Naiset golfaa ja hauskaa on: ”Golf opettaa paineensietokykyä”

0
Christel Åbergia houkuteltiin vuosien varrella monta kertaa golfin pariin. Kun seura tarjosi uutta tapaa lähteä lajin pariin, päätös syntyi ripeästi.

Kun Golfliitto lähestyi jäsenseurojaan Naiset golfaa -konseptilla, Archipelagia Golf Paraisilla tarttui tilaisuuteen – eikä turhaan: kahdessa keväällä naisille suunnatussa tutustumistilaisuudessa oli yhteensä yli 40 osallistujaa. Nyt touhu jatkuu 20 naisen intensiivikurssina.

Hankkeen puuhanainen Paraisilla on seuran palvelupäällikkö Mia Lajunen, joka kertoo, että ideana on houkutella naisia lajin pariin uudenlaisella tavalla. Korostetaan yhdessä tekemistä ja oppimista sekä positiivista kannustavaa ilmapiiriä.

Lajiin tutustuminen ei sisällä pelkästään golfin tekniikan tai sääntöjen opettelua, vaan muutakin liikunnallista yhdessä tekemistä. Nimenomaan sosiaalisuuteen on panostettu, ja tavoitteena on, että jokainen löytäisi itselleen pelikavereita, joiden kanssa jatkaa harrastusta.

Golf on pääkoppalaji

– Golf ei ole niin vakavaa. Tämä on yhdessä tekemistä kivojen tyyppien kanssa. Ja harrastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä hyvänsä, myös ruuhkavuosien jälkeen. Mukaan lähteminen vaatii ehkä hieman rohkaisua ja vetoapua ja muita samassa tilanteessa olevia, miettii Mia Lajunen.

Ryhmällä on ollut golffarin fysiikkatreeniä, ja harjoittelu pidetty monipuolisena.

– Emme mene aina tekniikka edellä, vaan harjoitutamme fysiikkaa, tasapainoa, koordinaatiota, keskivartalon hallintaa, voimaa, liikkuvuutta. Mentaalivalmennusta on ollut, siitä sai hyviä täkyjä. Golf on pääkoppalaji: huonon lyönnin jälkeen pitää pystyä nollamaan pää. Paineensietokykyä laji opettaa.

Pelikavereita on haettu ja löydetty

Seuran ammattilaispeluri Ellinoora Moisio on osa valmentajaryhmää intensiivikurssilla, ja hän on nähnyt selvän eron naisten ja miesten välillä.

– Naiset ovat sosiaalisempia. Naiset kyselevät paljon enemmän ja juttelevat keskenään. Kyllä me ohjaajatkin olemme sosiaalisuutta tuoneet opetukseen, kyselemme muustakin kuin golfista, mutta suurin osa ryhmästä on jo itsessään ulospäin suuntautuneita. On ollut kiva tehdä töitä heidän kanssaan.

Pienestä pitäen golfkentällä pyörinyt Moisio on nähnyt naismäärän kasvun seurassa ja ilahtui toimintatavan uudesta suunnasta. Mukavinta hänestä on ollut nähdä naisten kehitys. Hän on kurssin WhatsApp-ryhmässä nähnyt, että naiset hakevat uusia pelikavereita ja että siinä on onnistuttu, mikä oli alunperinkin tarkoitus.

– Ei tarvinnut kauan miettiä, että lähdenkö mukaan. Ja ryhmä on innokas, tänne tullaan, oli keli mikä vaan. Intensiivikurssin naiset ovat tavoitteellisia, haluavat oppia ja ovat  hyvin motivoituneita. Hauskimpia kommentteja, joita olen kuullut, ovat olleet kertomukset siitä, miten lajia harrastava mies on kotona neuvonut vaimoaan että ”Et voi tehdä noin”, ja kun he kysyvät minulta, niin sanon että kyllä voit ja voit sanoa kotona, että kyllä mä voin tehdä näin.

”Klubitalolla tapahtuu paljon”

Tiistai-illan harjoituksiin seuran pron Janne Vellamon johdolla on kokoontunut iso ryhmä, joka harjoittelee innokkaasti lyöntitekniikkaa. Kädestä pitäen opastetaan, ja naiset hakevat oikeita suorituksia. Tekeminen on rentoa ja hyväntuulista, mutta samalla keskittynyttä.

Yksi lajiin hurahtaneista on Christel Åberg, jota vuosien varrella oli houkuteltu lajin pariin.

– Näin ilmoituksen asiasta, ja kun kaverinikin oli pitkään houkutellut mukaan, päätin, että This is it! hän kommentoi.

– Oikeastaan en ollut ollenkaan ajatellut, että tämä olisi minun juttuni, mutta tämä on ollut hauskaa! Olen tykännyt harjoitella erilaisia lyöntejä ja rangella pitkiä lyöntejä. Hauskinta ovat olleet uudet lyöntitekniikat, ja kurssin aikana olen oppinut, että klubitalon ympärillä tapahtuu paljon ja kaikilla tuntuu olevan hauskaa. Täällä on hyvä meininki!