Polttoaineiden hinnannousu muuttaa veneilytottumuksia – Kaarinan veneseuroissa uskotaan, että saaritukikohdat kiinnostavat entistä enemmän

0
Kaarinan Veneilijöiden kommodori Mika Barck kertoo, ettei polttoaineen hinnannnousu vähennä hänen veneilyään, mutta reittejä tulee mietittyä ehkä tarkemmin.

Polttoaineiden hintojen nousu ei ainakaan vielä ole aiheuttanut veneseuroissa jäsenkatoa. Veneenlaskuhommista tavoitettu Kaarinan Veneilijöiden kommodori Mika Barck kertoo, että aihe kyllä puhuttaa veneilijöitä, mutta hänen tiedossaan ei ole, että kukaan olisi luopumassa siitä syystä veneilystä.

– Seuraan aktiivisesti Suomen ja Ruotsin venemarkkinoita. En ole huomannut, että käytettyjä veneitä olisi tullut tänä keväänä normaalia enempää myyntiin. Päinvastoin: veneitä ei ole saatavilla. Hyvät, käytetyt veneet menevät heti, hän kuvailee tilannetta.

Kaarinan Veneseuran kommodorilla Sauli Saarisella on hyvin samanlainen kuva tilanteesta.

– Meidän seurassamme veneilyn lopettamiseen vaikuttavat enemmän muut seikat, kuten harrastajien ikääntyminen. Polttoainekustannukset voivat toki vaikuttaa ihmisten veneilytottumuksiin. Pitkiä reissuja ehkä mietitään ensi kesänä tarkemmin, Saarinen arvelee.

Lähiveneily lisääntyy

Tällä hetkellä diesellitra meriasemilla maksaa noin 2,5 euroa. Hinta on noussut viime kesästä lähes eurolla.

Kaarinan Veneilijöiden kommodori Barck laskee ajavansa noin tuhat mailia kaudessa, mikä tarkoittaa häneen veneensä kulutuksella 2 500 litraa dieseliä. Saarisen tavoin hän uskoo, että lähiveneily tulee lisääntymään.

– Veneily ei välttämättä vähene, mutta muuttaa muotoaan. Satamissa ollaan ehkä 2–3 yötä, jos aiemmin siirryttiin joka päivä uuteen satamaan. Uskon myös, että seuran omia tukikohtia tullaan käyttämään aiempaa enemmän.

Kaarinan Veneilijöillä on kaksi tukikohtaa, joista toinen sijaitsee Gullkronan eteläpuolella ja toinen Houtsalassa Norrskatan länsipuolella.

Kaarinan Veneseuralla on tukikohta Paraisten Portin vieressä Tammossa.

Jäsenet saavat yöpyä saaritukikohdissa ilmaiseksi ja käyttää palveluja, saunoa ja grillata. Kommodorien mukaan saaritukikohdissa on tarjolla myös samanhenkistä juttuseuraa.

– Jollain tavalla toivoisinkin, että tämä tilanne lisäisi veneilijöiden mielenkiintoa liittyä veneilyseuroihin. Ihmisten kiinnostus ylipäätään seuratoimintaan kohtaan on hiipunut, mikä on näkynyt myös veneseuroissa, Barck sanoo.

Enemmän kuin harrastus

Veneseuroissa ei uskota siihen, että veneily harrastuksena loppuu, vaikka polttoaineiden hinnat pysyisivätkin korkealla.

– Purjeveneet varmaan nostavat suosiotaan ja retkeilytyylinen veneily luultavasti yleistyy. Enää ei välttämättä tarvita suurikokoisia matkaveneitä, kun satamissa on kaikki palvelut, Saarinen arvelee.

Barck muistuttaa, että veneily merkitsee monille enemmän kuin harrastusta. Se on elämäntapa, josta ei hevillä luovuta. Polttoainekustannukset muodostavat lopulta aika pienen osan veneilyn kokonaiskustannuksista.

– Onhan se kallista, mutta jokainen veneilijä tietää sen tunteen, kun köydet irtoavat ja vene lähtee laiturista. Se on erilainen, rennompi maailma.

Kaarinan Veneseura

Perustettu vuonna 1980

Hieman yli 80 jäsentä.

Noin 60–70 prosenttia jäsenistä moottoriveneilijöitä.

Kaarinan Veneilijät

Perustettu vuonna 1980.

Seuraan kuuluu noin 240 jäsentä ja satakunta venettä.

Puolet jäsenistä moottoriveneilijöitä ja puolet purjehtijoita.

”Kaikki uudet veneet käytännössä myyty”

Venekauppa on käynyt korona-aikana hyvin, ja sama trendi näyttää jatkuvan tänäkin keväänä. Myymäläpäällikkö Petri Romu Bike & Boat World -myymälästä kertoo, että suurin osa uusista veneistä on jo myyty. Tosin iso osa venekaupoista tehtiin jo ennen polttoaineiden hintojen heilahdusta.

– Kyllähän ihmiset ovat kauhistelleet polttoaineen hinnan nousua, mutta ainakin toistaiseksi kaikki uudet veneet ovat tehneet kauppansa. Ennemmin haasteita on ollut veneiden saatavuudessa. Yksittäisiä veneitä on vielä vapaana, mutta pääosin homma on taputeltu tulevalta kesältä, kuvailee Kaarinan liikkeessä työskentelevä Romu.

Myös isokokoiset moottoriveneet tekevät hänen mukaan edelleen kauppansa. Bike & Boat Worldissa on myytävänä sekä uusia että käytettyjä veneitä.

– Jos mietitään, että joku ostaa 150 000 euron tai 200 000 euron veneen, niin polttoainekustannus on kuitenkin aika pieni osa veneilyn kokonaiskustannuksista. Ei se välttämättä kaikkiin vaikuta. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että polttoaineen hinta voi vaihdella.

Sähköveneisiin vielä matkaa

Romu ennustaa, että uusien veneiden hinnat tulevat ensi vuonna selvästi nousemaan materiaalien saatavuusongelmien takia. Tämä voi hänen mukaansa nostaa käytettyjen veneiden kysyntää ja nostaa myös niiden hintoja.

Autoilussa sähköautot ovat lyöneet itsensä vahvasti läpi, mutta veneilyn sähköistymistä joudutaan vielä odottamaan.

– Sähköperämoottoreita myydään jonkin verran, mutta siihen on vielä matkaa, että ruvetaan myymään sähkökäyttöisiä suuria matkaveneitä. Veneissä akuston mukana rahtaaminen ei ole toistaiseksi tehokas tapa liikkua. Kehityksen täytyy mennä vielä siltä osin eteenpäin.