Ei asfalttia, vaan vehreyttä ja oleskelupaikkoja – Asukaskysely antoi hyvän kuvan siitä, mitä kaarinalaiset uudelta torilta toivovat

0
Paimiolaisen Keskikylän tilan mansikoita myyvä Katrina Puranen oli Kaarinan torin ainoa myyjä maanantaina. Eläkeikäiset piipahtivat ostoksilla, mutta muuten tori näytti autiolta. Kaarinalainen Puranen miettii, että tori olisi houkuttelevampi, jos siellä olisi enemmän myyjiä ja muutakin ohjelmaa.

Torikahvila ja esiintymislava. Paljon penkkejä ja varjoa antavia istutuksia. Suihkulähde. Lasten leikkipaikka. Iltatoreja Salon tapaan.

Kaarinan kaupunki keräsi toukokuussa toteutetussa asukaskyselyssä ideoita torin ja koko keskusta-alueen kehittämiseksi. Kyselyyn vastasi runsaat parikymmentä ihmistä. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ehdotukset käsittelivät nimenomaan torin aluetta.

Tekninen johtaja Jyrki Haapasaari kehuu vastausten tasoa.

– Kaikki ehdotukset olivat hyviä ja niissä toistuivat samat elementit. Rohkenisin tehdä tästä sen päätelmän, että vastaukset edustivat hyvin sitä, mitä suuri yleisö toivoo torilta.

Kaikki ehdotukset olivat Haapasaaren mukaan myös toteuttamiskelpoisia. Kaarinan keskustan kehittämisestä järjestetään arkkitehtikilpailu, jolle kerätyt ideat toimivat pohjana. Torin pinta-ala voi Haapasaaren mukaan rajoittaa joidenkin ehdotusten toteuttamista.

– Torialueen pinta-ala ei ole kovin suuri. Ei ole järkevää ympätä kovin montaa erilaista elementtiä, ettei torista tule liian ahdasta. Meidän täytyy jättää myös vähän varaa täydennysrakentamiselle, jos muutaman vuoden päästä huomataan, että torilta puuttuu jotakin, Haapasaari selittää.

Torin ilme suoraan 70-luvulta


Uutta toria päästään näillä näkymin rakentamaan ensi vuoden puolella. Tori on tulossa Kaarina-talon edessä nykyisin olevan hiekkaparkkipaikan tilalle.

Lähes kaikissa ehdotuksissa toistui sana vehreys. Vastauksissa ehdotettiin torin ilmeen piristämiseksi kukkaistutuksia, kirsikkapuita ja kaunista valaistusta. Muutamassa vastauksessa oli pohdittu myös joulukuusen paikkaa tai pysyvää joulukuusta.

Moni vastaaja kritisoi, että Kaarinan keskustasta tulee nykyisin mieleen lähinnä parkkipaikat ja asfaltti.

”Autot pois, piiloon kiertämään. Kaarinan nykyinen keskusta on koominen valtava parkkipaikka, josta tulee mieleen amerikkalaiset keskilännen kaupungit 70-luvulla. Joka väliin ei tarvitse laittaa autotietä, vaan on ihan kohtuullista odottaa kaarinalaisilta esimerkiksi kahden korttelin kävelemistä.”

”Kaarinan uudelta torilta odotan suuria. Siitä pitäisi tulla maamerkkimme ja houkutin myös ulkopaikkakuntalaisille. Torilla tulisi siis olla paljon vehreyttä ja vihreyttä. Mielellään isoja jalopuita. Lisäksi merelliseen Kaarinaan sopisi jokin vesielementti torille.”

Muutamassa vastauksessa tuotiin esiin torin esteettömyys ja saavutettavuus.

”Ei nyppyläkiviä, vaan tasainen asfaltti. Ei kynnyksiä näin on helpompi liikkua pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunuilla.”

”Selkeät kyltitykset, mitä missäkin suunnassa on, kuten apteekki ja Kaarina-talo.”

Parkkipaikat tulevat Haapasaaren mukaan säilymään vastedeskin torin läheisyydessä, sillä nykyisen torin paikalle tulee pysäköintitilaa. Hyvällä suunnittelulla torin ilmeestä saadaan kuitenkin viihtyisä ja vehreä.

– Jos torille tulisi esimerkiksi esiintymislava, se voitaisiin sijoittaa selkä kohti parkkipaikkaa, jotta autot eivät olisi niin näkyvästi esillä, hän visioi.

Ideointi jatkuu työpajoissa


Yksittäisistä vastuksista Haapasaaren mieleen jäi esimerkiksi torille ehdotettu lämpömittari.

– Lämpömittarinhan ei tarvitsisi olla perinteinen digitaalitaulu, vaan sen ympärille voisi rakentaa jotakin omaleimaista. Joku hahmo kiipeää lämpötilan mukana tai hakeutuu varjoon, Haapasaari innostuu.

Yhdessä vastauksessa torille ehdotettiin kokonaan toista paikkaa. Vastaajan mielestä tori sopisi parhaiten Puntarikadulle R-kioskin ja apteekin kylkeen. Lisää tilaa torille saataisiin poistamalla kadun varresta pysäköintipaikat ja kieltämällä autoliikenne.

– Teknisesti se olisi varmaan mahdollista toteuttaa, mutta olemme aika pitkällä nykyisen suunnitelman kanssa. Näen torin ja Kaarina-talon yhtenäisenä kokonaisuutena. Jos tori tulisi Puntarikadulle, ainakin tämä kokonaisuus särkyisi. Olisiko tori myös pikkuisen ahtaalla siellä talojen välissä? Haapasaari arvelee.

Kaarinan keskustan kehittäminen jatkuu syksyllä järjestettävissä työpajoissa. Kaarina-talossa pidetään 24. elokuuta kello 17–20 kaikille asukkaille avoin tilaisuus, jossa kuullaan aiheeseen liittyviä alustuksia ja työskennellään ryhmissä. Yrittäjille järjestetään vastaava tilaisuus 15. elokuuta.