Piikkiössä valmistetaan nyt myös kauraolutta

0
Panimomestari Niko Hurskainen maistelee uutta kauraolutta.

Piikkiön Jättänväljäntiellä toimiva, vuonna 2016 toimintansa aloittanut Kuninkaantien Panimo valmistaa nyt olutta myös kaurasta.

Tuorlan Kaura on suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistuksessa on käytetty – mitäpäs muuta kuin paimiolaista talkkunarouhetta. Sitä sanotaan paikallisesti piepoksi tai paipoksi .

Kannattaako enää ostaa saunaoluekseen halpis-lageria, kun kaura- ja piepo-pohjainen vaihtoehtokin – monen muun artesaanioluen ohella – on saatavilla?

Moni saattaisi vastata, että kyllä kannattaa. Huokean peruslager-oluen jalansija on Suomessa yhä järkkymätön ja vankka.

Entistä useamman oluenystävän valinta kallistuu kuitenkin nykyisin kohti laajempaa makukirjoa. Esimerkiksi suodattamattomia käsityöoluita.

Juuri sellaisia, joita Kuninkaantien Panimokin omassa, melko pienessä mittakaavassaan valmistaa.

”Puhtaus ja tasapaino”

Myös Tuorlan Kaura lukeutuu kyseiseen laajaan artesaaniolut-kategoriaan. Se on paimiolaisen panimomestari Niko Hurskaisen taidonnäyte. Siinä näkyy ja maistuu Hurskaisen pitkäaikainen ja monipuolinen kokemus oluen valmistamisesta ja kehittämisestä.

– Oluen tärkeimmät ominaisuudet ovat puhtaus ja tasapaino, sanoo Hurskainen.

Ei siis turhia kommervenkkejä.

Kehitystyö on saatu päätökseen. Tuorlan Kauran ensimmäiset toimitukset ovat jo tarjolla tietyissä laajan valikoiman kaupoissa ja ravintoloissa.

Piepo pysyy mysteerinä

Tuorlan Kaura -oluen talkkunarouhe sisältää pääosin kauraa, mutta myös vähän hernettä sekä ripauksen suolaa. ”Piepon” lisäksi muita ainesosia ovat vesi, ohramallas, humala ja hiiva.

Itse talkkunarouheen reseptiä ja valmistustapaa ei haluta paljastaa.

Hurskainen muistuttaa että mahdollisten ruokarajoitteiden osalta on huomioitava, että kauraoluen valmistuksessa joudutaan käyttämään myös ohramallasta.

Panimon toimitusjohtaja Esa Kanerva näkee kauraoluen täydentävän hyvin Kuninkaantien Panimon olutvalikoimaa. Panimon kategoriaan kuuluu myös vehnä-, pils- ja lager-oluita.

TEKSTI: Perttu Hemminki