Lähetä tutkijoille Kuusiston majavan syöntilastuja

0
Sofia Sikilän ja Kiia Kirsiahon ottama kuva Kuusiston majavasta.

Kaarina-lehti kertoi viime viikolla, että Kuusistoon on muuttanut majava. Nyt tutkijat pyytävät, että kun sen järsimiä puita löytyy, lastuja lähetettäisiin heille. Lastuista selviää, onko laji toivottu euroopanmajava vai tulokaslaji kanadanmajava. Ulkonäöstä tätä ei voi päätellä.

– Lastuihin jää yleensä hiukan majavan sylkeä, ja syljessä taas on yleensä hiukan majavan poskisoluja. Näistä soluista saamme eristettyä DNA:ta, kertoo tutkija Terhi Iso-Touru Luonnonvarakeskuksesta.

– Mikäli lastut ovat olleet alttiina esimerkiksi vesisateelle tai auringolle pitkään, todennäköisyys lajimäärityksen onnistumiselle laskee. Siksi pyydämmekin aina lähettäjiä keräämään mahdollisimman tuoreenoloisia lastuja.

Ohjeet ja lomake lastujen lähettämiseen löytyvät verkosta täältä.

Älä koske lastuihin omalla iholla, jotta lajimääritykseksi ei tulisi outoja tuloksia, vaan kerää lastut kertakäyttöhanskoilla tai käytä puhdasta muovipussia hanskana. Jos otat lastuja useasta paikasta, ota joka kerta uusi hanska tai pussi. Säilytä lastuja jääkaapissa tai pakastimessa ja postita mahdollisimman pian.