Susanna Grandellin kolumni: ”Jos ihmiset tietäis, miten hauskaa tämä on”

0

Muutin Kaarinan perheeni kanssa kolmisen vuotta sitten. Muistan, kuinka kaupassa käydessäni tuntui, että jokainen vastaantulija hymyili ja osa tervehti. Mikä onni, millaiseen paikkaan olen muuttanut, ajattelin.

Harmillisesti nuo hymyt ja tervehdykset pian kätkeytyivät maskien taakse ja lupaavasti alkanut tuttavuus kaupungin ja kaupunkilaisten kanssa sai jäädä tauolle pandemian vuoksi. Olin kuitenkin ehtinyt lähteä mukaan MLL Kaarinan perhekahvilaan perhekahvilaohjaajaksi. Perhekahvilaohjaajasta tieni vei vielä yhdistyksen hallitukseen, jossa vapaaehtoistyö lasten, nuoren ja lapsiperheiden hyväksi vei mukanaan.

Vaikka viimeiset kaksi vuotta ovat vapaaehtoistyössä olleet melkoista hiljaiseloa, olen kuitenkin onnellinen, että lähdin mukaan. Olen saanut tutustua uusiin ihmisiin, päässyt ideoimaan erilaisia tapahtumia ja tässä vaiheessa ollut jo mukanakin usean toteuttamisessa.

Miksi en ollut ajatellut vapaaehtoistyötä aikaisemmin? Varmasti siksi, että kukaan ei ollut pyytänyt mukaan. Pyydettäessä on helppoa sanoa kyllä.

Lahden ammattikorkeakoulussa on tehty vuonna 2018 opinnäytetyö, jossa tutkittiin vapaaehtoistyön merkitystä tekijälle itselleen. Mieleen jäi sitaatti ”Jos ihmiset tietäis, miten hauskaa tämä on, meitä ois paljon enemmän”. Vapaaehtoistyö tuo arkeen mielekästä tekemistä, luovuutta, mahdollisuutta käyttää omia vahvuuksia, luoda uusia ystävyyssuhteita, verkostoitua ja ennen kaikkea auttaa muita.

Tiesitkö, että ML Kaarina on perustettu vuonna 1930? Siitä asti moninainen joukko kaarinalaisia on toiminut vapaaehtoisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi. Vapaaehtoistyö Mannerheimin lastensuojeluliiton Kaarinan yhdistyksessä voi olla esimerkiksi perhekahvilassa ohjaamista, tapahtumien ideoimista ja järjestämistä, naapuriapuna toimimista, lukumummina tai -vaarina olemista, hallitustyöskentelyä… melko monenlaista. Siksi ehdotankin, että annat hetken ajatukselle, miltä tuntuisi lähteä mukaan. Sillä yhdessä olemme enemmän.

Susanna Grandell

MLL Kaarinan yhdistyksen puheenjohtaja