Muistokirjoitus: Leo Olavi Finnholm 23.8.1929 – 22.3.2022

0
Ampumassa Leo Finnholm. Patruunapoikana oli Leevi Koskinen.

Leo Olavi Finnholm oli yksi viidestä Maakaston Erästäjät-yhdistyksen perustajajäsenistä.

Yhdistys perustettiin vuonna 1958. Leo toimi perustetun yhdistyksen puheenjohtajana noin 15 vuoden ajan.

Maakaston Erästäjät -yhdistys sai nimensä Voivalan lähellä olevasta Maakaston kylästä. Perustamiskokous pidettiin Leon kotona Veitenmäessä. Perustajajäseniä ja myöhemmin mukaan liittyneitä yhdisti juuret Karjalaan.

Leo tunnettiin myös muurarina, jonka käden jälki näkyy vielä tänäkin päivänä monissa kaarinalaisissa kodeissa. Leo oli myös kova kalamies. Hänen meriitteihinsä kuului Varsinais-Suomen pilkkikuninkuus Littoistenjärveltä 1970-luvulta.

Maakaston Erästäjillä oli jopa oma ampumarata. Ampumarata sijaitsi nykyisessä Krossissa. Myöhemmin ampumaradan paikalle nousi motocross-rata ja sittemmin yritysalue. Nykyisin Maakastolla ei ole enää omaa rataa.

Yhdistyksen aktiivisina toimijoina sen syntyvaiheiden jälkeen on ollut monia pitkäaikaisia jäseniä, kuten Kuismasen Kalevi, Virtasen Esko, Peuraniemen Seppo ja monia muita innokkaita metsämiehiä. Vielä nykyiselläänkin seuran toiminta on vireää, ja seuraan kuuluu 30 jäsentä. Metsästyksen lisäksi Maakaston Erästäjät hoitavat eläinten talviruokintaa ja kunnostavat yhteistyössä Kaarinan kaupungin kanssa retkeilyreitistöjä. Seura hoitaa myös paikallista suurriistavirka-apua sekä haittaeläinpoistoja.

Seurassa mukana oleminen on usein siirtynyt isältä pojalle. Leon pojat Mauri ja Petri Finnholm ovat edelleen mukana toiminnassa, ja veljeksistä Petri on nyt seuran pitkäaikaisin jäsen. Maurin poika ja Petrin kummipoika Matti puolestaan edustavat jo Finnholmien kolmatta polvea Maakaston Erästäjissä.

Seura jatkaa edelleen perustajajäsentensä viitoittamaa tietä, kuten hyvien metsästystapojen vaalimista ja kestävää ja eettistä riistanhoitoa.

Leon muistoa kunnioittaen

Ari J. Säteri, pj.

Maakaston Erästäjät ry