Hovirinnan rannan lähimetsässä kompastellaan vessapapereihin – Voisiko venesatamalle saada oikeat käymälät?

0
– Kyllähän vessapaperit ja muut tuotokset maatuvat helposti, mutta eivät nämä kivoja ole, kommentoi Esko Koivisto, jolla on vene Hovirinnan venesatamassa.

Jos metsään haluat mennä nyt, vessapapereihin kompastut. Hovirinnan venesataman ja matonpesupaikan viereisestä metsäkaistaleesta on tullut yleinen käymälä, jossa ihmiset käyvät niin usein tarpeilla, että Kaarina-lehden käydessä paikalla pelkällä yhdellä vilkaisulla näkyi seitsemän tuotosta.

Pöpelikön suojaan vie tiheään tallattu polku, ja jalkoihin kannattaa katsoa tarkkaan.

– Metsään on usein ihan jono, kertoo yksi rannan käyttäjistä, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Rannalla olijat kertovat lehdelle, että Hovirinnan rannan matonpesupäädyssä on jatkuvasti isoja ihmismääriä: sekä veneilijöitä, matonpesijöitä että onkijoita ja piknikillä olevia. Autoja on usein kahdessa rivissä. Monen heistä on käytävä vessassa rannalla ollessaan.

Esko Koivistolla, joka otti ongelmasta yhteyttä Kaarina-lehteen, on vene Hovirinnan venesatamassa nyt toista vuotta. Hänen kokemuksensa mukaan vain harvassa rannan veneessä on kemiallinen wc, joten useimmilla veneilijöillä on kova kiire tarpeille, kun rantaan päästään.

Toki Hovirinnan rannalla on vessoja, mutta niihin on matkaa. Ne sijaitsevat uimarannan ja liikennepuiston luona, ja etäisyyttä on kolmisensataa metriä.

Toimittajan kanssa venesatamassa jutelleet pitävät nykyisten vessojen sijaintia hankalana.

– Uimarannalla ja liikennepuistossa on selkeästi eri käyttäjät kuin täällä, miettii yksi heistä.

”Ei ihan tähän hätään”

Voisiko Hovirinnan venesatamapäätyyn siis saada vessat?

– Ihan tähän hätään niitä ei saada, Kaarinan viheraluepäällikkö Terho Marttila vastaa ja nauraa huomattuaan, miten osuvat sanat tuli vahingossa valinneeksi.

Kaupungin vastaus on ”ehkä ei tai ehkä sittenkin”.

Ei-vastausta perustelee se, että kohtalaisen lähellä kuitenkin on vessoja. Lisäksi jos yhdelle matonpesupaikalle laitettaisiin vessa, nopeasti kaupungille sataisi palautetta, miksi yhtä hyvin ei palvella muilla matonpesupaikoilla.

– Toisaalta onhan Hovirinnassa venesatama ja paljon ihmisiä, joten kyllä uusille vessoille käyttöä olisi. Siellä on myös valmiiksi vesi- ja viemärijohdot, joten vesivessa olisi helppo rakentaa, Marttila miettii.

Bajamajat alttiita ilkivallalle

Ratkaisuja ei tehdä hätiköiden, ennen kuin Hovirinnan rantasaunaravintolan yksityiskohdat on lyöty lukkoon. Kaupunki haluaa ensin varmistua siitä, millaisia palveluita ja toimintoja tuleva ravintolayrittäjä tarjoaa ennen kuin ryhtyy suunnittelemaan rantaan uudistuksia.

Väliaikaisratkaisuksi Marttila ei hanki paikalle bajamajoja. Aiempien kokemusten perusteella niiden tiedetään olevan niin alttiita ilkivallalle, kuten kaatamisille, että bajamajoja hankitaan vain, kun on välttämätön pakko.

– Bajamajojen vuokraamiseen ja siivoamiseen emme ole tälle kesälle varautuneet. Olemme nyt kuitenkin tietoisia siitä, että tällaiselle palvelulle olisi kysyntää. Katsotaan, miten asian tulevaisuudessa ratkaisemme, Marttila toteaa.

Palautteen vuoksi Hovirinnan rannan venesatamapäätyyn on nyt viety kylttejä vinkkaamaan, mistä lähimmät vessat löytyvät.