Modernilla juhannusneidolla on seitsemän kukkaa päässään – Katso ohjeet juhannusseppeleen tekoon

0
Kukkaseppeleitä tilataan Anni Hämäläisen mukaan muun muassa syntymäpäiväsankareille ja polttareihin. Ennen Saaristo Openia eräs kaveriporukka tilasi Hämäläiseltä yksityisen seppelekurssin, jossa tehtiin kukkaseppeleet festareille.

Ennen vanhaan kukkia pantiin juhannusyönä tyynyn alle, mutta seppeleessä ne pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Kukkakauppias Anni Hämäläinen kukkakauppa Katariinasta kertoo, että leikkokukista tehty kukkaseppele kestää kauniina huomattavasti pidempään kuin luonnonkukista tehty.

Jos kuitenkin haluaa tehdä seppeleen oman kedon kukista, kukat kannattaa kerätä maljakkoon edellisenä iltana ja laittaa maljakon pohjalle paljon lämmintä vettä. Yöksi maljakot voi nostaa jääkaappiin tai kellariin. Varsiin kannattaa leikata viisto pinta veitsellä, jotta kukat pystyvät juomaan hyvin. Sakset murskaavat kukan vartta, mikä voi heikentää kestoa.

– Juottamalla luonnonkukat kunnolla voi parantaa pikkuisen niiden kestävyyttä. Missään tapauksessa kukkia ei kannata kerätä suoraan auringonpaahteesta käyttöön, koska silloin ne nuupahtavat nopeasti, Hämäläinen opastaa.

Luonnonkukkia kerätessä täytyy myös muistaa, ettei kukkia saa kerätä mistä tahansa. Niityn kukkia saa Hämäläisen mukaan kerätä kohtuuden rajoissa, mutta esimerkiksi puiden tai pensaiden oksia ei saa mennä luvatta toisten mailta katkomaan.

– Mekin täällä kukkakaupassa käytämme paljon erilaisia luonnonmateriaaleja ja meillä on ennalta sovitut paikat, mistä saamme niitä hakea.

Juhannusseppeleen voi sitoa vaikka pelkistä päivänkakkaroista, mutta ammattilaisten sitomissa seppeleissä käytetään yleensä useita eri kukkalajeja. Näyttävän ja monipuolisen seppeleen saa, kun valitsee eri kokoisia ja muotoisia kukkia. Hämäläinen käyttää kukkakaupassa kukkaliimaa seppeleen viimeistelyyn, mutta ilmankin pärjää.

Kukkakauppa Katariina järjestää kaikille avoimia kukkakursseja eri teemoilla. Juhannusviikon workshopissa opetellaan tekemään juhannusseppele. Pyynnöstä Hämäläinen paljasti muutaman niksin myös Kaarina-lehden lukijoille.

Tekemiseen tarvitset:

Nauhaa

Myrtti- tai rautalankaa

Edellisenä päivänä kerätyt kukat

Lehtiä antamaan vihreyttä