Kaarinalaiselle Risto Laalolle presidentin myöntämä arvonimi

0
Risto Laalo

Tasavallan presidentti on myöntänyt kaarinalaiselle Risto Laalolle , 74, talousneuvoksen arvonimen. Laalo tunnetaan muun muassa TYKS-säätiön perustajana.

– Meille 1960- ja 1970-lukulaisille yhteiskunnallinen osallistuminen päätyön lisäksi oli itsestäänselvyys ja siihen olen saanut mahdollisuuden yli viiden vuosikymmenen ajan. Saatu tunnustus tästä tuntuu tosi hyvältä. Mieleen palautuu runsain mitoin mukavia muistoja näistä ajoista, hän toteaa.

Laalo valmistui Turun yliopistosta vuonna 1972 pääaineenaan taloustiede. Hänen työuransa on kolmivaiheinen: vuosina 1973-1989 hän työskenteli Kaarinassa kunnankamreerina ja apulaiskunnanjohtajana. Vuosina 1989-1994 Laalo toimi Turun Työväen Säästöpankin ja Suomen Säästöpankin pankinjohtajana, toimitusjohtajana ja aluejohtajana.

Vuonna 1994 Risto Laalo aloitti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin palveluksessa ja toimien piirin rahoitusjohtajana ja talousjohtajana sekä 1998-2000 Tyksin hallintojohtajana (sairaalanjohtajana). Laalon taloudellista osaamista hyödynnettiin monissa merkittävissä julkisissa rakennushankkeissa, kuten Kaarinan keskustan, Littoisten ja Piikkiön terveyskeskusten rakentamisessa sekä edelleen jatkuvan Tyksin T-sairaalan laajan rakennushankkeen käynnistämisessä.

Sairaanhoitopiirin vuosinaan Laalo oli perustamassa Medbit Oy -nimistä yhtiötä, joka nykyisin tunnetaan 2M-IT:n nimellä. Yhtiö on merkittävä terveydenhuollon it-palvelujen tuottaja Suomessa. Laalo toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana viisi vuotta. Hän oli perustaja ja hallituksen jäsen myös Turun Tekstiilihuolto Oy:ssä, jonka toimialueena on Varsinais-Suomen lisäksi Satakunta ja asiakkaina julkisen terveydenhuollon toimijoita.

Vuonna 1999 Laalo oli mukana perustamassa Turun yliopistollisen keskussairaalan koulutus- ja tutkimussäätiötä eli TYKS-säätiötä ja hän toimi sen hallituksen puheenjohtajana kahden vuosikymmenen ajan vuoteen 2022. Säätiö myöntää apurahoja ja pitää yllä tutkimusyksikköä nuorille lääketieteen ja terveystieteen tutkijoille.

Laalolla on lisäksi monia muita luottamustehtäviä muun muassa Turun Osuuskaupan, Aivoliiton ja Kaarinan Rakennussuojeluyhdistyksen hallinnossa.