Pääkirjoitus: Aukko CV:ssä

0

Vastaleikatun nurmikon tuoksu, hikipisarat otsalla ja väsynyt, mutta tyytyväinen hymy kasvoilla. Viisitoistakesäisenä hoidin Liedossa piha-alueita siistimällä nurmikot, keräämällä roskat ja kastelemalla kasvit. Kiinteistöhuoltoyritys, jossa työskentelin, oli isäni, eli sain ensimmäisen kesätyöni suhteilla.

Monelle tilanne ei ole näin helppo. Kesätyöhakemusten kirjoittelu käynnistyy jo alkuvuonna ja hakemuksia lähetellään useisiin paikkoihin, jotta mahdollisuudet napata kesätyöpesti kasvaa.

Koululaisilla alkoi kesäloma viime lauantaina. Lomailun sijaan moni nuori tekee kesällä töitä, mutta mistä ja miten näitä töitä saa, kun ei ole koulutusta? Ensityöpaikkaa etsivän CV:ssäkin ammottaa tyhjä aukko kohdassa: aiempi työkokemus.

Tätä kultaakin kalliimpaa työkokemusta karttuu usein ensimmäisten kesätöiden parissa. Kesätyö on monesta syystä nuorelle merkittävä etappi. Kokemuksen kerryttämisen lisäksi nuori oppii töitä tehdessään elämästä ja työnteosta. Pitää pysyä aikataulussa ja suorittaa määrätyt tehtävät. Ensimmäinen oma palkka on myös harjoittelun paikka. Itse käytin rahojani tietysti jäätelöön. Skootterilla huristelukin vaati osansa ansioista, mutta noudatin myös vanhempien neuvoa ja pistin rahaa säästöön.

Kesätöiden hakuprosessi teettää myös yrityksille työtä. Työntekijöiden ja työnantajien kohtaamisessa on Kaarinassa parantamisen varaa, kun nuori jää ilman kesätyötä ja työnantaja jää ilman kesätyöntekijää (s. 6).

Kaarina-lehti löysi minusta kesätyöntekijän. Aloitin viime syksynä journalistiikan opinnot Tampereen yliopistossa. Halusin kovasti oman alan kesätöitä ja lähettelin hakemuksia toimituksiin.

Entinen kotikuntani Kaarina valikoitui kesäkaupungikseni, kun kesätoimittajan pesti napsahti. Olen intoa ja odotusta täynnä ensimmäisestä kesätyöstäni toimituksessa. Innoissaan ja odottavaisia ovat varmasti myös ensimmäisen kesätyöpaikkansa saaneet nuoret.

Inka Salmi

Kaarina-lehden kesätoimittaja