Piispanlähteen kouluhanke tarvitsee viisi lisämiljoonaa

0
Kaarinan kaupunginhallitus äänesti budjetista seitsemän kertaa. Keskustelua käytiin muun muassa Kaarina-lisän palauttamisesta, kotapäiväkodin rakentamisesta Piikkiöön ja tulevista investoinneista.

Piispanlähteen yläkoulun laajennusosan rakentaminen uhkaa paisua suunnitellusta. Tekninen lautakunta käsitteli tiistaina hankesuunnitelman muutosta ja lisämäärärahaesitystä.

Tekninen lautakunta hyväksyi huhtikuussa yläkoulun laajennusosan pääpiirustukset. Sittemmin huomattiin, että hyväksytyt suunnitelmat ylittävät sekä pinta-alaltaan että kustannuksiltaan alkuperäisen, kaupunginvaltuuston hyväksymän hankesuunnitelman.

Rakennuttajapäällikkö Markku Leinosen mukaan lisätilaa tarvitaan muun muassa liikuntasalin takia. Piispanlähteen yläkoulussa on tällä hetkellä yksi liikuntasali. Tilaohjelmaa laadittaessa oli ajateltu nykyisen liikuntasalin laajentamista, mutta ratkaisu osoittautui teknisesti mahdottomaksi. Suunnitteluvaiheessa tultiin siihen tulokseen, että järkevin ratkaisu on rakentaa laajennusosaan toinen noin 500-neliöinen liikuntasali.

Vastaavasti alakouluun on tulossa suunniteltua pienempi, noin 350 neliön kokoinen liikuntasali.

– Tulimme käyttäjien kanssa siihen tulokseen, että liikuntasalin kasvattaminen on yläkoulussa perusteltua, koska 5.-9.-luokkalaisille on tärkeämpää saada iso sali kuin 1.-4.-luokkalaisille, Leinonen perustelee.

Muutos tulee vastaavasti pienentämään uuden alakoulun pinta-alaa ja kustannuksia.

Liikuntasalin suurentaminen ja tilaohjelmaan tehdyt muut pienet muutokset kasvattavat yläkoulun laajennusosan pinta-alaa noin 300 neliöllä. Liikuntasalin lisäksi ruokailutilaa ja erityisryhmien käyttöön tulevia tiloja on kasvatettu. Lisäksi koulurakennukset yhdistävä yhdyskäytävä oli unohtunut kokonaan hankesuunnitelmasta.

Muutosten myötä yläkoulun laajennusosan kokonaishinta nousee 11 miljoonasta 16 miljoonaan euroon. Tekniselle lautakunnalle esitetään hankesuunnitelman muutoksen ja lisämäärärahan myöntämistä. Toinen vaihtoehto olisi tiivistää suunnitelmia tai järjestellä tiloja toisin. Tämä vaatisi suunnittelun avaamista uudelleen, mikä tarkoittaisi noin 2–3 kuukauden viivettä hankkeeseen.

Kaarina-lehti ehti mennä painoon ennen teknisen lautakunnan kokouksen päättymistä.