Annikki Alhon kolumni: Missä minun paikkani on?

0

Tämän päivän työelämä on hektistä. Usein joudutaan siirtymään nopealla tahdilla asiasta toiseen, ryhmästä toiseen ja paikasta toiseen. Iän myötä toive eläkkeelle pääsemisestä saattaa kasvaa ja unelma vapaasta, rauhallisesta elämästä herätä.

Kun se päivä vihdoin koittaa, aluksi kaikki toiveet toteutuvat, mutta sitten löytääkin itsensä tarpeettomana, joskus jopa yksinäisenä. Työ on vienyt ehkä ajan tai voimat jatkaa terveellisiä harrastuksia ja tavata hyviä tuttavia. Näin ei kuitenkaan tarvitse käydä.

On uskallettava astua rohkeasti uuteen, lämmitellä vanhat ystävyyssuhteet ja harrastukset, koska haaveiltu toimettomuus ja loputon oma-aika tekee terveydelle hallaa.

Jo pienikin kävelylenkki ulkona on terveydelle hyödyllistä, ja jos lisäksi uskallat haastaa vanhan, melkein jo unohtamasi ystävän mukaan, hyödyt ovat moninkertaiset. On hyvä muistaa, että aivot kaipaavat myös uuden oppimisesta, on se sitten uusi kieli, ompeleminen, kutominen, kirjallisuus, kuntosali tai vapaaehtoistoiminta.

Jäätyäni eläkkeelle muutimme uudelle paikkakunnalle, jossa emme tunteneet ketään. Onnekseni meillä oli koira, jonka avulla tutustuimme nopeasti seudun muihin asukkaisiin ja etenkin koiranomistajiin. Aamu- ja iltalenkit alkoivat kehittyä sosiaalisiksi lenkeiksi. Kuitenkin kaipasin vielä jotain. Tunsin itseni hyödyttömäksi, ja mietin, kenelle voisin olla hyödyksi.

Jonkin ajan kuluttua sain kutsun tulla tutustumaan SPR:n ystävätoimintaan, josta innostuin heti.

SPR:llä on tarjolla kattava koulutus kuhunkin vapaaehtoistoiminnan muotoon, joka helpottaa mukaan lähtemistä ja tyydyttää uuden oppimisen kaipuun.

Yli kymmenen vuoden ajan ystävätoiminnassa mukana olleena olen saanut mahtavan määrän SPR:ltä koulutusta. Olen käynyt lukemattoman monen kaarinalaisen ikäihmisen ja nuoren luona, joille kaikille yhtenä yhteisenä piirteenä on yksinäisyys. Sama koskee myös laitoksessa asuvia henkilöitä, joita käymme ulkoiluttamassa ja joille toimimme lukulähetteinä yhteistyössä Kaarinan kirjaston kanssa.

Älä siis jää yksin kotiin, vaan lähde rohkeasti mukaan.

Annikki Alho

Ystävätoiminnan vastuuhenkilö

SPR:n Kaarinan osasto