Pääkirjoitus: Käykää tapahtumissa!

0

Ei käy kateeksi tapahtumanjärjestäjiä. Kahden koronavuoden jälkeen tapahtumia saa taas järjestää ja tarjontaa on yllin kyllin. Osa kesälle suunnitelluista festivaaleista on jouduttu perumaan, koska kävijöitä ei yksinkertaisesti riitä kaikkiin.

Tämä näkyy myös paikallisella tasolla. Eräs kaarinalainen yhdistysaktiivi harmitteli, että maksuttomaan yleisötapahtumaan tuli vain kourallinen ihmisiä.

Kuluneena viikonloppuna Hovirinnan rannalla juhlittiin kolme päivää Saaristo Openin tahdissa. Samana viikonloppuna kävijöistä kilpailivat ainakin Turussa järjestetty Kesärauha-festivaali ja Naantalin Musiikkijuhlat.

Promoottori Kalle Keskinen kommentoi viime viikolla Saaristo Openin ennakkolipunmyynnin sujuneen koronaa edeltäneessä tahdissa. Jostakin kuitenkin kertoo, että ilmaislipun saaneiden jono oli festarin avauspäivänä pidempi kuin mikään muu lippujonoista.

Saaristo Openin suurin kävijämagneetti taisi lopulta olla helteinen sää ja alueella vierailleet kiekkoleijonat. Yleisömäärä nousi yli 15 000 kävijän ja näyttää siltä, että festivaali pystytään järjestämään myös ensi vuonna.

Koronarajoituksista on luovuttu, mutta iso osa ihmisistä on edelleen arkoja osallistumaan massatapahtumiin ja runsaasta tapahtumatarjonnasta valitaan vain kaikkein houkuttelevimmat. Kävijämääriin vaikuttaa sekin, että ruuan ja polttoaineiden kallistumisen takia suomalaisilla on rahaa käytettävissä ylimääräiseen huvitteluun aiempaa vähemmän.

Kaikesta huolimatta suosittelen jokaista suomalaista osallistumaan tänä kesänä ainakin yhteen tapahtumaan. Vain tapahtumissa käymällä voi varmistaa, että niitä järjestetään myös ensi kesänä.

Saaristo Openin desibelitasot ja festivaalikansan jälkeensä jättämät roskat saattavat ärsyttää, mutta kaiken kaikkiaan kyse on kaarinalaisia yhdistävästä ja paikallisidentiteettiä vahvistavasta tapahtumasta. Pohjois-Karjalasta lähtöisin olevana tiedän, ettei monikaan täällä osaa sijoittaa Joensuuta kartalle, mutta Ilosaarirock tunnetaan.