Valkeavuoren koulu sai tarvitsemansa lisämiljoonat: ”Ei tässä ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä lisämääräraha”

0
Valkeavuoren kouluhanke sai tarvitsemansa lisämiljoonat ja päätös kirvoitti valtuustossa spontaanit aplodit. Kuvassa oikealla edessä Åsa Gustafsson (r.) ja Jaana Shelby (kd.)

Kaarinan kaupunginvaltuusto puhkesi maanantaina spontaaneihin aplodeihin, sillä näyttää siltä, että Valkeavuoren koulukampusta päästään vihdoin rakentamaan.

Valtuusto myönsi yksimielisesti hankkeeseen tarvittavat 12 lisämiljoonaa. Lisämäärärahan myöntäminen oli edellytyksenä urakkatarjouksen hyväksymiselle. Hanketta on veivattu Kaarinassa vuosia, sillä päätös Valkeavuoren Ylikylän koulun purkamisesta tehtiin jo vuonna 2015.

Koulukampuksen rakentamiseen oli varattu alun perin 31 miljoonaa euroa. Lisämäärärahan myötä koulun hintalappu nousee 43 miljoonaan euroon. Kustannusnousua selitettiin rakentamisen kallistumisella ja sillä, että kustannusarvio oli alun perinkin kireä.

”Viivyttely tuli kalliiksi”

Valtuutetut painottivat puheenvuoroissaan hankkeen tärkeyttä. Valkeavuoren koulukampuksesta tulee valmistuessaan Kaarinan tähänastisista kouluista suurin. Toisaalta 12 miljoonan euron hinnannousu harmitti monia.

– Ei tässä ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä lisämääräraha. Jos vastustat lisämäärärahan myöntämistä, katsotaan ,että olet lapsia ja nuoria vastaan. Sitä mietin, moniko tässä salissa edes hahmottaa, miten iso raha 12 miljoonaa euroa on, Arto Elo (sd.) nurisi.

Mari Saario (vihr.) muistutti piikkiöläistä Eloa, että Piikkiö on nyt osa Kaarinaa ja budjetit suurempia.

– Kaarina on yksi nopeimmin kasvavista kunnista. Se tarkoittaa aivan toisenlaisia miljoonaluokkia. Budjettia pienentämällä emme pysty näihin kasvutarpeisiin vastaamaan.

Vasemmistoliiton Pentti Kallio oli sitä mieltä, että päättäjillä itsellään on peiliin katsomisen paikka.

– Tältäkin lisämäärärahan tarpeelta olisi vältytty, jos poliittinen yhteistyö pelaisi tässä salissa paremmin. Ei pyydettäisi niin hirveää määrää selvityksiä tai kyseenalaistettaisi asiantuntijoiden tekemiä ratkaisuja. Viivyttely on tullut tässä tapauksessa kalliiksi.

Kalusteiden kierrätystä

Oman Rehti-ryhmänsä valtuustossa muodostava Rive Väkeväinen ehdotti jättihankkeiden pilkkomista osiin.

– Olen huolissani siitä, että näin isoon hankkeeseen tulee niin vähän tarjoajia. Voisi olla järkevää jakaa isoja hankkeita puoliksi, jolloin saataisiin enemmän tarjoajia ja sen myötä myös veronmaksajaystävällisempiä hintoja.

Åsa Gustafsson (r.) kannatti lisämäärärahan myöntämistä, mutta toi esiin hankkeeseen liittyvät lisäkustannukset. Uuden koulun kalustehankintoihin on varattu 2,5 miljoonaa euroa.

– Onko todella niin, ettei meillä ole nykyisissä kouluissa sellaisia kalusteita, joita voisimme käyttää uudessa koulussa? Toivoisin, että hankkeen edetessä mietimme, millä tavalla voisimme säästää lisäkustannuksissa, sillä raha ei kasva puussa.

Hanna Sirkiä (kok.) iloitsi, että Valkeavuoreen saadaan vihdoin hyvä ja turvallinen oppimisympäristö.

– Paljon on sattunut ja tapahtunut. Virheitä on varmasti tehty, mutta toivoisin, että jätämme menneiden muistelun ja keskitymme siihen, että saadaan uusi koulu maaliin.

Näistäkin päätettiin

Tilinpäätös: Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2021 tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja viranhaltijoille. Tilikauden tulos oli 8,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupungin velkamäärä kasvoi runsaalla 9 miljoonalla eurolla.

Iltapäivätoiminta: Koulujen iltapäivätoimintaan pääsevät ensi syksystä alkaen myös kaikki 2.-luokkalaiset. Tähän asti etusijalla ovat olleet 1.-luokkalaiset ja erityisen tuen oppilaat, ja jäljelle jääneet paikat on tarvittaessa arvottu tokaluokkalaisten kesken. Valtuustoaloite iltapäivätoiminnan laajentamisesta tuli vihreiden valtuustoryhmältä. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti, että iltapäivätoiminnan paikkoja lisätään niissä kouluissa, joissa on tarvetta.

Jäähalli: Valtuusto käsitteli uuden jäähallin rakentamista. Pohjaehdotuksena oli, että kaupunki varautuu uuden jäähallin rakentamiseen kaavoitusmielessä ja alkaa etsiä mahdollisia rahoittajia hankkeelle. Kaupunginjohtaja Harri Virta toi kaupunginhallitukseen muutetun päätösehdotuksen, jonka mukaan kaupunki ei edistä jäähallin kaavoitusta, koska jäähallin rakentaminen ei mahdu vuosien 2023–2025 investointiohjelmaan. Keskiryhmien tekemä valtuustoaloite palautettiin Åsa Gustafssonin (r.) ehdotuksesta uudelleen valmisteltavaksi.

Koulupaikat: Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Alho (sd.) kertoi vastaanottaneensa adressin koulupaikkapäätöksistä. Adressissa vaaditaan muun muassa Kaarinan uusien oppilaaksiottoalueiden palauttamista ennalleen ja takaamaan sisaruksille paikka samasta koulusta. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Malla Rannikko-Laine (kok.) kertoi, että kaikille tänä keväänä toissijaista koulupaikkaa hakeneille on pystytty järjestämään paikka perheen haluamasta koulusta. Sivistyslautakunta ottaa kantaa oppilaaksiottoalueisiin ja sisarusperiaatteeseen syksyn kokouksessaan.