Nyt on hyvä hetki tehdä villiyrttijuomaa – Pakasta juomapohja odottamaan hellesäitä

0
Juoman väri ja maku vaihtelevat sen mukaan, mitä villiyrttejä käytät. Yleensä sävy on kellertävä tai vihertävä.

Villiyrteistä saa erilaisen, kesäisen juoman, jossa on hyvää tekeviä ainesosia mutta ei lisä- tai säilöntäaineita.

Koska mukana on suolaa, juoma sopii myös kovimpien helteiden janojuomaksi. Halutessasi voit jättää suolan poiskin, mutta kuumimpina päivinä on silloin hyvä juoda myös jotain muuta, missä kivennäisaineita on.

Käytä niitä villiyrttejä, mitä on kulloinkin saatavilla. Esimerkiksi nyt kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun taas apilat kukkivat myöhemmin kesällä. Hyviä vadelmanlehtiä löytyy keväästä syksyyn. Pian voi hyödyntää myös puutarhamansikoiden kantoja.

Jos sopivia villiyrttejä on vähän tarjolla, juomaan voi käyttää voimakkaan makuisia marjoja, kuten puolukoita tai herukoita, sekä inkiväärin juurta.

Kaikkein terveellisintä olisi makeuttaa juoma hunajalla. Jos haluat tietää, miltä maistuu raikas, poreileva sukkahikiaromi, voit kaikin mokomin testata. Todennäköisesti et kokeile uudestaan.

Älä tietenkään kerää villiyrttejä vilkkaitten teiden varsilta tai paikoista, joissa on riski, että kasveja on myrkytetty tai koirat ovat laittaneet ylimääräisiä mausteita mukaan.

Ainekset

2 dl villiyrttejä, kuten vadelman, ahomansikan, koivun, viinimarjapensaiden ja karviaisen lehtiä, maitohorsman nuoria versoja, kuusenkerkkiä, valko- ja puna-apilan kukkia, puutarhamansikan kantoja sekä mustikoiden pehmeitä latvoja

2 dl vettä

1/2 dl sokeria, siirappia tai fariinisokeria

Ripaus suolaa

Pieni tilkka omenaviinietikkaa

1 litra kuplavettä

Ohje

Huuhtele villiyrtit ja silppua niitä saksilla hiukan pienemmiksi. Kiehauta sokerin, suolan ja omenaviinietikan kanssa vedessä kannen alla. Jätä jälkilämmölle kannen alle hautumaan noin tunniksi.

Siivilöi tarjoilukannuun tai -pulloon. Siirrä juomapohja jääkaappiin, tai kaada pakasterasiaan ja pakasta. Ota juomapohja pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana ennen tarjoilua.

Juuri ennen tarjoilua kaada päälle kylmä kuplavesi. Kaada ensin puolet kuplavedestä, maista, ja lisää loput sen mukaan, miten makean juoman haluat.

Vinkki: Siivilöidyn villiyrttimassan voi käyttää myöhemmin esimerkiksi sämpylätaikinassa tai jauhelihamurekkeessa.