Lähde leikkipuistojahtiin! – Missä Kaarinan leikkipuistoista on parhaat maisemat ja mikä puisto on niin kiva, että lapsi halusi pitää sen salaisuutena?

0
Kesämäen kentän leikkipaikka

Kaarinassa on 42 kaupungin hoidossa olevaa leikkipuistoa. Tunnetuin ja suurin niistä on Hovirinnan rantapuisto, mutta vaihtelun vuoksi kannattaa tutustua myös muihin.

Kaarina-lehti kysyi leikkipuistovinkkejä Kaarinan kaupungin työntekijöiltä ja Facebookista Kaarinan äidit -ryhmästä. Arviointiraatina puistokierroksella toimivat 4- ja 8-vuotiaat tytöt.

Ennen leikkipuistokierrokselle lähtemistä kannattaa hakea Matias Maahisen ja Pörri Peikon aarrekarttakartta. Karttoja jaetaan ilmaiseksi Kaarinan ja Piikkiön Yhteispalvelupisteissä, ja niihin on merkitty kaikki Kaarinan leikkipuistot.

Kesämäen kentän leikkipaikka (Keskikesäntie)Kaarinan leikkipuistojen uusin tulokas sijaitsee Kesämäessä omakotitaloalueen keskellä. Tästä puistosta tulee mieleen lapsuuden loputtomat lauantaipäivät. Itse leikkipuisto kiipeilyverkkoineen ja keinuineen on melko pieni, mutta kokonaisuutta täydentävät vierestä löytyvät jalkapallo- ja rantalentopallokentät. Talvisin puiston yhteydessä on myös pulkkamäki.

Kivaa: Tästä puistosta löytyvät matalat temppuilupuomit, johon taaperokin yltää nostamatta.

Miinusta: Kouluikäisille lapsille vähänlaisesti leikkivälineitä.

Raadin kommentit: 8-vuotias: ”Voidaanko jo lähteä?” 4-vuotias: ”Katso, mä pääsin ihan itse tähän roikkumaan (temppuilupuomista).”

Voivalan rantapuisto (Voivalanranta)Uudehko leikkipuisto kuvankauniilla paikalla. Lapsia vahtiessa voi ihailla merta tai puiston portilla kukkivaa kirsikkapuuta. Leikkipuistossa on paljon erilaisia keinuja, todella korkea kiipeilypyramidi, kaksi eritasoista liukumäkeä ja vekkuli keinulauta, jonka päällä voi myös tasapainoilla. Lisäksi puistossa on pieni, aidattu pelialue, jossa voi pelata esimerkiksi jalkapalloa tai tossupalloa.

Kivaa: Korkea kiipeilypyramidi haastaa myös aikuiset testaamaan rajojaan.

Miinusta: Pienten lasten vahtimista helpottaisi, jos puisto olisi aidattu.

Raadin kommentit: 8-vuotias: ” Miks tään nimi on Voivalanranta: voivotellaanko siellä rannalla? Tää on niin kiva, että haluaisin muuttaa tähän lähelle!” 4-vuotias: ”En halua lähteä täältä vielä.”

Pellinpuisto (Kylliäisentie, Kuusisto)Leikkipuistokierroksen ylivoimaisesti erikoisin puisto ja 8-vuotiaan suosikki. Puiset leikkivälineet ruokkivat mielikuvitusta ja houkuttelevat leikkiin. Puistossa oleva korkea, puinen torni näytti 8-vuotiaan silmissä sata vuotta vanhalta Tähkäpään tornilta. 4-vuotias kutsui leikkipuistoa merirosvopuistoksi. Korkeaan torniin voi ryömiä sisälle tai kiivetä verkkoa pitkin. Alas pääsee laskemalla liukumäkeä tai erikoispitkää palomiesputkea pitkin. Pienempiä lapsia varten on matalampi rakennelma, jossa myös liukumäki.

Kivaa: Puistossa voi tankata leikkiautot puisella bensatankilla.

Miinusta: Korkean tornin luona pörräsi paljon ampiaisia.

Raadin kommentit: 8-vuotias: ”Ihan paras puisto! Voitko jättää kirjoittamatta tästä, koska haluaisin pitää tämän salaisuutena?” 4-vuotias: ”Saadaanko me leikkiä täällä hetki?”

Kirismäenpuisto (Hakatie, Piikkiö)Pieni ja perinteinen leikkipuisto keskellä Piikkiötä. Leikkipuiston leikkivälineet soveltuvat parhaiten taaperoikäisille. Isompia lapsia varten puistossa on pienet jalkapallomaalit ja vieressä skeittipuisto. 8-vuotias innostui eniten leikkipuiston vieressä olevista kuntoilulaitteista. Leikkipuiston viereistä kenttää jäädytetään talvisin.

Kivaa: Leikkivälineet on kuvitettu hauskasti.

Miinusta: Puistossa oli tehty ilkivaltaa. Skeittirampin alle oli raahattu puupölkky ja puistonpenkistä vedetty lauta irti.

Raadin kommentit: 8-vuotias: ”Liian lälly puisto. Kaikki leikkivälineet on tarkoitettu pienille.” 4-vuotias: ”Kiva kissaliukumäki!”

Tiuhtapuisto (Luhakatu, Littoinen)Leikkipuistokierroksen ehdottomasti monipuolisin puisto, josta löytyy paljon erikoisuuksia ja tekemistä kaiken ikäisille. Kaarinassa puisto tunnetaan myös Muumipuistona. Nimi tulee Muumi-aiheisista leikkivälineistä. 4-vuotiaan mieleen oli erityisesti Muumi-talo, jonne pääsi kiipeämään sisälle.

Kivaa: Paljon leikkivälineitä, kuten kiipeilykuutio ja köysi, jonka varassa voi liitää saarekkeelta toiselle.

Miinusta: Muumi-talon yläkertaan karkkia syömään piiloutuneet teinit pelottivat ensin lapsia. Väistivät kyllä nätisti aikuisen tullessa paikalle.

Raadin kommentit: 8-vuotias: ”Tää ei ainakaan ole huonoin puisto, täällä on tarpeeksi tekemistä.” 4-vuotias: ”Vau, Muumi-talo! Sammuta auto, haluan jo mennä. ”

Kaarinan leikkipuistoihin toivotaan aitojaKaarinan äidit -ryhmässä toivottiin lisää aidattuja leikkipaikkoja. Leikkipuistokierroksen viidestä leikkipaikasta yksikään ei ollut aidattu.

Aidat tuovat turvaa varsinkin silloin, kun vahdittavana on useita eri-ikäisiä lapsia.

Kommentoijien mukaan moni Kaarinan puistoista kaipaisi myös päivitystä. Esimerkkinä mainittiin Ahdintiellä sijaitseva Auvaisbergin puisto.

Uusia leikkipuistoja rakennetaan ja vanhoja peruskorjataan Kaarinan liikunta- ja viherpalveluissa työskentelevän Sirkka Laitisen mukaan säännöllisesti. Tänä kesänä uusitaan Kesämäessä Pisarakadun päässä sijaitsevan Kumpulanpuiston leikkivälineitä.

Leikkipuistot palvelevat Laitisen mukaan lähinnä alle kouluikäisten tarpeita. Aidat palvelisivat taas aikuisten turvallisuustunnetta.

– Leikkipuistot aidataan ainoastaan sellaisilla alueilla, joissa on vilkasta autoliikennettä. Olisi suorastaan rahan tuhlaamista aidata vaikkapa Pellinpuisto, kun siinä on metsää ja luontoa ympärillä. Leikkipuistot mahdollistavat lapsille leikin puitteet, me aikuiset ja yhteisiksi laatimamme säännöt varmistamme, että lapset saavat turvallisesti leikkiä, hän muistuttaa.

Kaupungin virallisten leikkipuistojen lisäksi myös päiväkotien ja koulujen leikkipaikkoja voi käyttää iltaisin, viikonloppuisin ja kesälomilla. Koulujen leikkialueet on suunniteltu kouluikäisten tarpeita silmällä pitäen.

– Hovirinnan koulun alueelle on muodostumassa monipuolinen leikkialue. Alueen työt ovat vielä kesken, ja vanha koulurakennus puretaan koulujen kesälomien aikana. Pihalle sijoitetaan prosenttitaidebudjetin turvin myös taidetta, Laitinen vinkkaa.