Kaarinan kaupungin myöntämiä kesätyö­seteleitä jää vuosittain käyttämättä

0
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rasmus Hakala toivoo, että Tuumasta duuniin -tukea markkinoitaisiin enemmän ja että myös yrittäjät ja yhdistykset voisivat hakea sitä. Nuorisovaltuusto kritisoi myös tuen aikaista hakuaikaa. Kaupungin mukaan hakuajassa on kuultu yrittäjien toiveita.

Useilla nuorilla on vaikeuksia löytää kesätöitä. Samaan aikaan osa Kaarinan kaupungin tarjoamista kesätyömahdollisuuksista jää vuosittain hyödyntämättä.

Kaarinan nuorisovaltuusto on huolissaan, että kaupungin myöntämät Tuumasta duuniin -kesätyösetelit (tukisitoumukset) toimivat puutteellisesti, eivätkä vastaa nuorten tarpeisiin. Asia nousi esiin kaupunginvaltuuston toukokuun kokouksessa, jossa tehtiin valtuustoaloite kesätyösetelien uudistamiseksi.

Kaarinan kaupunki palkkaa kesätyönhakua koordinoivan Anne Rostedtin mukaan tänä kesänä yli 80 nuorta töihin omiin yksiköihinsä. Lisäksi kaupunki on myöntänyt vuosittain Tuumasta duuniin -tukea. Tänä vuonna tukea ovat voineet hakea vuosina 2001-2006 syntyneet nuoret.

Tuen ideana on, että nuori etsii itselleen kesätöitä kaarinalaisesta yrityksestä. Kaupunki tukee 400 euron suuruisella tuella yritystä, joka palkkaa nuoren vähintään neljäksi viikoksi.

Rostedt vahvistaa, että osa Tuumasta duuniin -tuista on jäänyt vuosittain käyttämättä. Vuonna 2021 tukisitoumuksia myönnettiin 28 kappaletta, joista kuusi jäi käyttämättä.

Hyvä idea, huonosti toteutettuNuorisovaltuuston puheenjohtaja Rasmus Hakala arvelee, että kaarinalaiset nuoret tuntevat huonosti Tuumasta duuniin -tuen. Tuesta ei kerrota netissä samassa yhteydessä kuin kaupungin omista kesätyöpaikoista, vaan tieto pitää osata hakea erikseen. Monille on myös epäselvää, miten tuki toimii.

Tuumasta duuniin -tuen hakuaika on helmikuussa. Jos hakijoita on enemmän kuin tukisitoumuksia, kaupunki arpoo tuen saajat. Vasta tukisitoumuksen saatuaan nuori voi alkaa soitella yrityksiin ja etsiä tuen avulla töitä.

– Ensimmäisen kesätyöpaikan löytäminen on nuorelle yleensä vaikeaa ja stressaavaa. Tässä joutuu jännittämään kahteen kertaan: ensin sitä, saako tuen ja sen jälkeen, onnistuuko sen avulla löytämään töitä, Hakala kuvailee.

Nuorisovaltuusto ehdottaa, että jatkossa myös yritykset ja yhdistykset voisivat hakea tukea. Tämä helpottaisi nuorten kesätöiden hakemista. Hakala muistuttaa, että nuoret hakevat kesätöitä usein samoista tutuista yrityksistä, eivätkä kaikki kesätyöntekijöitä palkkaavat yritykset ole välttämättä tiedossa.

– Kesätyösetelit ovat kaupungilta loistava idea, mutta saadaanko niistä nykyisin kaikki hyöty irti? Myös tuen markkinointi on ollut heikkoa. Pelkään, että tässä käy niin kuin monille muille hyville ideoille. Lopetetaan, koska ei ole käyttöä, vaikka kyse on ennemminkin tiedon puutteesta, Hakala toteaa.

Tuki opettaa nuoria työnhakuunTuumasta duuniin -tuista on Rostedtin mukaan tiedotettu Kaarinan kaupungin verkkosivuilla, somessa ja lehdessä. Tieto on välitetty myös opinto- ja nuoriso-ohjaajille, jotta he voisivat kertoa tuesta nuorille.

Tuumasta duuniin -tukea myönnettiin Kaarinassa ensimmäisen kerran vuonna 2013. Ongelmana ei ole Rostedtin mukaan ollut hakijoiden määrä, vaan se, että hakijoiden joukossa on vuosittain mukana myös nuoria, jotka ”unohtavat”, että heillä on sitoumus.

– Kun täältä käsin ollaan heihin yhteydessä kysyen, että onko työpaikka löytynyt ja luvataan tarvittaessa jatkoaikaa hakuun, monesti vastaus on, että en ehdi hakea kesätyöpaikkaa tai halua jatkoaikaa sitoumukseen. Toki näissä tapauksissa ollaan yhteydessä varasijoilla oleviin ja tarjotaan tukea heidän käyttöönsä, Rostedt kertoo.

Tuumasta duuniin -tukea koskeva valtuustoaloite on hallintojohtaja Päivi Antolan valmisteltavana. Antola kertoo, ettei tunne tuen taustoja, mutta arvelee, että tausta-ajatuksena on ollut tutustuttaa nuoria töiden hakemiseen ja oma-aloitteisuuteen.

– Nykyisinhän puhutaan paljon curling-vanhemmuudesta. Tässä pyritään nimenomaan siihen, ettei työpaikkoja etsitä nuorille valmiiksi, vaan kannustetaan heitä olemaan itse aktiivisia.

Tämän kesän osalta Tuumasta duuniin -tuet on jo myönnetty, joten tuen hakemiseen mahdollisesti tehtävät muutokset ovat ajankohtaisia vasta ensi kesänä.

Kesäduunigallup1. Oletko menossa kesätöihin? Onko kesätöiden löytäminen ollut hankalaa?

2. Oletko hakenut koskaan Kaarinan kaupungin Tuumasta duuniin -kesätyötukea?

Artturi Gauffman

1. Minulla on kaksikin kesätyöpaikkaa. Ensin menen kesätöihin Kaarinan kaupungin varikolle. Lähetin kaupungille kesätyöhakemuksen ja sitä kautta pääsin haastatteluun. Toisen kesätyöpaikkani sain tet-harjoittelun kautta yhdeltä varastolta. Ei kesätöiden löytäminen ole vaikeaa, jos jaksaa vain lähetellä hakemuksia. Kaikki eivät viitsi tehdä kunnolla hakemuksia tai cv:tä.

2. Olen kuullut, mutta en ole hakenut. Kaarinan kaupungin tarjoamissa kesätyöpaikoissa on se ongelma, että pitää olla täyttänyt 16 vuotta toukokuun loppuun mennessä. Itselläni on onneksi synttärit juuri toukokuun lopussa ja sain kesätyöpaikan. Sääntö on vähän epäreilu niille, jotka ovat syntyneet loppuvuodesta. Olisi reilumpaa, jos kaikki tänä vuonna 16 vuotta täyttävät otettaisiin kesätyöhaussa huomioon.

Sanni Virtanen

1. Menen kahdeksi viikoksi kesätöihin Auranlaakson S-Markettiin Tutustu ja tienaa -harjoitteluun. Lähetin hakemuksia jonkin verran ja minulle tarjottiin myöhemmin kesätöitä toisestakin paikasta. Aiemmasta työkokemuksesta on kesätöiden hakemisessa tosi paljon apua. Ei kannata silti masentua, jos jää ilman kesätöitä. Onpahan ainakin CV tehty valmiiksi seuraavaa kesää varten.

2. En muista koskaan kuulleeni siitä.

Venla Väntsi

1. Menen töihin perheyritykseemme. Tämä on jo kolmas kesäni töissä. Kannattaa vain lähettää työhakemuksia joka paikkaan. Kesätöistä saa työkokemusta ja ainakin minulla on ollut kesätöissä hauskaa. Plussaa on, että saa vielä rahaa.

2. En ole kuullut koskaan.

Aino Raitala

1. Olen kesällä töissä kuukauden. Pääsin uintiharrastukseni kautta Caribiaan uimavalvojaksi ja lisäksi menen töihin hotellin keittiöön. Kesätöiden löytäminen ei ollut ainakaan tänä kesänä kovin vaikeaa.

2. Olen kuullut opon tunnilla. Kuulostaa ihan hyvältä, mutta tuntuu ehkä vähän jännittävältä, että pitäisi itse soitella yrityksiin ja kysyä töitä. Toisaalta siitä saa hyvää kokemusta.

Helmi Mattila

1. Menen Prismaan kahdeksi viikoksi Tutustu ja tienaa -harjoitteluun. Olin siellä aiemmin tet-harjoittelussa ja sain sitä kautta paikan. Tiedän, että aika monet saavat ensimmäisen kesätyöpaikan juuri tet-harjoittelun kautta. Viime kesänä oli vaikeampaa, kun koronan takia tet-harjoitteluita ei pystytty järjestämään.

2. Minäkin kuulin tästä opolta, mutta en ole hakenut.