Santeri Jokiharjun kolumni: Nuorisotyö kukoistaa Kaarinassa

0

On hienoa nähdä, että suhteellisen pienessä kaupungissa kuten Kaarina, on otettu nuoret mahtavasti huomioon. Lähes jokaisella Kaarinan yhtenäiskoululla on nuorille oma nuokkari eli nuorisotila.

Nuorisotiloista löytyy tekemistä alakoululaisille ja yläkoululaisille yksin tai kavereiden kanssa. Nuorisotiloilta löytyy esimerkiksi biljardipöytiä, videopelejä sekä niille tarkoitettuja pelikonsoleita ja lautapelejä. Nuorisotiloista löytyy myös leipomis- ja kokkailumahdollisuus.

Nuorisotilat ovat yleensä auki 3–6-luokkalaisille iltapäivisin koulupäivän jälkeen, 13–18-vuotiaille puolestaan iltaisin iltapäiväneljästä yhdeksään.

En itse ole käynyt kuin ehkä kaksi kertaa oman kouluni Kotimäen koulun nuorisotilalla, mutta pitäisi käydä useammin siellä. Nuorisotiloja kuvastaa yleensä rento ja mukava ilmapiiri.

Nuorisotiloilla järjestetään myös ohjattua toimintaa, esimerkiksi pesäpalloa tai muita ulkopelejä, joita voi pelata koulun pihalla. Kaarinan nuorisopalvelut järjestävät leirejä kesäisin ja talvisin Vuolahden leirikeskuksessa Kuusistossa, jossa on upeat puitteet järjestää erilaisia leirejä. Harvaluodon virkistysalue tarjoaa omat puitteensa virkistäytymiseen muun muassa uinnin ja telttailun parissa.

Nuorisotiloilta tehdään retkiä eri kohteisiin, esimerkiksi sirkuskouluun ja keilaamaan, sekä järjestetään tapahtumia, kuten laneja, joissa pelataan videopelejä yömyöhään, sekä yönuokkaria, jossa ollaan yötä nuorisotilalla.

Nuorisotilalla käymiseen tarvitaan seutukunnallinen nuorisokortti, joka on kaikkien iloksi maksuton. Nuorisokortti-hakemuksen saa nuorisotilalta tai Kaarinan kaupungin nettisivuilta.

Santeri Jokiharju

Kahdeksasluokkalainen Kotimäen koulusta