Suomalaiset hukkuvat tutuissa vesissä ja lähellä rantaa

0
Topias Niskasaari ja Justus Nurmi pelastusharjoituksessa, jossa veden varaan joutunutta hinataan turvaan. Kun haarahihna on oikein kiinnitetty, pysyvät liivit päällä niistä kiskottaessa.

Suomessa hukkuu vuosittain 100–150 ihmistä. Synkimmät tilastot ovat kesä-elokuussa. Tilastot kertovat myös sen, että puolet hukkuneista on yli 67-vuotiaita. Ja hukkuneista 80% on miehiä.

Pohjoismaissa Suomi johtaa hukkumistilastoja.

Pelastusliivien käytöllä voitaisiin hukkumiskuolemia vähentää 80 prosenttia. Oleellista on siis ennaltaehkäisy, ja kyse on asenteesta. Huomattavaa on myös se, että puolessa tapauksista alkoholilla on tavalla tai toisella osuutensa, kertoo hengenpelastuksen kouluttaja Niko Nieminen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

– Vesiliikenteessä hukutaan eniten pienistä soutuveneistä. Alentunut toimintakyky iän tai alkoholin takia altistavat enemmän onnettomuuksille. Hukkumisista 80% tapahtuu sisävesillä, tutuissa vesissä, lähellä rantaa.

Kuuman saunan ja kylmän veden yhdistelmä voi olla kohtalokas

Aina ei kuitenkaan onnettomuuteen vaikuta niinkään huonot päätökset ja varomattomuus. Paljon tapahtuu saunomisen yhteydessä: sydänperäiset sairauskohtaukset ovat yleinen syy tapaturmaan. Suositus olisikin, kun ikää tulee, että uimaan ei mentäisi yksin, vaan kaveri lähtee seuraksi. Kaverista on iso apu, jos sairauskohtaus yllättää.

Helteet rasittavat elimistöä, ja alkoholi heikentää toimintakykyä. Kuuman saunan ja kylmän veden yhdistelmä on joskus sydämelle liikaa. Valvova silmäpari voi olla se ratkaiseva tekijä, jolla pahin vältettäisiin.

On myös syytä pitää huoli, että vedestä pääsee turvallisesti ylös. Kunnosta uimaportaat ja vältä hankalia rantautumispaikkoja, jotka altistavat onnettomuuksille.

Oikean kokoiset liivit

– Kun pelastusliivejä on sekä perinteisiä, paineilmapatruunalla täyttyviä paukkuliivejä että kelluntaliivejä, on syytä huomioida, että kelluntaliivit eivät käännä veden varan joutunutta oikein päin, toteaa Niko Nieminen.

– Näin ollen perinteiset mutta monen mielestä ehkä kömpelöt pelastusliivit ovat turvallisempi vaihtoehto. Niiden kunto samaten kuin paukkuliivien kunto pitää tarkastaa jo ennen veneilykauden alkua. Hyvät ohjeet tähän löytyy osoitteesta www.viisaastivesilla.fi.

Pelastusliiveissä oleellista on tietenkin se, että niitä käytetään ja että ne ovat oikean kokoiset ja haarahihnakin on kiristetty oikein. Näin ne pysyvät päällä ja estävät liivien nousemisen vedessä kasvoille. Liivit säilytetään kuivassa paikassa, ja ne myös kuivatetaan kastuttuaan.

Rannalla tarvitaan valvova silmäpari

Rantaelämässä pienten lasten kanssa kannattaa muistaa, että erityyppiset kelluttavat rantalelut eivät tee vesileikeistä turvallisia. Niiden laatuvaatimukset ovat erilaiset kuin hyväksytyillä pelastusliiveillä, ja käytännössä pieniä lapsia pitää valvoa jatkuvasti.

Kun pallo lähtee tuulen mukana ja pieni lapsi kahlaa sen perään, voi äkkijyrkkä ranta muodostaa isonkin riskin.

– Hukkuminen on melko huomaamaton tapahtuma, ja vanhempien kannattaakin sopia selvästä työnjaosta, jolla varmistetaan se, että lapsia valvotaan jatkuvasti, painottaa Niko Nieminen.

Terveellä maalaisjärjellä vesillä pärjää hyvin, kun hetkeksi pysähtyy miettimään erilaisia riskitekijöitä.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen on myös Twitteriin koonnut hukkumistarinoita, jotka löytyvät tunnisteella #hukkumistarina2021.

Hukkuneet 2021

  • Vesiliikenteessä 38
  • Uidessa 38
  • Jäihin 23
  • Sukellus 2
  • Pudonnut 5
  • Tuntematon syy 50
  • Ulkomailla 1
  • Yhteensä 157