Paleta on jäätelön meksikolainen serkku – Mattelmäen kartanossa asuva pariskunta ryhtyi jäätelötehtailijoiksi

0
Jäätelötehtaan tiloissa on aiemmin toiminut muun muassa Sannan ensimmäinen eläinkauppa.

Joko tiedät, mitä on paleta? Paimiossa avautui alkuvuodesta paletatehdas, jossa valmistetaan näitä meksikolaistyyppisiä herkkuja, joita viedään jo myyntiin ympäri Suomen. 

Paletojen takana on Kaarinassa Mattelmäen kartanossa asuva Sanna Koponen-Yöntilä .

Paleta on siis Meksikosta lähtöisin oleva jäädyke, joka näyttää ulkoisesti mehujäältä, mutta mehun sijaan se on valmistettu tuoreista marjoista ja hedelmistä. Paimion Påps & Skål -paletatehtaassa valmistetaan kolmea eri marja- ja hedelmäpaletaa, minkä lisäksi erikoisuutena neljää eri paletaa, jotka sisältävät alkoholia ja ovat siis tavallaan jäädytettyjä drinkkejä. 

Koponen-Yöntilä kertoo, että niihin ei käytetä lisäaineita tai väriaineita ja ne ovat gluteenittomia ja vegaanisia.

– Alkoholittomat versiot sopivat siis ihan kirjaimellisesti vauvoille ja vaareille – ihan kaikille, hän toteaa.

Paimiolaisiin paletoihin voi törmätä esimerkiksi turkulaisissa ravintoloissa, Iniössä, Mathildedalissa ja Helsingissä. Kaarinasta niitä saa ainakin Lindroosin puutarhalta.

Eläinalalta kiinteistö­välittäjäksiMoni paimiolainen tuntee Koponen-Yöntilän eläinalan yrittäjänä. Hän on toiminut yrittäjänä niin Sievolan lemmikkitilalla, eläinkaupassa kuin kissa- ja koirahoitolassakin. 

Hän muutti perheineen Mattelmäen kartanoon kaksi vuotta sitten ja kunnosti sen asuinkäyttöön sopivaksi. Mattelmäen kartano toimi Kaarinassa vuosien ajan juhla-, kokous- ja ja kesäteatteripaikkana. Nykyisin kartano on ensisijaisesti koti.

– Kartanossa järjestetään edelleen pienimuotoisesti juhlia, mutta päätyöni on muualla, viime vuodet kiinteistönvälittäjänä ja rakennusliikkeen palveluksessa työskennellyt Koponen-Yöntilä kertoo. Myös jäätelötehtaan pyörittäminen on hänelle sivutoiminen työ.

Ainakin toistaiseksi hän pyörittää Påps & Skålia kahdestaan miehensä Marko Koposen kanssa. 

– On mahdollista, että jossain vaiheessa, esimerkiksi ensi kesänä palkkaisimme kesätyöntekijöitä, mutta emme tässä vaiheessa, hän sanoo.

KesätapahtumiinPåps & Skål -yritys on alun perin toiminut Nauvossa, mutta aikaisempi yrittäjä halusi muiden kiireidensä vuoksi luopua yritystoiminnasta. Niinpä Koponen-Yöntilä päätti tarttua tilaisuuteen. 

– Heillä oli tavallaan pohjatöitä tehtynä, mutta markkinointiin ja jakeluun ei juurikaan oltu panostettu ja me nyt ryhdyimme siihen, hän kertoo.

Jäätelötehdas toimii tällä hetkellä Vistantiellä, liiketilassa, jossa on aiemmin toiminut muun muassa kirpputori ja Koponen-Yöntilän ensimmäinen eläinkauppa. Pääasiassa Påpseja, eli niitä alkoholittomia versioita ja alkoholillisia Skåleja myydään tällä hetkellä tukkuihin ja eri yrityksiin. Myös kesätapahtumiin on tarkoitus mennä.

– Vähittäismyyntiä meillä ei tässä ole, mutta myymme kauppoihin ja ravintoloihin. Meiltä on tilattu myös omalla valokuvalla alkoholillisia jäätelöitä häihin. Näitä voi tosiaan hankkia esimerkiksi kesäjuhliin. Lisäksi kesällä olemme menossa myymään ainakin Myyrmäen Iskelmäfestivaaleille, James Bluntin konserttiin ja Flow-festivaaleille, Koponen-Yöntilä kertoo.

Raati maistaaSaimme toimitukseen maisteltavaksi alkoholillisia paletoja, joita Påps & Skålin valikoimassa on neljää erilaista. Maistelimme näitä jäädytettyjä drinkkejä pienellä kolmen hengen testiryhmällämme. Löysimme jokainen joukosta oman suosikkimme, mikä seurasi makumieltymyksiämme drinkkienkin osalta. Niinpä tuotteet ovat sitä mitä luvataankin; pina colada maistuu pina coladalta, kermaliköörin maku erottuu selvästi ja mojitot ja gin tonicit ovat suoraan jäädytettyjä versioita vastaavista juomista – ja maistuvat myös niiltä. Kaikkiaan Skålit olivat hauska uusi tuttavuus ja raikas vaihtoehto drinkille erityisesti kuumina kesäpäivinä.

1. Mansikka-Mojito

Sisältää: mansikkaa, vesimelonia, vaaleaa rommia, agavesiirappia, limeä ja minttua.

Raadin kommentit: Raikas ja mansikkainen. Sorbettimainen ja kesäinen. Mintun maku antaa kivan säväyksen. Alkoholin makua ei juuri lainkaan.

2. Kaffelikööri

Sisältää: kermalikööriä, kahvia, kaurajuomaa, Goodio-suklaata.

Raadin kommentit: Voimakas kermaliköörin maku jakaa raadin mielipiteet. Jos pitää kermalikööristä ja jääkahvista, pitää tästäkin.

3. Vadelma-Pina Colada

Sisältää: kookosmaitoa, ananasta, tomusokeria, sitruunaa, rommia ja vadelmaa.

Raadin kommentit: Samettinen, pehmeä rakenne. Vaikka ei pitäisi mehujäistä, tämä muistuttaa enemmän kiva jälkkäriä. Vadelmia on koristeena, mutta niitä olisi saanut olla lisääkin.

4. Gin Tonic

Sisältää: tonic-vettä, giniä ja sitruunaa.

Raadin kommentit: Voimakas alkoholin maku. Maistuu selvästi gin tonicilta.