Arto Elon kolumni: Kesä tulee!

0

Olemme eläneet viime vuodet varsin erikoista aikaa, kuten olemme saaneet lukea eri medioista. Syynä tähän on ollut maailmanlaajuinen koronaepidemia. Se on vaikuttanut meihin yksityishenkilöihin sairastumisen kautta ja lähiomaisten menehtymisien kautta.

Yritysten toimintaan se on vaikuttanut myös eri tavoin. Osa yrityksistä on joutunut sulkemaan tai jopa lopettamaan yritystoiminnan erilaisten määräysten ja rajoitusten takia. Konkursseiltakaan ei ole vältytty. Yritykset ovat saaneet myös taloudellista tukea epidemian aikana, näin niitä on autettu pahimman ajan yli. Tukea saaneet yritykset ovat voineet tuen avulla suunnitella esimerkiksi uutta toimintaa ja tällä tavoin valmistautua uuteen aikaan.

Omassa yrityksessäni emme ole hakeneet emmekä saaneet mitään tukea. Korona-ajasta olemme selvinneet kohtuullisen hyvin. Kiitos siitä kuuluu asiakkaillemme, jotka ovat ymmärtäväisesti joustaneet meitä kohtaan työtehtäviä tilatessaan. Varsin erikoinen talvi on jo nyt takanapäin.

Haluaisin kuitenkin palauttaa mieliin, että mennyt talvi oli todella erikoinen täälläpäin Suomea. Marraskuussa oli kovat pakkaset ja ne jäädyttivät lumettomat maat todella kylmiksi. Sen saimme huomata keväällä, kun routa vain hiljalleen suli. Kevään kasvukausi lähti hitaasti eteenpäin. Joulukuussa saimme lunta ja ainakin lapset riemuitsivat. Tammikuussa taas lumet sulivat ja sulanut vesi jäätyi ja ainakin meille se tuotti työtä hirveästi.

Lopputalvihan meni normaalissa talvisäässä, kunnes iski todellinen takatalvi: Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Aluksi emme ehkä ymmärtäneet sen vaikutusta elämäämme, mutta nyt olemme saaneet tuta sen vaikutukset. Energian hinta teollisuudellemme, liikennepolttoaineiden rajut nousut esimerkiksi. Energian kallistuminen on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan entistä enemmän muun muassa kuljetuskustannusten nousuun ja tämä puolestaan vaikuttaa lähes kaikkeen jokapäiväseen elämäämme hintojen nousuna.

Vaikka tilanne näyttää synkältä, voimme toivoa voimia ja rohkeutta Ukrainan kansalle. Kesä tulee myös Ukrainaan, vaikka ei varmaan sellaisena, kun he odottivat. Samoin kesä tulee myös Suomeen ja toivotankin kaikille hyvää kesää ja sopivia lomailmoja.

Arto Elo

Raadelman kiinteistö- ja ympäristöhuolto Oy

Kaarinan Yrittäjien hallituksen jäsen