Orkesterileirillä koetaan ahaa-elämyksiä

0

Ensi viikolla vietetään Kaarinan Musiikkiviikkoja ja siihen liittyvää soittoleiriä. Kaarinalaiset pääsevät nauttimaan viikon aikana useista maksuttomista konserteista. Viikon kohokohtia ovat Kuusiston iltamusiikkipolku sekä Kaarina-talolla järjestettävä sinfoniaorkesterin konsertti.

Konserteissa esiintyy soittoleirille osallistuvia oppilaita sekä opettajia. Leirille osallistuu kaikkiaan noin 90 oppilaista ja 20 opettajaa ympäri Suomen. Leirin järjestää Suomen nuorten orkesterimuusikoiden tuki ry.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja huilisti Anne-Mari Vainio kertoo, että yhdistys on perustettu tukemaan nuorten orkesterikoulutusta. Vainion mukaan aiemmilla leireillä on nähty paljon ahaa-elämyksiä, kun nuoret ovat ensi kertaa päässeet soittamaan orkesterissa.

Isot sinfoniaorkesterit ovat Suomessa harvinaisuus. Kaarinan musiikkileirillä orkesterikokonaisuuksia ovat kaksi puhallinorkesteria, jousiorkesteri sekä iso sinfoniaorkesteri. Sinfoniaorkesteriin kuuluu kaikki soittimet, joita ovat puhallettavat, jousi- ja lyömäsoittimet, harppu sekä soitettavasta teoksesta riippuen joskus myös piano.

Vainio opettaa huilun soittoa, hänen lisäkseen opettajiksi saapuu ympäri Suomea orkesterisoittajia. Pauliina Kallio toimii leiriä järjestävässä tahossa sihteerinä ja opettaa leirillä harpun soittoa. Kapellimestarin roolissa sekä viulunsoiton opettajana toimii Mikk Murdvee .

Orkesterisoittamisen mahdollistaminen on tärkeää


Kaarinassa musiikkiviikkoa on järjestetty vuodesta 2017, mutta ennen Kaarinaa tämä orkesterileirin konsepti oli käytössä Pohjois-Pohjanmaalla. Siellä Limingan musiikkileirejä järjestettiin noin 50 vuotta, kunnes toiminta lopetettiin.

Muutamat Limingan leireillä opettaneista opettajista halusivat jatkaa leirien järjestämistä. Yksi näistä opettajista oli Vainio, joka koki orkesterisoittamisen mahdollistamisen nuorille tärkeäksi.

Etsittäessään leirin järjestämiselle sopivaa kaupunkia, Kaarina erottui edukseen vastaanottavaisena sekä positiivisena. Vainio kehuu myös Kaarina-taloa hienoksi paikaksi järjestää konsertteja.

Yhteisöllistä musisointia ja yksityistunteja


– Leirillä parasta on yhdessä soittamisen ilo, Vainio sanoo.

Orkesteriharjoitusten lisäksi jokainen oppilas on voinut valita itse, haluaako päivässä 30 minuuttia vai 45 minuuttia yksityisopetusta.

Leirin osallistujien ikähaarukka on pienistä lapsista nuoriin aikuisiin. Taitotasoon ei ole vaatimuksia, leirille voi tulla vaikka aloittamaan jonkin soittimen soiton. ​

Kaarinan musiikkiviikon esitykset


Opettajien kamarimusiikkikonsertti 28.6. klo 19, Kaarina-talo

Opettajien kamarimusiikkikonsertti 29.6. klo 19, Piikkiön kirkko

Kuusiston iltamusiikkipolku 30.6.: klo 18 Kuusiston kirkko, klo 19.30 Taidekartano, klo 21 Linnanrauniot

Oppilaskonsertteja 1.7. klo 17.30 ja 19, Kaarina-talo

Leirin sinfoniaorkesterin konsertti 2.7. klo 19, Kaarina-talo

Leirin päätöskonsertti 3.7. klo 14, Kaarina-talo