Räppärin asenne on röyhkeä–Midiksen biletysbiisin riffi syntyi unenpöpperössä

0
Lippa takana, plehat päässä ja korut koristamassa nuoren räppärin olemusta. Kuvassa Midis istuskelee Hovirinnan rannalla ja kertoo, että kyseisessä paikassa järjestettävä festivaali Saaristo Open on jo monta kesää ollut hänelle kohokohta. Artistikattauksesta hän odotti eniten Elastisen, Iben sekä Cledoksen esiintymisiä.

Midis eli kaarinalainen Mitja Erjossaari otti askeleen kohti unelmaansa ja julkaisi vuodenvaihteessa uransa ensimmäisen kappaleen: Mukisematta juhlitaan. Kappale kertoo juhlimisesta, jolla on ollut iso rooli 20-vuotiaan elämässä.

Midis on itse kirjoittanut kappaleen sanat, soittanut kitarariffin ja räpännyt. Kysyttäessä kommenttia kappaleen lyriikoista Midis toteaa, etteivät ne ole kovin syvälliset. Tarkoitus olikin tehdä menevä biletysbiisi.

Kesäkuussa on kuitenkin tarkoitus julkaista jo seuraava kappale, josta Midis avautuu sen verran, että sanoituksissa mennään syvemmälle. Juhliminen on hauskaa, mutta sillä on myös ollut ikävämmät puolensa. Parisuhteet ovat olleet haastavia, ja sydämiä on särkynyt. Midis haluaa puhutella ja koskettaa ihmisiä lyriikoillaan, vaikka ensijulkaisu liikutti ennemmin ihmisten kehoa kuin tunteita.

Kertosäe alkoi soida itsestään päässä

Luova työ ei aina suju kuin nappia painamalla, vaan usein inspiraatio iskee silloin kun sitä vähiten odottaa.

Midis heräsi kolmelta aamuyöllä siihen, että Mukisematta juhlitaan -kappaleen kertosäe alkoi ikään kuin soida päässä. Hän kirjoitti sanat unenpöpperössä ylös ja jatkoi unia.

Yöllinen musisointi ei kaivannut kuin hieman viilausta ja kertosäe oli valmis. Säkeistöt vaativat kuitenkin melkein puolen vuoden pohdintaa, ennen kuin Midis oli tyytyväinen valmiiseen tuotokseen.

Mukana biisiä oli tekemässä Yanes J eli Johannes Mattson, jonka kanssa Midis suunnitteli melodiaa ja biittiä. 19-vuotias Yanes on miksannut ja masteroinut kappaleen, ja lisäksi hänellä on studio Orikedolla, jossa musiikkihommat, kuten esimerkiksi äänitys, hoituvat hyvissä puitteissa.

Jalat maassa ja rento ote

– Tuurii, taitoo ja tuputusta, vastaa Midis puhuttaessa siitä, mitä vaatii menestys rap-artistina.

Räppärin asenne ei ole hissutteleva ja hiljainen, sanoo Midis, ja tämä on tulkittavissa Mukisematta juhlitaan -biisin sanoituksistakin. Kappaleessa räpätään esimerkiksi siitä, että Yanes uudistaa koko rap-skenen, ja jos nimi Midis ei ole vielä tuttu, voit ”istuu alas ja imee mun vasenta kivestä”.

– Jalat maassa ja rento ote, mutta pieni röyhkeys kuuluu asiaan, tietysti huumoria unohtamatta, Midis kommentoi.

Midistä ja muuta musiikkia, improa ja uusia biisejä voi mennä kuuntelemaan kesällä 16.6., 21.7., 11.8. ja 25.8. Kuusiston linnanraunioilla Torstai on laululahjoja täynnä -illoissa.