Valkeavuoren koulun hinta kasvoi yli kolmanneksella – Tekninen johtaja ei tinkisi vaatimuksista

0
Valkeavuoren yläkoulu tunnettiin aiemmin Veitenmäen yläasteena. Arkistokuva.

Rakennuskustannusten nousu on tuomassa melkoisen hintalapun Valkeavuoren koulukampukselle. Urakkakilpailun perusteella budjetti on kohoamassa 39 prosenttia: hankkeelle oli varattu 31 miljoonaa euroa, mutta summa on ylittymässä 12 miljoonalla eurolla.

Rakennuskustannusten yleisen hinnannousun lisäksi budjettiylitystä selittää se, että kustannusarvio oli kireä alun perinkin.

Hanke on kilpailutettu neuvottelullisella kilpailumenettelyllä. Voittajaurakoijan tarjoushinta on runsas 37 miljoonaa euroa. Sen päälle tulee vielä valvontakustannuksia, liikennejärjestelyjä ja pihatöitä sekä indeksiehto, jossa rakennuskustannukset on sidottu puolivuosittain tarkistettavaan Tilastokeskuksen indeksiin. Ilman indeksiehtoa, joka saattaa tuoda 2,5 miljoonan euron lisälaskun, urakoijien olisi täytynyt sisällyttää vastaavaa kokoluokkaa oleva riskilisä tarjoushintaansa.

Käytännössä koulukampuksen kokonaishinta on 50 miljoonan euron luokkaa. 43 miljoonaan euroon ei ole sisällytetty vielä vanhojen koulurakennusten purkamista, lukion keittiö- ja ruokailutilojen muutoksia, kalusteita eikä lukion liikuntasaliremonttia. Näistä on kertymässä 7 miljoonan euron lisälasku.

Vielä ei ole varmaa, aikooko Kaarina pulittaa koko lisäsumman vai tingitäänkö koulun vaatimuksista.

– Alkuperäisestä valtuuston hyväksymästä tilaohjelmasta on tähän mennessä jo vähennetty neliöitä kustannussyistä. Sen sijaan kouluun suunnitelluista toiminnoista tai oppilaslukumäärästä ei ole vielä tingitty, Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari toteaa.

Hän on nihkeä ajatukselle, että koulun vaatimuksia ryhdyttäisiin nyt avaamaan uudelleen.

– Todellista kustannusten alentumista ei oikein saa muutoin kuin pinta-alaa vähentämällä, hän miettii.

– Ja jos tätä aletaan valmistella uudelleen, rakennuskustannukset todennäköisesti ennemmin nousevat kuin laskevat. Ukrainan sota on nostanut jo valmiiksi korkeita hintoja.

Valkeavuoren uutta koulukampusta on odoteltu kauan. Hanke on viivästynyt muun muassa siksi, että vuosi sitten kilpailutus jouduttiin keskeyttämään kilpailutuksessa mukana olleen kaupungin virkamiehen esteellisyyden vuoksi.

Asiaa käsitellään tänään teknisessä lautakunnassa. Lopullisen päätöksen tekee myöhemmin valtuusto.