Valkeavuoren liikuntahalli sai mojovat kehut koripallon Superfinaalissa

0
Huudot kaikuivat, tossut vingahtelivat lattialla ja yleisö yltyi taputuksiin, kun latvialaiset ottivat perjantaina mittaa georgialaisista.

Viime perjantaina ja viikonloppuna kuultiin lukuisia vieraita kieliä Valkeavuoren palloiluhallilla. Hallille oli tullut lähes kaksisataa ulkomaista vierasta Virosta, Latviasta, Liettuasta, Romaniasta, Georgiasta ja Pohjois-Makedoniasta European Youth Basketball League eli EYBL-sarjan Superfinaaliin.

Valkeavuoren liikuntahalli debytoi samalla suuren kansainvälisen turnauksen pitopaikkana. Lunastiko halli odotukset?

– Kyllä! Halli ja muut fasiliteetit saivat paljon kehuja. Esimerkiksi EYBL-liigan johtaja Arturs Senhofs totesi viikonlopun jälkeen, että on hyvin harvinaista, kun mitään negatiivista palautetta ei ole tullut, kommentoi Ura Basketin toiminnanjohtaja Timo Virkkula.

– Täytyy sanoa, että Ura Basketin vuoden 2007 syntyneiden poikien vanhemmat tekivät ison ja hienon työn.

Järjestäjäseuran tuli kantapään kautta opittua lähinnä se, ovatko kaikki osapuolet varmasti ymmärtäneet asiat samalla tavoin, kuten sen, monelleko henkilölle piti varata romanialaisten majoitus tai mistä kunkin bussi lähtee. Käytännön pulmia oli kuitenkin varsin vähän.

Jokaista ottelua oli Virkkulan havaintojen mukaan seuraamassa kymmeniä katsojia.

– Koripallokulttuuri on erilaista eri maissa, ja oli hauska päästä näkemään eroja. Monet vanhemmat eivät tyytyneet vain katsomaan sivusta, vaan katsomon puolella oli elämää ja sorsapillit soivat.

EYBL on suurin ja kovatasoisin nuorille pelaajille suunnattu sarja Euroopassa, ja se on ainoa FIBA:n sertifioima junioriliiga. Ottelemassa olivat Virosta Audentes, BS Keila ja BS Tartu, Latviasta SS Saldus, BS Cesis ja DSN Riiga, Liettuasta Taurage BS, Pohjois-Makedoniasta Vodno Suns Partizan, Romaniasta ACS Dan Dacian sekä Georgiasta 15-vuotiaiden maajoukkue. Pelejä oli yhteensä parikymmentä.

Voittajat palelivat Kaarinassa

EYBL-sarjan Superfinaalin voitti Vodno Suns Partizan -joukkue Skopjesta. Se vietti ainoana ulkomaalaisjoukkueena Kaarinassa kokonaisen viikon, Pohjois-Makedoniasta kun tulee sunnuntaisin suora lento Turkuun.

Joukkue asui Kivitaskussa ja kävi tutustumassa myös Kaarinaan ja Turkuun. Tosin Turun linna jäi välistä, se oli kiinni juuri joukkueelle sopivana päivänä. He näyttivät kuitenkin toimittajalle lähikuvia Veitenmäen vesitornista, jonka olivat löytäneet tutustuessaan lähiympäristöön omin päin.

Mikähän heitä Kaarinassa ja Suomessa yllätti?

– Sää! vastasivat heti englanniksi Gjorgi Georgiev, Damjam Ivanovski, David Davis, Daniel Buttemere ja David Kitanovski.

– Pohjois-Makedoniassa on ulkona tähän aikaan 25 astetta lämmintä. Suomessa täytyy pitää takkia päällä.

Samoin Suomen hinnat olivat saaneet heidät takeltelemaan. Kotimaassa pizza maksaa vain 2,5 euron verran, joten hetken kesti uskoa, miten paljon pizzasta joutuu Suomessa pulittamaan. Lisäksi luonnon sekä mopojen ja moottoripyörien suuri määrä oli uutta.

Kaarinan Hesburger ja Kivitaskun vieressä sijaitseva Pizzaline saivat heiltä vuolaasti kehuja. Samoin ylistystä tuli Ura Basketin järjestelyistä ja Valkeavuoren liikuntahallista.

– Oli hienoa, että pääsimme harjoittelemaan ennen finaalia, kiitti valmentaja Georgiev.

Lue täältä, miten kävi Ura Basketin junnuille Superfinaalissa.