Littoisiin rakennetaan uusi seurakuntatalo – Seurakuntayhtymä aikoo rahoittaa hanketta myymällä omakotitontteja

0
Littoisten seurakuntatalo on rakennettu vuonna 1954 ja se on kooltaan noin 500 neliötä.

1950-luvulla valmistunut Littoisten seurakuntatalo aiotaan purkaa. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti asiasta torstai-iltana. Tilalle rakennetaan uusi, pienempi seurakuntakoti.

Kiinteistöjohtaja Seppo Kosolan mukaan nykyisen seurakuntatalon vesi- ja viemäriputkisto on alkuperäinen ja käyttöikänsä päässä. Talvella 2017 yksi viemäriputkista halkesi ja alustavan tarkastuksen perusteella on syytä pelätä, että lisää putkirikkoja voi olla tulossa.

Putkistosaneerauksen alustava kustannusarvio on 300 000 euroa. Kosola pitää todennäköisenä, että putkistosaneerauksen yhteydessä ilmenisi kuitenkin muita yllättäviä korjauskohtia.

Tämän takia uuden seurakuntatalon rakentamista pidetään järkevämpänä ratkaisuna kuin vanhan peruskorjaamista. Yhtenä vaihtoehtona oli myös nykyisen seurakuntakodin myyminen, jolloin toiminnalle olisi pitänyt etsiä korvaavat tilat muualta.

Yhteisen kirkkoneuvoston tavoin Kaarinan seurakuntaneuvosto oli uuden seurakuntakodin rakentamisen kannalla.

7 omakotitonttia ja kerrostalo


Uudesta seurakuntatalosta ei ole tehty vielä kustannusarviota. Kosola kertoo käyttäneensä 1,3–1,5 miljoonaa euroa työlukuna talousarviossa.

Osa rakentamiskustannuksista aiotaan kattaa kaavoittamalla seurakuntatalon ympärille kerrostalo- ja omakotitalotontteja. Arkkitehti Tarmo Mustonen on laatinut alueen kehittämisestä luonnokset.

Luonnosten mukaan kadun viereen tulisi kolmikerroksinen kerrostalo ja tontin takaosaan seitsemän omakotitaloa. Suunnitelmissa viheryhteys säilyy viereisten alueiden välillä ja viereinen omakotitalo saisi pysyvän tieyhteyden.

Seurakuntayhtymä on esitellyt alustavasti luonnoksia Kaarinan kaupungille ja keskustellut alueen asemakaavoittamisesta. Asia tulee virallisesti kaupungin päätettäväksi ensi syksynä. Rakentamisaikataulu riippuu Kosolan mukaan pitkälti asemakaavatyön etenemisestä.

– Ensi vuosi on varattu aikaa uusien tilojen suunnittelulle. Mikäli asia etenee nopeasti, meillä olisi valmius aloittaa uuden seurakuntakodin rakennustyöt keväällä 2024. Uudet tilat olisivat tällöin käytössä syksyllä 2025, Kosola kertoo aikataulusta.

Littoislaiset joutuisivat mahdollisesti olemaan ilman seurakuntataloa noin vuoden kestävän rakennusajan.

– Uusi rakennus tulee tontilla hieman eri paikkaan kuin nykyinen on. Tutkimme vielä, mahtuisiko rakennus olemaan siinä samanaikaisesti rakennustöiden kanssa, Kosola sanoo.

Toimintaa lapsille ja nuorille


Littoisten seurakuntatalolla järjestetään pääasiassa toimintaa lapsille ja nuorille. Tiloissa kokoontuu partioryhmiä ja siellä järjestetään erilaisia lasten ja nuorten kerhoja. Kaarinan seurakunnassa rakennusta kutsutaan nimellä Littoisten lasten- ja nuortentalo ja tämä tulee Kosolan mukaan todennäköisesti nimeksi uudelle talolle.

– Uuden seurakuntakodin rakentaminen on siinäkin mielessä perusteltua, että Littoisissa on aika vähän kokoontumistiloja. Uusi rakennus täyttää tarpeen pitkälle tulevaisuuteen, Kosola perustelee.