Päävalmentajaksi ilman valmentajataustaa: Kulttikiekkoilija Jonne Virtanen aikoo tuoda kovuutta HC Indiansin peleihin

0
Jonne Virtaselle Kaarinan jäähallin vaihtoaitio tulee ensi kaudella tutuksi hänen aloittaessa HC Indiansin päävalmentajana.

HC Indians pelaa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Suomi-sarjassa, ja viime aikoina on valmentajapuolella ovi käynyt tiuhaan. Kaudelle 2021–2022 sopimuksen tehnyt Juha Nurminen päätti jättää seuran juuri ennen kauden aloitusta saatuaan tarjouksen Mestis-seura Kajaani Hokilta. Uutta päävalmentajaa ei enää ehditty kaudelle hankkia, ja vastuu siirtyikin apuvalmentajana olleelle Rasmus Varheenmaalle.

– Juha Nurminen todellakin ilmoitti syyskuun alussa noin viikko ennen sarjan alkua, että ottaa vastaan Hokin hänelle tarjoaman kakkosvalmentajan paikan. Yllätyksenähän se meille tuli, mutta emme siitä sen enempää alkaneet kättä vääntämään, vaan toivotimme hänelle onnea uudessa pestissä, kertoo seuran toiminnanjohtaja Mika Palmroos.

Jonne Virtasen kanssa oli keskusteltu valmentamisesta jo aikaisemmin. Nyt, hänen päättäessään lopettaa peliuransa, asiaan palattiin uudelleen. Melko nopeasti myös päästiin sopimukseen tulevan kauden valmentamisesta.

– Tunnen Jonnen jo aikaisemmilta vuosilta, ja hänen pikkuveljensä on myös pelannut meillä. Kun tiesimme hänen halunsa alkaa valmentaa peliuransa jälkeen, melko nopeasti pääsimme sopimuksen yksityiskohdista yhteisymmärrykseen. Palkkasimme hänet tulevalle kaudelle uudeksi päävalmentajaksi, toteaa Mika Palmroos.

Indians tuttu pikkuveljen kauttaPitkän ja vauhdikkaita tapahtumia sisältäneen pelaajauran jälkeen Jonne Virtanen aloittaa valmentajauransa suoraan päävalmentajan paikalta Kaarinan HC Indiansin Suomi-sarja-joukkueessa.

Aikaisempaa kokemusta valmentamisesta hänellä ei ole, eikä myöskään valmentajakoulutusta. Valmentaminen peliuran jälkeen oli kuitenkin ollut Virtasen ajatuksissa jo pitkään. Kun siihen tarjoutui mahdollisuus, ei päätöstä tarvinnut kauan miettiä.

Virtasen ajatukset pelaamisesta ja harjoittelusta ovat vuosien mittaan vahvistuneet. Niiden toteuttamiseen valmentamisen kautta ovat yksi iso syy, miksi Virtanen haluaa aloittaa valmentamisen nimenomaan päävalmentajana.

– Ajatuksena valmentamisen aloittaminen jollakin tasolla peliuran jälkeen on ollut mielessä jo pitkään, ja ehkä siksi tuntui, että nämä pari viimeistä pelivuottakin antoivat eniten silloin, kun pystyi vähän muita pelikavereita auttamaan ja ohjaamaan, miettii Virtanen.

– HC Indians joukkueena tuli minulle tutuksi pikkuveljeni täällä pelatessa, ja jossain vaiheessa myös isäni oli mukana seuran hallituksessa ja toiminnassa. Toiminnanjohtaja Mika Palmroos taas on meidän perhetuttuja, ja hänhän itse asiassa kyseli minua jo parisen vuotta sitten tänne valmentamaan, mutta silloin vielä halusin jatkaa pelaamista.

Apuvalmentajan pesti ei kiinnostanutJonne Virtasella olisi ollut mahdollisuus siirtyä esimerkiksi Mestikseen apuvalmentajaksi.

– Omien ajatusten ja ideoiden tuominen pelaamiseen ja harjoitteluun ei oikein onnistu kakkoskoutsina, ja siksi haluan aloittaa suoraan päävalmentajana, kommentoi Jonne Virtanen.

– Ymmärrän sen, että olen valmentajaurani alkumetreillä, ja varmaan tulee tehtyä virheitä ja tulee ehkä epäonnistumisiakin, mutta virheistä opitaan. Uskon myös, että on paljon asioita, jotka voidaan tehdä toisellakin tavalla kuin nyt tehdään, ja niihin haluan valmentajana tuoda oman kädenjälkeni.

Kovasta pelityylistään tunnetuksi tullut Virtanen kulutti ahkerasti jäähypenkkiä etenkin peliuransa alkuvuosina, mutta pelityylin muuttuessa peliaikaa kertyi myös pelillisten ansioiden vuoksi. Kaarinaan kovuutta on luvassa, mutta sopivassa suhteessa muuhun pelaamiseen.

– Kovuutta toki tullen pelaajilta vaatimaan, mutta se ei saa olla itseisarvo. Enemmänkin tulen painottamaan yhteistä tekemistä ja sitoutumista joukkueen pelitapaan. Olen matkan varrella oppinut, että parhaaseen tulokseen päästään, kun kaikki sitoutuvat sovittuun pelitapaan ja joukkueen sisäisiin sääntöihin, kertoo Virtanen.

Harjoittelun täytyy olla hauskaaOmat haasteensa luo myös Suomi-sarja, jossa pelaajat eivät ole ammattilaisia. Useimmilla on normaali päivätyö, ja harjoittelut ovat iltaisin.

– Valmentajankin täytyy sopeutua tilanteeseen ja ymmärtää, että harjoittelun pitää olla hauskaa, jotta joukkue saadaan pidettyä yhtenäisenä ja sitoutuneena asetettuihin tavoitteisiin, miettii Jonne Virtanen.

– Suomi-sarja on kilpasarja, ja jokaista peliä lähdemme voittamaan. Lopullinen tavoite määritellään yhdessä joukkueen kanssa ennen sarjan alkua, hän jatkaa.

Varsinainen harjoittelu alkaa elokuun alussa.

Sitä ennen joukkueella on kesän aikana muutama sporttipäivä, jolloin tutustutaan ja käydään läpi tulevan kauden ohjelmaa.

Jonne VirtanenIkä: 34

Junioriseurat: TuWe, TuTo, TPS, Kiekko-67, SaiPa

Pelaajaura: SM-Liigassa 626 ottelua, Mestiksessä 78 ottelua, Tanskassa 36 ottelua.

Seurat: SM-Liigassa SaiPa, JYP, Rauman Lukko, TPS, Vaasan Sport. Mestiksessä Suomi U20, SaPKo, Titaanit, D-Team, JYP-Akatemia, TuTo. Ulkomailla Tanska, Herning Blue Fox.

Saavutukset: SM-kulta 2012, SM-pronssi 2010 ja 2013, European Trophy 2013.