Hankaloitunut todistamistyö – Jehovan todistajien ovelta ovelle käynnit ovat edelleen tauolla

0
Seurakunnan koordinaattorina toimiva Kauko Palmari sekä hänen vaimonsa Raija Palmari tekevät julkisen todistamisen työtä Kaarinan torilla. He ottivat pyynnöstä maskit pois lehtikuvaa varten.

Tutun uskonnollisen liikkeen edustajia, Jehovan todistajia, ei ole korona-aikana näkynyt katukuvassa, mutta nyt he ovat pikkuhiljaa palanneet kierroksilleen.

Korona-aikana Jehovan todistajien todistustyö hankaloitui. Maskit, turvavälit ja kontaktien välttäminen jätti puhelut, kirjeet ja netin ainoiksi vaihtoehdoiksi tavoittaa ihmisiä.

Nyt Jehovan todistajat ovat kohdanneet ihmisiä esimerkiksi Kaarinan torilla esitekärryjensä kera.

Seurakunnan koordinaattori Kauko Palmari kertoo Jehovan todistajien suhtautuvan edelleen varovasti virukseen. He pitävät maskeja ja noudattavat turvavälejä, koska he haluavat olla mahdollisimman tavoitettavissa kaikille. Maskien käyttö lisää turvallisuuden tunnetta.

– On hyvä olla varovainen, mutta voikohan olla niin, että tässä käy toisinpäin kuin oli tarkoitus. Ihmiset saattavat nähdä meidät maskit päässä ja pohtia, mikäköhän tauti noilla on, kun maskeja pitävät, vitsailee Palmari.

Kenttätyötä harjoitellaan

Kaarinassa Jehovan todistajien viikoittaisissa kokouksissa annetaan koulutusta ja tehdään harjoituksia todistamistyötä varten.

Jehovan todistajilla on myös erilaisia valmennuksia. Valmennus kenttätyöhön auttaa varautumaan epämieluisiin tilanteisiin, joihin saattaa työssä päätyä.

– Jos ihminen ei tahdo, niin sitten hän ei tahdo, toteaa kuitenkin Palmari ja kertoo, että todistamistyössä tahdonvapaus on tärkeää.

Toisaalta hän pitää tärkeänä sitä, että ihmisille annetaan mahdollisuus kuulla heidän sanomansa.

– Päätöksen tekee jokainen itse, että uskooko vai eikö usko, Palmari sanoo. Hän kuitenkin ajattelee, että oikeissa olosuhteissa kuka tahansa voi muuttaa suhtautumisensa kieltäytyvästä uskovaksi.

Kurjia kohtaamisia harvoin

Ovelta ovelle kiertelyt ovat Jehovan todistajille tyypillinen tapa tehdä kenttätyötä.

Nyt koronan jälkeen kierroksia on jatkettu, mutta ainoastaan uusintakäyntipaikkoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että käyntejä tehdään jo ennestään tuttujen henkilöiden luokse. Käynneistä sovitaan etukäteen, jotta kohtaaminen olisi mahdollisimman turvallinen. Tällä tavoin ei tavoiteta uusia ihmisiä, mutta ylläpidetään yhteyksiä ja käydään keskusteluja.

Kotikäynnit herättävät osassa ihmisistä närää. Palmari kertoo, ettei etukäteen voi tietää, miten ihmiset suhtautuvat.

Ihmiset, jotka närkästyvät kotikäynneistä ja reagoivat kieltävästi, eivät Palmarin mukaan yleensä kiihdy tai osoita suurempaa suuttumusta.

– Olemme rauhan asialla ja käyttäydymme sen mukaisesti, Palmari selventää, miksi kotikäynneillä ei juurikaan satu kurjia kohtaamisia.

Miksi ovilla kolkutellaan?

Palmarin vanhemmat ovat tehneet todistamistyötä jo 1950-luvulla. Palmari kertoo itse kokevansa levollisuutta uskon ansiosta ja näkee sanoman levittämisen tapana tehdä hyvää.

– Mielenrauha syntyy uskosta siihen, että kaikki järjestyy, Palmari kuvailee. Hän lisää uskovansa itse kaiken järjestyvän Jumalan Valtakunnan toimesta.

Hän kokee, että jokaisen on oikeus edes kuulla heidän sanomastaan. Hän tuntee, että todistamistyötä tehdessään hän antaa ihmisille tilaisuuden saavuttaa samanlainen levollisuus, kuin mitä hän itse kokee. Palmari nimeää syyksi todistamistyön tekemiseen tämän halun levittää uskoa ja uskon myötä hyvän aikaan saamisen.

Jehovan todistajat

  • Uskonnollinen liike, joka korostaa lopun ajan odotusta ja kristinuskon juurille palaamista.
  • Useiden opillisten eroavaisuuksien johdosta kristilliset kirkot eivät kuitenkaan pidä Jehovan todistajia kristittyinä.
  • Suomessa Jehovan todistajat on neljänneksi suurin uskonnollinen yhteisö.
  • Jehovan todistajat korostavat raamatuntulkintansa noudattamista käytännön elämässä, Jehova-nimen käyttöä Jumalan nimenä ja heidän uskonnollisen yhdyskuntansa asemaa ainoana tosi uskontona.