajat tekevät nykyään lemmikkikuvauksia, mutta Rajala ei tiedä yhtään valokuvaamoa, joka olisi erikoistunut niihin. Hänen ja Eirtovaaran kohdalla kiinnostus lemmikkien kuvaamiseen lähti luontokuvauksesta, jota molemmat harrastavat.

Rajala on aina tykännyt eläimistä ja niiden kanssa touhuamisesta.

– Olen kuullut sanottavan, että minussa on jokin hehku, joka vetoaa eläimiin. Joku koira, joka normaalisti inhoaa isoja, parrakkaita miehiä, hyppää minun syliini.

Hää- ja lapsikuvaukset ovat kasvattaneet suosiotaan jo usean vuoden ajan. Yhtä lailla myös lemmikeistä halutaan Rajalan mukaan laadukkaita kuvia. Ihmisillä on yleensä puhelimet täynnä lemmikkiensä kuvia, mutta lopputulos on kuitenkin erilainen, kun sen on ottanut valokuvaaja ammattilaiskalustolla.

Ennen kuvaustilannetta Rajala suosittelee leikittämään lemmikkiä. Koiran kanssa kannattaa käydä lenkillä, jotta se ei ole energisimmillään kameran edessä. Omistajat saavat toimia apuna kuvaustilanteessa ja tarjota lemmikille herkkuja, jotta katseen suunta saadaan kuvassa kohdilleen.

Rajala kokee palkitsevana, jos hän pystyy tuottamaan valokuvillaan hyvää mieltä. Valokuvaus on hänelle ennen kaikkea intohimo.

– Totta kai on hienoa, jos yritys tuottaa sen verran, että pystyy maksamaan vuokrat ja saa vähän rahaa itsellekin, mutta en tee tätä sen takia.