Älä tule paha kakku!– Tällä viikolla Kaarinassa järjestetään hiekkaveistospajoja

0
Myöhemmin maanantaina Harvaluodon rannalle alkoi saapua väkeä. Hiekkalinnoja intoutui rakentamaan kuvassa vasemmalla taiteileva seitsemänvuotias Rasmus sekä kuusivuotias Eino.

Yleensä hiekkarannoilla voi nähdä lapsia lapioimassa hiekkaa ämpäriin ja kasaamassa hiekkakakkuja. Kaarinan rannoilla voi tällä viikolla nähdä kaikenikäisiä näissä puuhissa, sillä viikon aikana järjestetään maksuttomia hiekkaveistostyöpajoja.

Taiteilija Mervi Patala opetteli hiekkataiteilua viime vuoden työpajoja varten. Hiekkatyöpajat järjestetään Kaarinassa nyt toista kertaa.

Maanantain paja Harvaluodossa alkoi aamukymmeneltä. Patala saapui ennen tätä harjoittelemaan hiekkaveistosten tekoa.

Pajoja on tänä vuonna vetämässä myös Kaarinan nuorisopalveluista Hanna Heino sekä Hilma Heikkinen . Heille maanantaiaamun veistokset olivat ensimmäiset koskaan. Hiekkaveistospajoja järjestetään maanantaista perjantaihin. Keskiviikkona ja torstaina kello 10–14 Hovirinnan rannassa ja perjantaina Littoistenjärven hiekkarannalla.

Hovirinnan ranta paras veistelyynPatala tietää niksit siihen, miten luodaan kestävä hiekkaveistos.

– Mitä hienompaa hiekkaa, sitä hienommat hiekkateokset, hän kertoo. Hieno hiekka pakkautuu tiiviimmin yhteen ja pysyy näin kauemmin kasassa.

Harvaluodon rannalla hiekan seassa on paljon kiviä, jotka hieman vaikeuttavat taiteilua. Littoisissa hiekkaa ei ole kovin runsaasti, ja sitä piti viime vuonna Patalan mukaan oikein kaivaa, jotta sai riittävästi rakennusainesta veistoksia varten. Hovirinnan rannan Patala nimeää unelmien rannaksi rakentaa hiekkaveistoksia.

– Siellä hiekka on hienoa, sitä on paljon, eikä sen seassa ole kiviä.

Hiekkaveistos voi kestää sopivissa olosuhteissa vaikka kuinka pitkään. Teokset käsitellään liisterivedellä ja näin ne pysyvät ehjinä kauemmin. Patala kertoo käyttävänsä liimaliisterin sijaan vehnäjauholiisteriä, jotta liimaa ei päädy ympäristöön.

Esimerkiksi sade ja tuuli kuluttavat veistosta.

Saa heittäytyä luovaksi ja leikkisäksiHiekkaa lapioidaan pohjattomiin ämpäreihin. Pohjat on poistettu, jotta ämpäri toimii muottina hiekkakasalle.

Hiekkakasaa kasataan niin, että hiekkaa muottiin lisätessä, lisätään sekaan myös vettä. Näin saadaan pikkuhiljaa aikaan tiivis ja luja hiekkamöykky, jota voi lähteä työstämään.

– Veistäminen ja kaivertaminen on minusta kaikkein mukavin osuus, Patala sanoo ja esittelee talttoja, joita pajassa on käytössä. Kaivertamiseen käy hänen mukaansa hyvin vaikka keittiöveitsikin.

Hiekasta voi muovata esiin mitä tahansa. Patala kertoo tehneensä pajoissa viime vuonna esimerkiksi haineviä ja korkean muumitalon. Hänestä oli myös hauskaa tehdä isoja päitä ja jalkoja niin, että näytti kuin hiekkahahmo olisi osittain hautautunut hiekkaan.

Harvaluodon rannalla oli maanantaiaamuna hiljaista, eikä pajassa ollut vielä kävijöitä.

– Vaikea keksiä, mitä tästä alkaisi kaivertaa, sanoo Heino katsellessaan hiekkakasaansa. Hän alkaa kaivertamaan pupua, mutta päätyykin luomaan sammakkoveistoksen.

Patala on iloinen siitä, että taiteilijana leikkiminen ei lopu koskaan.

Hiekkaveistostyöpaja on maksuton ja kaiken ikäisille. Pajat järjestää Kaarinan kaupungin nuorisopalvelut.