Häh: Miksi Hovirinnan vene­satamaan on helppo murtautua?

0
Kiipeilyteline vai portti varkaiden estämiseksi? Hovirinnan venesatamassa tämä ei ole selvää.

Kun Hovirinnan venesataman veneissä kävi tänä keväänä varkaita, yksi veneen omistajista harmitteli Kaarina-lehdelle, että venesataman porttien kehikon reunaa pitkin ”mummokin kävelisi portin ohi”.

Kaarina-lehti kävi rannalla vilkaisemassa venelaitureiden portteja. Havainto oli, että ehkä mummoilla voisi olla vaikeuksia, mutta jo pikkulapsi saisi helposti kammettua itsensä portin toiselle puolelle. Portti vaikuttaa enemmän hauskalta kiipeilyhaasteelta kuin siltä, että murtautujia yritettäisiin pitää toisella puolella.

Kaikissa Hovirinnan rannan venelaitureissa tätä ongelmaa ei ole. Matonpesupaikkaa vastapäätä olevan venelaiturin porteista yli kiipeäminen vaatisi ammattivarasta tai hyvin sinnikästä ilkivallantekijää.

Valituksia Voivalasta

Aluemestari Matias Rekikoski Kaarinan kaupungin teknisistä palveluista kertoo, että Hovirinnan rannan venelaitureiden portit ovat olleet nykyisenlaiset jo pitkään, ainakin yli kymmenen vuotta. Hän ei niitä asennettaessa vastannut venesatamista eikä tiedä, miksi portit ovat niin heppoiset.

– Hovirinnan venesataman porteista ei myöskään ole tullut palautetta, Rekikoski toteaa.

– Sen sijaan Voivalan venesataman porteista on valitettu, ja niitä koetetaan parantaa tänä kesänä.

Kolmionmallisista porteista on tarkoitus tehdä Voivalassa suorakaiteen malliset. Samanlaisia voisi harkita Hovirintaan, kun rannassa tehdään muita kunnostustöitä, Rekikoski miettii.

Hovirinnan venesataman ilkivaltaa ja varkauksia ehkäisee todennäköisesti se, että rannalla on enemmän väkeä kuin Voivalassa. Valvovia silmiä on paljon ja useina vuorokaudenaikoina.

Kamera valvoo, poliisi ei katso

Sekä Hovirinnan että Voivalan venesatamassa on myös kameravalvonta. Kaarinalaiset ovat esittäneet epäilyksiä, että ne eivät ole toiminnassa, mutta Rekikoski tyrmää käsityksen.

– Välillä Voivalassa on ollut yhteysongelmia, mutta kyllä kamerat kuvaavat koko ajan. Niitä seuraava yritys tosin vaihtui vähän aikaa sitten.

Mikäli poliisi pyytää, videokuvat toimitetaan poliisille.

Käytännössä poliisi ei ole kuitenkaan käynyt näitä videokuvia läpi. Sekä Hovirinnan että Voivalan rannassa on ollut venevarkauksia, joista tehdyt rikosilmoitukset poliisi on vahvistanut Kaarina-lehdelle, mutta Rekikosken mukaan viimeisin poliisin videokuva-pyyntö on kahden vuoden takaa.

Ammattivarkaita on vaikea pitää millään porteilla ja lukoilla poissa, mutta ilkivaltaa ehkäistään sisäänpääsyn vaikeuttamisella.

– Ilkivallasta tuli meille paljon isompi lasku kuin itse varkaudesta, huomauttaa veneen omistaja, jonka veneeseen murtauduttiin tänä keväänä Hovirinnassa.