Alkukesä oli Kaarinassa poikkeuksellisen kuiva, heinäkuu normaali

0
Ohra pärjäsi kuivissa alkukesän olosuhteissa kohtalaisen hyvin.

Kokonaisuudessaan viljasadosta näyttäisiPeimarin seudullamuodostuvan hieman tavanomaista heikompi, mutta mitenkään hälyttävältä tilanne ei näytä. Heinäkuun sadekuurot ja viilentynyt ilma ovat tehneet hyvää kuivaksi päässeille maille.

– Toki jokainen tila on oma yksilönsä ja paljon on kiinni siitä, milloin kevätkylvöjä päästiin tekemään, sanoo kasvintuotannon alueellinen asiantuntija Jarmo Pirhonen ProAgriasta.

Touko-kesäkuu oli seudulla poikkeuksellisen kuiva. Yltöisten sääasemalla Piikkiössä sadevettä kertyi mittariin kahdessa kuukaudessa yhteensä vain 49,6 millimetriä.

Vastaaviin lukemiin eli alle 50 millimetrin kokonaismäärään on viimeksi jääty touko-kesäkuussa vuonna 1999. Esimerkiksi viime vuonna touko-kesäkuussa vettä satoi 103,3 millimetriä. Keskimäärin tuolla ajanjaksolla Peimarin seudulla sataa 70–100 millimetriä.

Pirhonen muistuttaa, että alueellista vaihtelua on paljon.

– Osalla tiloista keväällä satoi jopa liiankin kovia sadekuuroja, ja osalla taas on ollut todella kuivaa. Kokonaisuutena näkisin kuitenkin, etteivät satonäkymät nyt ainakaan ihan heikkoja ole.

Heinäkuun kolmen ensimmäisen viikon aikana vettä on tullut suurin piirtein saman verran kuin touko-kesäkuussa tuli yhteensä, 47 millimetriä. Lukema vastaa tavanomaista heinäkuuta.