
Kaarina-lehti pyysi lukijoille kesäreseptit Huskon kauppasalin toimitusjohtaja Gregor Huskolta ja saman yrityksen lihamestari Jeanette Josefssonilta.
Suomalaista kalaa uusien perunoiden kaveriksi
Gregor Husko: ”Suomalainen valkoinen kala on arvokkainta kalaa, mitä on. Siitä saa helposti todella hyvää. Sitä voi tarjota kauden kasvisten ja uusien perunoiden kanssa, ja esimerkiksi korvasieniaikana sen rinnalle voi tehdä korvasienikastikkeen.”
Ainekset
Ahventa, kuhaa tai siikaa fileinä
Kananmunaa
Ruis- tai vehnäjauhoja
Suolaa ja pippuria
Runsaasti öljyä tai voita
Ohje
Riko kananmunan rakenne ja pyöräytä fileet siinä. Kieritä kalat jauho-mauste-seoksessa.
Kuumenna rasva pannulla niin kuumaksi, että rasva porisee. Paista kala runsaassa rasvassa rapsakaksi. Aikaa menee vain vähän, muutama minuutti. Tarkista välillä, onko paistopinta sopivan tumma mutta ei vielä musta. Käännä ja paista toinen puoli samoin.
Picanhapihvit grillissä uunikasvisten sekä teriyaki-kastikkeen kanssa
Jeanette Josefsson: ”Kolmionmuotoinen picanha on naudan ulkopaistin murein kärkiosa ulkofileen vierestä. Se on edullinen, ja sen pinnassa on paksu rasvakerros, joka mehevöittää lihaa kypsennyksen aikana. Tässä reseptissä picanha leikataan pihveiksi, mutta sen voi kypsentää myös kokonaisena. Moni myös savustaa picanhaa.”
Pihvit
Ainekset: 1 paketti picanhaa, suolaa ja mustepippuria
Ohje: Leikkaa liha noin 3 cm paksuisiksi pihveiksi. Leikkaa poikkisyin, jotta pihvistä tulee mureat. Lisää suolaa ja pippuria. Paista pihvit kuumassa grillissä tai pannulla pari minuuttia per puoli tai kun lihalämpömittari näyttää 53–55 astetta (medium). Laita pihvit vetäytymään viideksi minuutiksi alumiinifolion sisään. Halutessasi voit leikata rasvakerroksen pois ennen tarjoilua.
Uunikasvikset
Ainekset: kesäkurpitsaa, paprikaa, minitomaatteja, sipulia, valkosipulia, tinjamia, tilkka öljyä, suolaa ja ripaus sokeria
Ohje: Pilko kesäkurpitsa ja paprika reilun kokoisiksi paloiksi sekä sipulit lohkoiksi. Valkosipulinkynnet voi jättää kokonaisiksi tai puolittaa ne. Mausta kasvikset, sekoita mukaan öljyä ja paista uunissa 175 asteessa 10–15 minuuttia.
Tomaatti-teriyaki-barbeque-kastike
Ainekset: 1 purkki tomaattimurskaa, sipuli, öljyä, 1–2 dl vettä, 1 dl teryjaki-barbeque-kastiketta, puoli tl suolaa, pieni määrä sokeria, 1–2 tl mustapippuria
Ohje: Kuullota pilkottu sipuli öljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi ja ripaus sokeria. Keitä noin puoli tuntia. Lisää mausteet ja maustekastike. Keitä hetki kasaan ja tarkista maku.