Huskon kauppasali etsii paikkaansa Kaarinan Lihakaupan jäljiltä: Naudan kielen tilalle tuli sushia

0
Gregor Husko vastaa Huskon kauppasalissa kalapuolesta, Jeanette Josefsson lihasta. Yhteensä kauppasalissa on 3–5 työntekijää, koko Huskon yritysryppäässä kymmenkunta.

Puoli vuotta sitten 110-tien ja Saaristotien kulmauksessa sijainnut Kaarinan Lihakauppa lopetti äkillisesti toimintansa. Tilalle ilmaantui nopealla aikataululla Huskon Savukalatukku Oy, jonka kalavaunu oli sijainnut lihakaupan pihalla. Samalla kalayrityksen valikoimat laajennettiin pikaisesti lihaan.

Muutos tuli Kaarinan Lihakaupan asiakkaille yllätyksenä, joka ei aina ollut positiivinen.

– Moni on yrittänyt tulla ostamaan meiltä esimerkiksi vähän erikoisempia ruhon osia, kuten lehmän kieltä tai suolia, joita meillä ei ole, pahoittelee Kaarinan yrityksen toimitusjohtaja Gregor Husko.

Itse asiassa heillä ei ollut aluksi lihasta myynnissä muuta kuin kaikkein tutuimpia nautaa ja possua. Yritys ei ollut ehtinyt valmistautua yhtäkkiseen laajentamiseen ja lihavalikoimaan.

Kun liiketila oli vapautunut, he olivat etsineet yhteistyökumppaniksi toista yrittäjää vastaamaan lihasta, mutta sopivaa ei löytynyt ja ratkaisu oli tehtävä. Kalakauppiaista sukeutui lihakauppiaita, ja moni asia oli opittava kantapään kautta.

Lounaalle

Asiakkaiden toiveisiin on Huskon Kauppasalissa Kaarinassa vastattu, ja paikalta voi nyt tulla etsimään muutakin kuin perinteistä grillattavaa.

– Silti asiakaskuntamme on todennäköisesti erilaista kuin Kaarinan Lihakaupalla oli, Gregor Husko miettii.

Hän toivoo, että lihakaupan vanhat asiakkaat havahtuisivat siihen, mitä kokonaan uutta Huskon kauppasalilla on tarjota edeltäjään verrattuna.

Kauppasalista voi pihvien ja savukalan lisäksi ostaa esimerkiksi japanilaisen Rumi Asanon paikalla valmistamaa sushia. Myymälässä voi myös istahtaa syömään lounaaksi kalakeittoa, ja juhliin voi kotiin toimitettuna tilata loimulohet, paahtopaistit, keitot ja salaatit.

– Ja niitä erikoisiakin ruhon osia koetamme järjestää, jos ne tilaa etukäteen, lupaa Husko.

Kymmenen vuoden kesätyöt

30-vuotias Gregor Husko on elänyt Kaarinassa ikänsä, ja kauppasalin perustaminen Kaarinaan oli hänelle toiveiden täyttymys. Hänelle oli tärkeää päästä palvelemaan omien kotikulmien asiakkaita.

Tosin alun perin hän ei aikonut alalle.

– En todellakaan aikonut tähän yritykseen! hän nauraa.

Hän oli seurannut vierestä isänsä Sebastjan Huskon vuonna 1997 perustaman savustamon elämää ja koki sen liian raskaana. Hän kuitenkin suostui 18-vuotiaana savustamoon kesätöihin.

– Ja niissä kesätöissä olen edelleen, hän kommentoi.

Työ oli mielekkäämpää ja hauskempaa kuin hän oli olettanut. Hän myös nauttii siitä, että Huskolla panostetaan laatuun, kuten aitoon savuun, vaikka helpommallakin voisi päästä.

Eettisin kala ja liha tulee läheltä

 

Huskon kauppasalin toimitusjohtaja Gregor Husko ja lihamestari Jeanette Josefsson, kysyvätkö asiakkaat kalan ja lihan eettisyyden perään?

– Kyllä. Moni kysyy varsinkin alkuperämaata.

Lähes kaikki meillä on kotimaista. Esimerkiksi ankerias tulee ulkomailta, sillä sen kannat eivät kestä Suomessa kalastamista.

Mikä on eettisin kala tai liha, jota on teillä myynnissä?

– Kalatiskillä suomalaiset valkoiset kalat, kuten ahven, kuha ja siika. Ne pyydetään tässä vieressä saaristomerellä, ja niiden kannat kestävät hyvin kalastusta.

Lihatiskillä eettisintä taitaa olla Vallan tilan possu Laitilasta sekä Joutsen tilan karitsa. Yleensähän karitsa tuodaan toiselta puolelta maailmaa Uudesta-Seelannista, mutta täällä karitsa on suomalaista.

Mitä teiltä ostetaan eniten?

– Meidän omaa savulohtamme sellaisenaan tai chiliversiona sekä naudan marmori-ulkofilettä. Erityisen paljon ostetaan grillattavaksi sopivia tuotteita.

Milloin teillä on ruuhkaisinta?

– Eniten meillä on asiakkaita perjantaisin kello 15–17. Olemme kuitenkin panostaneet siihen, että jonoja ei synny.

Asiakkaamme käyvät täällä varsinkin juhlia ja viikonloppuja varten. Toivottavasti he löytäisivät meidät myös arkena esimerkiksi lounaspaikkana.

Valkoista suomalaista kalaa pitäisi syödä enemmän, mutta piikit ovat epämukavia. Mitä niille pitäisi tehdä?

– Ahvenen, kuhan ja siian pystyy fileoimaan niin, että niissä ei ole piikkejä. Meillä ne fileoidaan piikittömiksi.

Ennen valmistamista kannattaa kokeilla vielä sormella, että yhtään piikinpäätä ei tunnu. Jos tuntuu, piikit saa helposti vedettyä ruotopihdeillä pois.

Hauella tämä ei onnistu, ja siksi meillä ei olekaan haukea myynnissä. Hauki kannattaisi laittaa piikkeineen myllyn läpi, lisätä siihen kananmunaa, korppujauhoja ja mausteita sekä tehdä siitä mureketta ja kalapihvejä.