Laura Nurmen kolumni: Onko uni tärkeää?

0

Koulussa usein kuulen, kun koulukaverit kehuskelevat sillä, että nukkuivat yöllä vain pari tuntia ja ovat kuitenkin pirteitä. Itse olen skeptinen sen suhteen, että ihmisen suorituskyky olisi parhaimmillaan parin tunnin yöunilla, sillä uni vaikuttaa kaikkeen.

Minulla on niitä päiviä, jolloin en saa tarpeeksi unta ja huomaan hämmästyksekseni, että olen pirteä aivan kuin olisin nukkunut yhdeksän enkä kuusi tuntia. Huomaan karun totuuden, kun on opittava opettajan opettama yhtälö, joka mulkoilee minua epäilevänä taululla – enkä saa mulkoilevaa yhtälöä mielestäni, vaikka kuinka yrittäisin.

Tutkimuksien mukaan unen määrä ja laatu vaikuttaa oppimiseen, kasvamiseen, painonhallintaan, jaksamiseen, muistamiseen ja moneen muuhun asiaan, sillä uni on elintärkeää. Kun ihminen nukkuu, aivot eivät lepää. Tarkkaan ottaen ne eivät lepää koskaan. Nukkuessaan aivot tallentavat päivän aikana saatua tietoa, mikä edesauttaa päivän aikana opittuja asioita jäämään muistiin.

Varsinkin nuoret tarvitsevat riittävästi unta. Kerralla nuoren on hyvä saada ainakin 9–10 tuntia unta jaksaakseen päivällä. Uni on nuorille erityisen tärkeää, sillä unen aikana erittyy kasvuhormonia.

Unen häiriötekijöitä on lukuisia, mutta yksi niistä erottuu selvästi teknologian kehittyessä. Nimittäin puhelin. Olet mennyt nukkumaan ja yhtäkkiä pimeässä huoneessa kännykkäsi kirkas näyttö menee päälle ja houkuttelee sinua katsomaan, mikä ilmoitus siihen tuli. Siihen ei mene paljoa aikaa, että vilkaisee, mikä ilmoitus siihen tuli, mutta jos mukaan lisätään aika, joka menee nukahtamiseen vilkaisun jälkeen, siihen menee nukkumisaikaa kunnolla.

Puhelimen näytön sininen valo lähettää aivoille viestin siitä, että on päivä eikä ole aika nukkua. Tämä vaikeuttaa nukahtamista ja lisää aikaa, joka kuluu nukahtamiseen.

Anna sen puhelimen ennen nukkumaan menoa olla, anna aivoillesi tietojen sisäistysaikaa, anna itselle hyvät yöunet, jotka antavat sinulle hyvän päivän. Unen vähättely ei ole hyväksi terveydelle.

Laura Nurmi

Kaarinan nuorisovaltuusto