Omakotitonttien vuokraaminen puhutti valtuustossa – Väestönkasvu painottuu Piispanristille, Rauhalinnaan ja Lemunniemeen

0
Kari Nikkonen (sd.) toivoi lisää konkretiaa Kaarinan asunto- ja maapoliittiseen ohjelmaan.

Kaarinassa asuu vuonna 2035 lähes 45 000 ihmistä. Mikäli ennuste käy toteen, Kaarinasta on kasvamassa saman kokoinen kaupunki kuin Lohja ja Järvenpää ovat nyt. Väestönkasvun ennakoidaan jatkuvan täällä 1,6 prosentin vuosivauhdilla.

Kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina Kaarinan uutta asunto- ja maapoliittista ohjelmaa, joka on tehty vuosille 2022–2025. Nyt laadittu ohjelma täydentää Turun kaupunkiseudun yhteistä seudullista asunto- ja maapoliittista ohjelmaa. Uusia linjauksia on tehty esimerkiksi tontinvuokrauksen osalta.

– Työryhmässä on keskusteltu omakotitonttien vuokraamismahdollisuudesta. Kaarinassa tonttien luovutusmuotona on käytetty pääasiassa myyntiä. Ne tontit, jotka eivät ole menneet kaupaksi, on asetettu vuokralle. Jatkossa harkitaan, että tietty osuus uusista tonteista tarjottaisiin heti vuokralle, kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpää kertoo.

Vuokrausmahdollisuutta kokeillaan Liuska-Kankaanpään mukaan sitten, kun uusia tontteja valmistuu tarjolle. Mahdolliseksi pilottikohteeksi on ehdotettu Piikkiön Korvenmäkeen valmistuvaa aluetta.

Vuokratonttien hintoihin on tulossa ensi vuoden alusta pieni korotus. Uusien asuintonttien vuokraprosentti nousee viiteen prosenttiin, kun se on aiemmin ollut neljä prosenttia.

Voivala, Piispanristi ja Lemunniemi kasvavat

Väestönkasvu keskittyy Kaarinassa tulevina vuosina Rauhalinnaan ja Piispanristille. Piispanristillä rakentaminen painottuu erityisesti kerrostaloihin.

Uusia kerrostaloja on Liuska-Kankaanpään mukaan rakentumassa Mallaskadulle sekä panimon alueelle Poikluomantien varteen. Myös Nuolikadun ympäristöön tulee lähitulevaisuudessa keskittymään asuntorakentamista.

Vuosina 2026–2030 väestönkasvun painopiste siirtyy Lemunniemeen Yli-Lemun alueelle.

Littoisten ja Auranlaakson osalta asemakaavoitetaan tulevina vuosina Eräkadun koillispuolta, josta Kaarinan kaupunki on saanut Turulta vaihtomaita.

Myös Piikkiö kehittyy ja kuuluu Liuska-Kankaanpään mukaan lähivuosien yleiskaavallisiin kehittämiskohteisiin.

– Jos vielä junaliikenne pysähtyy jatkossa Piikkiössä, niin Piikkiö on sijaintina aivan erinomainen.

Omakotirakentajia houkutellaan jatkossakin

Kaarina on kaupunkina omakotitalovoittoinen, sillä lähes puolet kaupungin kaikista asunnoista on omakotitaloja.

Tavoitteena on että Kaarinaan rakennettavista uusista asunnoista 30 prosenttia on omakotitaloja, 30 prosenttia rivitaloja ja 40 prosenttia kerrostaloja. Omakotitalojen osalta Kaarinan asuntotuotantotavoite vuosille 2022–2025 on koko seutukunnan suurin.

Tällä hetkellä Kaarinassa on vapaana kaavoitettuja ja rakentamiskelpoisia asuintontteja noin 400 kappaletta. Näistä kaupungin omistamia omakotitalotontteja on noin 55.

Seuraavan kolmen vuoden aikana myyntiin on tulossa yli 300 uutta, kaupungin omistamaa tonttia.

– Kaarina kaupunkina houkuttelee omakotirakentajia. Turusta muuttaa lapsiperheitä nimenomaan tänne. En näe, että tämä ilmiö olisi muuttumassa, Liuska-Kankaanpää perustelee.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi asunto- ja maapoliittisen ohjelman maanantaina, mutta SDP olisi toivonut ohjelmaan selkeää kirjausta vuokrattavien tonttien määrästä. Jere Järvinen (sd.) esitti kaupunginhallituksessa, että jatkossa 10 prosenttia uusista tonteista luovutettaisiin vuokralle, mutta esitys ei saanut muista puolueista kannatusta.

– Ohjelmassa puhutaan tonttien vuokrausmahdollisuudesta, mutta lukuja ei esitetä. Tämä on harvinaisen ympäripyöreä esitys aiheesta. Olisin toivonut konkretiaa, Kari Nikkonen (sd.) kritisoi.

Tiesitkö tämän?

Kaarinalaisten asuntokuntien rakenteessa on tapahtunut selvä muutos viimeisten 35 vuoden aikana.

Vuonna 1985 kaarinalaisista asuntokunnista hieman yli puolet (52 %) oli vähintään kolmehenkisiä lapsiperheitä ja hieman alle puolet (48 %) yhden ja kahden hengen asuntokuntia.

Vuonna 2020 kaarinalaisista asuntokunnista enää 30 % oli vähintään kolmihenkisiä ja jopa 70 % yksi- tai kaksihenkisiä.

Näistäkin päätettiin:

Kotouttamisohjelma: Kaupunginvaltuusto hyväksyi Kaarinan kotouttamisohjelman vuosille 2022–2023. Kotouttamisohjelman tarkoitus on edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja monialaista yhteistyötä. Uuden kotouttamisohjelman valmistelu aloitetaan mahdollisimman pian kotouttamislainsäädännön valmistumisen ja hyvinvointialueuudistuksen jälkeen vuoden 2023 aikana.

Krossin paloasema: Valtuusto hyväksyi Krossin uuden paloaseman hankesuunnitelmasta poikkeamisen. Hankesuunnitelmaa muutettiin säästösyistä. Suunnitelmasta karsittiin tilannekeskus sekä harjoitustorni. Myös osa pelastusajoneuvojen sisäpaikoista muutetaan ulkopaikoiksi kustannusten karsimiseksi.

Lisää lääniä: Kaupunginvaltuusto myönsi lisämäärärahaa kiinteistöhankintoihin. Toinen kiinteistöistä sijaitsee Kuusiston alueella lähellä Saaristotien ja Kuusistonkaaren risteystä. Kiinteistön koko on noin 5,5 hehtaaria ja lisämäärärahaa myönnettiin 220 000 euroa. Toinen kiinteistö sijaitsee Lemunniemen alueella lähellä Lemuntien ja Harmilanahren risteystä. Kiinteistön koko on noin 1,4 hehtaaria ja lisämäärärahaa myönnettiin 80 000 euroa. ​